Savjet ministara nije uradio svoj dio posla

Predsjedavajući Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Plamenko Čustović izrazio je danas razočarenje zbog toga što Savjet ministara BiH nije ispunio zakonsku obavezu i potvrdio imenovanje Srđana Rajčevića na poziciju direktora RAK-a.

Bosna i Hercegovina 31.07.2014 | 16:57
Savjet ministara nije uradio svoj dio posla

"Održan je sastanak članova Savjeta RAK-a u vezi sa imenovanjem generalnog direktora Agencije. RAK je imenovao Srđana Rajčevića i očekivali smo da će Savjet ministara BiH potvrditi njegovo imenovanje", rekao je Čustović novinarima nakon sastanka.

On je istakao da su članovi Savjeta RAK-a danas razmatrali dalje korake u vezi sa primopredajom, izražavajući, istovremeno, razočarenje zbog spekulisanja medija da je u ovom slučaju riječ o političkim igrama.

"Savjet RAK–a ni na koji način nije uključen u bilo kakve političke igre i svoje će odluke, kao što je činio i do sada, donositi na osnovu dogovora", rekao je Čustović, podsjećajući da je Savjet ministara BiH zatražio biografije ostalih kandidata za poziciju direktora RAK-a.

On je napomenuo da je Savjet RAK-a svoj dio posla završio, proveo postupak i dostavio ime kandidata za direktora do kojeg se došlo jednoglasno, te da zakon ne predviđa da se dostavljaju imena i biografije drugih kandidata.

"Došli smo do kandidata koji je jedinstveno predložen i nije bilo potrebe da dostavljamo biografije drugih kandidata. To je bila jedina komunikacija koju smo imali i poslije toga Savjet ministara BiH od nas nije ništa tražio", dodao je Čustović.

On je naglasio da će u prvoj polovini avgusta biti održana zvanična sjednica Savjeta RAK-a i da će biti donesene odluke da Agencija radi u punom kapacitetu u predstojećem periodu u kojem predstoje ozbiljni zadaci koji se odnose na izbore, analize tržišta emitovanja sa takozvanim marketinškim minutama, te digitalizacija.

"Ne dolazi u obzir da se produži stanje koje, kao privremeno, traje već šest-sedam godina. Pojavila su se i neka razmišljanja da neodlučivanje Savjeta ministara BiH o potvrđivanju znači da je propustio
da se u zakonskom roku izjasni o imenovanju, te da je na taj nači imenovanje Rajčevića valjano", rekao je Čustović.

On je naglasio da u ovom trenutku ne može reći da je to stav Savjeta RAK-a, ali da će ta opcija biti ozbiljno razmotrena na narednoj sjednici ovog tijela.

Čustović nije odbacio mogućnost da Savjet RAK-a imenuje novog vršioca dužnosti direktora bez želje da kaže ime.

"U igri su sve opcije koje se tiču nastavka rada RAK-a u zakonitom punom kapacitetu", dodao je Čustović, napominjući da Kemal Huseinović obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora RAK-a na osnovu odluke Savjeta mnnistara BiH stare nekoliko godina.

Čustović smatra da je Savjet RAK-a na neki način talac situacije koju neće dalje trpjeti zbog kredibiliteta Agencije, te dodao da je Savjetu ministara BiH bio upućen i poziv da se razgovara o prevazilaženju takvog stanja na koji do sada nije bilo odgovora.

Savjet ministara BiH ni na jučerašnjoj sjednici nije razmatrao potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je novinarima u Sarajevu da je teško dati odgovor ko koči imenovanje direktora RAK-a, ali da BiH, nažalost, počiva na pogodbama.

Savjet RAK-a je Savjetu ministara BiH dostavio odluku o Rajčevićevom imenovanju 30. maja ove godine. Imenovanje je trebalo biti završeno u roku od mjesec.


Komentari / 0

Ostavite komentar