Шта чека Партизан у реваншу? Историја каже...

Црно-бели елиминисали Оцелул 2004, испали на пенале од Артмедије годину касније и сећају се трагичног пораза од Лација 1999..

Фудбал 31.07.2014 | 16:00
Шта чека Партизан у реваншу? Историја каже...

Повољан резултат или омча око врата? За неког „само“ 0:0, за неке друге добра подлога за реванш, тек Партизанов реми у првој утакмици трећег кола квалификација за Лигу шампиона са Лудогорецом код Гробара буди једнако и наду и стрепњу, поготову што се не зна да ли је у случају црно-белих Хумска 1 предност или мана.

Јер, од последњих 20 европских утакмица на свом стадиону Партизан је добио тек осам, пет пута одиграо нерешено, а чак седам пута зарибао, што јасно показује да Топчидерско брдо није бастион какав би, можда, требало да буде.

Од поменутих 20 мечева, црно-бели су пред својом публиком успели да савладају Шахтјор из Доњецка још давне 2009 (1:0), потом у квалификацијама за Лигу шампиона наредног лета Пјуник (3:1) и Хелсинки (3:0), па годину дана касније Шкендију (4:0), онда Валету (3:1) и Тромсо (1:0) под палицом Владимира Вермезовића, минулог лета само Тун у завршном колу квалификација за Лигу Европе (1:0) и пре две седмице ХБ Торшавн (3:0).

Дакле, углавном ривале слабог рејтинга, ако се изузме скалп великог Шахтјора.

А сад мора да победи.

Психолошки оптерећјућа чињеница по црно-беле јесте у сазнању да су претходни пут кад су одиграли 0:0 у првом европском мечу у гостима елиминисани у, по њих, трагичним пеналима против Артмедије (2005).

Пре тога, Партизан је био успешнији, пошто је донео 0:0 из Констанце у лето 2004. и на свом терену голом Срђана Радоњића савладао румунски Оцелул 1:0 за пласман у друго коло УЕФА купа.

Од распада СФРЈ, историја памти још један такав покушај. На жалост по црно-беле, неуспешан. Била је 1999. кад је генерација Илића, Ивића и Кежмана одолела тада моћном и богатом Лацију на Олимпику у другом колу Купа победника купова чинило се да ће у реваншу избацити Италијане. Чак су црно-бели и водили голом Крстајића, али је екипа Свена Горана Ериксона, за коју су играли Станковић (био стрелац) и Михајловић преокренула резултат и славила 3:2 у Хумској 1.

Коментари / 0

Оставите коментар