Savjet EU odobrio sankcije protiv Moskve

 Savjet EU dao je danas završno odobrenje za uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije, saopšteno je u Briselu.

Svijet 31.07.2014 | 15:16
Savjet EU odobrio sankcije protiv Moskve

"Savjet je danas usvojio restriktivne mjere EU, imajući u vidu akcije Rusije na destabilizaciji situacije na istoku Ukrajine. Ovo daje pravnu vrijednost sporazumu postignutom na sastanku Komiteta stalnih predstavnika u utorak, 29. jula", navodi se u saopštenju.

Tekst dokumenta biće objavljen u Službenom glasniku EU tokom dana, a stupiće na snagu u petak, 1. avgusta.EU je prije dva dana usaglasila novi paket ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize.Mjere onemogućavaju ruskim državnim finansijskim institucijama pristup tržištima kapitala u EU, zabranjuju trgovinu oružjem sa Rusijom i uspostavljaju zabranu izvoza robe vojnim korisnicima.

Rusiji je, takođe, onemogućen pristup osjetljivim tehnologijama, naročito u oblasti naftne industrije, prenosi agencija RIA "Novosti".

"Ove mjere biće primijenjene na nove ugovore", navodi se u saopštenju.Evropska komisija juče je objavila imena osam pojedinaca i tri ruske kompanije koje su na meti sankcija zbog navodne uloge u eskalaciji ukrajinske krize.

Ovim je broj sankcionisanih pojedinaca povećan na 95, a kompanija na 23.Moskva je nekoliko puta saopštila da su ove mjere kontraproduktivne i napomenula da sankcije "ne vode nikuda".

Komentari / 0

Ostavite komentar