Kriminalci kupuju vaučere od građana?

MUP RS istražuje informacije da organizovana grupa nelegalno trguje karticama za poplavljene. Vlasnici ih prodaju da bi dobili keš, zbog problema sa trgovcima

Republika Srpska 31.07.2014 | 11:52
Kriminalci kupuju vaučere od građana?

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske istražuje informacije u vezi sa nezakonitom preprodajom platnih kartica Fonda solidarnosti za obnovu od poplava.

„Novosti“ saznaju da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja od građana za 2.000 do 3.000 maraka otkupljuje vaučere vredne 5.000.

Portparol MUP RS Mirna Šoja potvrdila je „Novostima“ da je svaka zloupotreba platnih kartica po vaučer, modelu Fonda solidarnosti krivično delo i da će takvi slučajevi biti procesuirani.

"Imamo informacije da je bilo zloupotreba ovih kartica. S obzirom na to da je platna kartica namenjena građanima koji su u katastrofalnim poplavama pretrpeli štetu u domaćinstvima i glasi na ime korisnika, pa je i prilikom plaćanja karticom neophodan njegov lični potpis, nije moguće da je koristi bilo koje drugo lice", istakla je ona.

Kako saznajemo, prevaranti nastoje da se domognu kartica vrednih 5.000 maraka za par hiljada maraka i u tome koriste muku očajnih građana koji žele da dođu do novca.

U policiji tvrde da je reč o krivičnom delu koje će biti najoštrije sankcionisano. Zapravo, reč je o nezakonitoj preprodaji vaučera koji su, u suštini, vid humanitarne pomoći.

Zloupotrebama pogoduju i problemi sa kojima se građani susreću tokom kupovine nameštaja i građevinskog materijala za obnovu poplavljenih kuća. Naime, građani se žale da kod brojnih prodavaca postoje razna ograničenja po pitanju kupovine posredstvom vaučera. Žale se na nedostatak željene robe, mali izbor građevinskog materijala, loš kvalitet ili skupoceni nameštaj koji prodavac odredi za prodaju putem vaučer modela.

Zato su neki od njih odlučili da svoje vaučere prodaju prevarantima kako bi došli do novca.

Jedna Banjalučanka kao primer je navela da joj je prodavac ponudio garnituru vrednu čak 3.000 maraka.

"Drugi problem je što prodavci odrede dve ili tri vrste pločica ili laminata koje moramo kupiti", kaže ona.

Igor Kljajić, meštanin banjalučkog naselja Lazarevo, čija kuća je takođe prertpela štetu u poplavi, kaže, za „Novosti“, da je problem što u banjalučkim salonima nameštaja nema tražene robe, tako da u njima vaučer praktično ništa i ne vredi.

"Jednostavno, došli smo u situaciju da nam vaučeri ostaju neiskorišćeni. Prodavci nameštaja nam kažu da nemaju robu koju tražimo. U drugim radnjama ponuda robe je ograničena, dok u nekim prodajnim salonima sve funkcioniše kako treba", kazao je Kljajić.

Član Odbora za finansije SDS Slaviša Raković rekao je da su ugovori sa trgovcima neodređeni.

"I rokovi izmirenja obaveza postavljeni su vrlo neodređeno, pa se postavlja pitanje ko će snositi trošak finansiranja robe „trebovane“ vaučerima. Zato se dešava da trgovci ne daju svu robu i vaučere tretiraju kao drugorazredni instrument plaćanja, a građani kojima je novac potreban odmah prodaju vaučere ispod nominalne vrednosti", kazao je on.

Ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske potpisalo je više od 100 privrednih društava. Na računu za posebne namene Ministarstva finansija, opštem deviznom računu i „pejpal“, zaključno sa 29. julom, za pomoć poplavama ugroženom stanovništvu, uplaćeno je ukupno 6.056.343 KM.


Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

1389

31.07.2014 12:59

Jasno se kaze, zbog problema sa trgovcima? Pa zasto onda njih ne kontrolise il vec sta ako se ima bilo kakav dogovor izmedju vlade i trgovaca. Nemaju milosti prema tim ljudima, pretrpjeli vremenske nepogode, a sad jos ih ucjenjuj sa tim vaucerima.

ODGOVORITE
Name

Majsta

31.07.2014 14:59

Dodik hoce bude dobar preko trgovaca i sad su krivi trgovci!!! Ko ce dati robu bez para, to trgovcima vjerovatno nikad nece biti isplaceno!

ODGOVORITE
Name

Razmisli

31.07.2014 22:29

Koja bi budala vaucer od 5000KM prodala za 3000 KM? Uostalom, zadatak vlasti je da podijeli vaucere, sta ce gradjanin s njima uraditi, to je njegovo. Ne mogu ni ja sada kriviti vlast ako kupim auto za 15 000, a prodam odmah sutra za 5 000 i reci 'vlast me prevarila'. Koja glupa vijest, Boze dragi.

ODGOVORITE
Name

Nenad

01.08.2014 19:33

Dajte ljudima pare a ne vaucere...DRZAVO!!!

ODGOVORITE