Обука у школама за борбу против катастрофа

Професори и ученици у основним и средњим школама у РС учиће ускоро како да реагују у случају елементарних непогода.

Република Српска 31.07.2014 | 08:59
Обука у школама за борбу против катастрофа

Обуку ће проћи заједно с надлежним службама у локалним заједницама и припадницима Цивилне заштите, како би повећали своју безбједност и превентивно дјеловали у случају евентуалних катастрофа.

Наиме, Министарство просвјете и културе РС, поучено посљедњим поплавама, припремило је правилник о обучавању лица у оквиру основног и средњег образовања о опасностима и заштити од елементарних непогода и других несрећа.

Правилник се налази у форми нацрта и на њега се могу упутити примједбе и сугестије.

"Све основне и средње школе треба да приликом израде годишњег програма рада школе планирају обуку ученика и наставника, стручних сарадника и осталих запослених за адекватно реаговање у случају елементарне непогоде и друге несреће", пише у правилнику.

Правилник је предвидио да се знање о ризицима и посљедицама на људе стиче на часовима одјељенске заједнице, као и да се барем једном у години организују показне вјежбе поступања у случају пожара, поплаве или слично.

У оквиру обуке наставници, стручни сарадници и остали запослени треба да се упознају с основним ризицима, да знају препознати ризик и дјеловати, знају користити прву помоћ и заштитну опрему", наводи се у правилнику.

Овакав потез Министарства могао се очекивати с обзиром на то да ни сам министар није био задовољан ситуацијом у школама по питању опреме и безбједности, а у шта се могао увјерити приликом посљедњих поплава.

"Увјерио сам се да многе школе на терену немају све оно што би требало да имају и нисам сигуран да свака школа провјерава стање сета прве помоћи и проходности задњих врата, степеница у случају опасности и многих других ствари. Да не говоримо о домовима у којима није било свијећа, батеријских лампи и других ствари, а за које се испоставило да могу да буду врло важне", казао је раније Горан Мутабжија, министар просвјете и културе у Влади РС.

Ову идеју подржали су у Активу директора основних школа регије Добој, гдје су школски објекти претрпјели огромну штету и гдје су поједини ученици остали заробљени у бујици воде која је поплавила овај град.

"Безбједност ученика увијек мора бити на првом мјесту и сматрамо да ученици морају да буду обучени како да на најбезбједнији начин напусте објекат, да се евакуишу и заштите од било које елементарне непогоде. У школи у којој радим смо сами направили правилник и имамо свој план евакуације по којем би се дјеловало. Јер, послије онога што је задесило Добој и цијелу РС сматрам да се морамо вратити у времена када су ова питања била системски уређена", казала нам је Зора Глувак, предсједница Актива.

И у бијељинском Активу директора основних школа дијеле слично мишљење када је заштита од елементарних непогода у питању, додајући како су поједине пројекте по овом питању већ покушали реализовати.

"Мишљења смо да не само ученици него и сви грађани у РС треба да освјеже памћење и науче како се треба понашати у кризним ситуацијама и овакву акцију дефинитивно подржавамо", поручили су из овог актива.

Резултат обуке:

упознавање безбједносних ризика
стећи вјештине дјеловања
знати руковати заштитном опремом
знати мјере прве помоћи
оспособити се за дјеловање


Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар