Криминалци купују ваучере од грађана?

МУП РС истражује информације да организована група нелегално тргује картицама за поплављене. Власници их продају да би добили кеш, због проблема са трговцима

Република Српска 31.07.2014 | 11:52
Криминалци купују ваучере од грађана?

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Српске истражује информације у вези са незаконитом препродајом платних картица Фонда солидарности за обнову од поплава.

„Новости“ сазнају да је реч о организованој криминалној групи која од грађана за 2.000 до 3.000 марака откупљује ваучере вредне 5.000.

Портпарол МУП РС Мирна Шоја потврдила је „Новостима“ да је свака злоупотреба платних картица по ваучер, моделу Фонда солидарности кривично дело и да ће такви случајеви бити процесуирани.

"Имамо информације да је било злоупотреба ових картица. С обзиром на то да је платна картица намењена грађанима који су у катастрофалним поплавама претрпели штету у домаћинствима и гласи на име корисника, па је и приликом плаћања картицом неопходан његов лични потпис, није могуће да је користи било које друго лице", истакла је она.

Како сазнајемо, преваранти настоје да се домогну картица вредних 5.000 марака за пар хиљада марака и у томе користе муку очајних грађана који желе да дођу до новца.

У полицији тврде да је реч о кривичном делу које ће бити најоштрије санкционисано. Заправо, реч је о незаконитој препродаји ваучера који су, у суштини, вид хуманитарне помоћи.

Злоупотребама погодују и проблеми са којима се грађани сусрећу током куповине намештаја и грађевинског материјала за обнову поплављених кућа. Наиме, грађани се жале да код бројних продаваца постоје разна ограничења по питању куповине посредством ваучера. Жале се на недостатак жељене робе, мали избор грађевинског материјала, лош квалитет или скупоцени намештај који продавац одреди за продају путем ваучер модела.

Зато су неки од њих одлучили да своје ваучере продају преварантима како би дошли до новца.

Једна Бањалучанка као пример је навела да јој је продавац понудио гарнитуру вредну чак 3.000 марака.

"Други проблем је што продавци одреде две или три врсте плочица или ламината које морамо купити", каже она.

Игор Кљајић, мештанин бањалучког насеља Лазарево, чија кућа је такође прертпела штету у поплави, каже, за „Новости“, да је проблем што у бањалучким салонима намештаја нема тражене робе, тако да у њима ваучер практично ништа и не вреди.

"Једноставно, дошли смо у ситуацију да нам ваучери остају неискоришћени. Продавци намештаја нам кажу да немају робу коју тражимо. У другим радњама понуда робе је ограничена, док у неким продајним салонима све функционише како треба", казао је Кљајић.

Члан Одбора за финансије СДС Славиша Раковић рекао је да су уговори са трговцима неодређени.

"И рокови измирења обавеза постављени су врло неодређено, па се поставља питање ко ће сносити трошак финансирања робе „требоване“ ваучерима. Зато се дешава да трговци не дају сву робу и ваучере третирају као другоразредни инструмент плаћања, а грађани којима је новац потребан одмах продају ваучере испод номиналне вредности", казао је он.

Уговор са Фондом солидарности за обнову Републике Српске потписало је више од 100 привредних друштава. На рачуну за посебне намене Министарства финансија, општем девизном рачуну и „пејпал“, закључно са 29. јулом, за помоћ поплавама угроженом становништву, уплаћено је укупно 6.056.343 КМ.


Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

1389

31.07.2014 12:59

Јасно се казе, због проблема са трговцима? Па засто онда њих не контролисе ил вец ста ако се има било какав договор измедју владе и трговаца. Немају милости према тим људима, претрпјели временске непогоде, а сад јос их уцјењуј са тим вауцерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајста

31.07.2014 14:59

Додик хоце буде добар преко трговаца и сад су криви трговци!!! Ко це дати робу без пара, то трговцима вјероватно никад неце бити исплацено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размисли

31.07.2014 22:29

Која би будала вауцер од 5000КМ продала за 3000 КМ? Уосталом, задатак власти је да подијели вауцере, ста це градјанин с њима урадити, то је његово. Не могу ни ја сада кривити власт ако купим ауто за 15 000, а продам одмах сутра за 5 000 и реци 'власт ме преварила'. Која глупа вијест, Бозе драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

01.08.2014 19:33

Дајте људима паре а не вауцере...ДРЗАВО!!!

ОДГОВОРИТЕ