Савјет министара није урадио свој дио посла

Предсједавајући Савјета Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ Пламенко Чустовић изразио је данас разочарење због тога што Савјет министара БиХ није испунио законску обавезу и потврдио именовање Срђана Рајчевића на позицију директора РАК-а.

Босна и Херцеговина 31.07.2014 | 16:57
Савјет министара није урадио свој дио посла

"Одржан је састанак чланова Савјета РАК-а у вези са именовањем генералног директора Агенције. РАК је именовао Срђана Рајчевића и очекивали смо да ће Савјет министара БиХ потврдити његово именовање", рекао је Чустовић новинарима након састанка.

Он је истакао да су чланови Савјета РАК-а данас разматрали даље кораке у вези са примопредајом, изражавајући, истовремено, разочарење због спекулисања медија да је у овом случају ријеч о политичким играма.

"Савјет РАК–а ни на који начин није укључен у било какве политичке игре и своје ће одлуке, као што је чинио и до сада, доносити на основу договора", рекао је Чустовић, подсјећајући да је Савјет министара БиХ затражио биографије осталих кандидата за позицију директора РАК-а.

Он је напоменуо да је Савјет РАК-а свој дио посла завршио, провео поступак и доставио име кандидата за директора до којег се дошло једногласно, те да закон не предвиђа да се достављају имена и биографије других кандидата.

"Дошли смо до кандидата који је јединствено предложен и није било потребе да достављамо биографије других кандидата. То је била једина комуникација коју смо имали и послије тога Савјет министара БиХ од нас није ништа тражио", додао је Чустовић.

Он је нагласио да ће у првој половини августа бити одржана званична сједница Савјета РАК-а и да ће бити донесене одлуке да Агенција ради у пуном капацитету у предстојећем периоду у којем предстоје озбиљни задаци који се односе на изборе, анализе тржишта емитовања са такозваним маркетиншким минутама, те дигитализација.

"Не долази у обзир да се продужи стање које, као привремено, траје већ шест-седам година. Појавила су се и нека размишљања да неодлучивање Савјета министара БиХ о потврђивању значи да је пропустио
да се у законском року изјасни о именовању, те да је на тај начи именовање Рајчевића ваљано", рекао је Чустовић.

Он је нагласио да у овом тренутку не може рећи да је то став Савјета РАК-а, али да ће та опција бити озбиљно размотрена на наредној сједници овог тијела.

Чустовић није одбацио могућност да Савјет РАК-а именује новог вршиоца дужности директора без жеље да каже име.

"У игри су све опције које се тичу наставка рада РАК-а у законитом пуном капацитету", додао је Чустовић, напомињући да Кемал Хусеиновић обавља функцију вршиоца дужности директора РАК-а на основу одлуке Савјета мннистара БиХ старе неколико година.

Чустовић сматра да је Савјет РАК-а на неки начин талац ситуације коју неће даље трпјети због кредибилитета Агенције, те додао да је Савјету министара БиХ био упућен и позив да се разговара о превазилажењу таквог стања на који до сада није било одговора.

Савјет министара БиХ ни на јучерашњој сједници није разматрао потврђивање именовања Срђана Рајчевића за генералног директора Регулаторне агенције за комуникације.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је новинарима у Сарајеву да је тешко дати одговор ко кочи именовање директора РАК-а, али да БиХ, нажалост, почива на погодбама.

Савјет РАК-а је Савјету министара БиХ доставио одлуку о Рајчевићевом именовању 30. маја ове године. Именовање је требало бити завршено у року од мјесец.


Коментари / 0

Оставите коментар