Šta čeka Partizan u revanšu? Istorija kaže...

Crno-beli eliminisali Ocelul 2004, ispali na penale od Artmedije godinu kasnije i sećaju se tragičnog poraza od Lacija 1999..

Fudbal 31.07.2014 | 16:00
Šta čeka Partizan u revanšu? Istorija kaže...

Povoljan rezultat ili omča oko vrata? Za nekog „samo“ 0:0, za neke druge dobra podloga za revanš, tek Partizanov remi u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa Ludogorecom kod Grobara budi jednako i nadu i strepnju, pogotovu što se ne zna da li je u slučaju crno-belih Humska 1 prednost ili mana.

Jer, od poslednjih 20 evropskih utakmica na svom stadionu Partizan je dobio tek osam, pet puta odigrao nerešeno, a čak sedam puta zaribao, što jasno pokazuje da Topčidersko brdo nije bastion kakav bi, možda, trebalo da bude.

Od pomenutih 20 mečeva, crno-beli su pred svojom publikom uspeli da savladaju Šahtjor iz Donjecka još davne 2009 (1:0), potom u kvalifikacijama za Ligu šampiona narednog leta Pjunik (3:1) i Helsinki (3:0), pa godinu dana kasnije Škendiju (4:0), onda Valetu (3:1) i Tromso (1:0) pod palicom Vladimira Vermezovića, minulog leta samo Tun u završnom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (1:0) i pre dve sedmice HB Toršavn (3:0).

Dakle, uglavnom rivale slabog rejtinga, ako se izuzme skalp velikog Šahtjora.

A sad mora da pobedi.

Psihološki opterećjuća činjenica po crno-bele jeste u saznanju da su prethodni put kad su odigrali 0:0 u prvom evropskom meču u gostima eliminisani u, po njih, tragičnim penalima protiv Artmedije (2005).

Pre toga, Partizan je bio uspešniji, pošto je doneo 0:0 iz Konstance u leto 2004. i na svom terenu golom Srđana Radonjića savladao rumunski Ocelul 1:0 za plasman u drugo kolo UEFA kupa.

Od raspada SFRJ, istorija pamti još jedan takav pokušaj. Na žalost po crno-bele, neuspešan. Bila je 1999. kad je generacija Ilića, Ivića i Kežmana odolela tada moćnom i bogatom Laciju na Olimpiku u drugom kolu Kupa pobednika kupova činilo se da će u revanšu izbaciti Italijane. Čak su crno-beli i vodili golom Krstajića, ali je ekipa Svena Gorana Eriksona, za koju su igrali Stanković (bio strelac) i Mihajlović preokrenula rezultat i slavila 3:2 u Humskoj 1.

Komentari / 0

Ostavite komentar