Савјет ЕУ одобрио санкције против Москве

 Савјет ЕУ дао је данас завршно одобрење за увођење економских санкција против Русије, саопштено је у Бриселу.

Свијет 31.07.2014 | 15:16
Савјет ЕУ одобрио санкције против Москве

"Савјет је данас усвојио рестриктивне мјере ЕУ, имајући у виду акције Русије на дестабилизацији ситуације на истоку Украјине. Ово даје правну вриједност споразуму постигнутом на састанку Комитета сталних представника у уторак, 29. јула", наводи се у саопштењу.

Текст документа биће објављен у Службеном гласнику ЕУ током дана, а ступиће на снагу у петак, 1. августа.ЕУ је прије два дана усагласила нови пакет економских санкција против Русије због украјинске кризе.Мјере онемогућавају руским државним финансијским институцијама приступ тржиштима капитала у ЕУ, забрањују трговину оружјем са Русијом и успостављају забрану извоза робе војним корисницима.

Русији је, такође, онемогућен приступ осјетљивим технологијама, нарочито у области нафтне индустрије, преноси агенција РИА "Новости".

"Ове мјере биће примијењене на нове уговоре", наводи се у саопштењу.Европска комисија јуче је објавила имена осам појединаца и три руске компаније које су на мети санкција због наводне улоге у ескалацији украјинске кризе.

Овим је број санкционисаних појединаца повећан на 95, а компанија на 23.Москва је неколико пута саопштила да су ове мјере контрапродуктивне и напоменула да санкције "не воде никуда".

Коментари / 0

Оставите коментар