Obuka u školama za borbu protiv katastrofa

Profesori i učenici u osnovnim i srednjim školama u RS učiće uskoro kako da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda.

Republika Srpska 31.07.2014 | 08:59
Obuka u školama za borbu protiv katastrofa

Obuku će proći zajedno s nadležnim službama u lokalnim zajednicama i pripadnicima Civilne zaštite, kako bi povećali svoju bezbjednost i preventivno djelovali u slučaju eventualnih katastrofa.

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, poučeno posljednjim poplavama, pripremilo je pravilnik o obučavanju lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja o opasnostima i zaštiti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Pravilnik se nalazi u formi nacrta i na njega se mogu uputiti primjedbe i sugestije.

"Sve osnovne i srednje škole treba da prilikom izrade godišnjeg programa rada škole planiraju obuku učenika i nastavnika, stručnih saradnika i ostalih zaposlenih za adekvatno reagovanje u slučaju elementarne nepogode i druge nesreće", piše u pravilniku.

Pravilnik je predvidio da se znanje o rizicima i posljedicama na ljude stiče na časovima odjeljenske zajednice, kao i da se barem jednom u godini organizuju pokazne vježbe postupanja u slučaju požara, poplave ili slično.

U okviru obuke nastavnici, stručni saradnici i ostali zaposleni treba da se upoznaju s osnovnim rizicima, da znaju prepoznati rizik i djelovati, znaju koristiti prvu pomoć i zaštitnu opremu", navodi se u pravilniku.

Ovakav potez Ministarstva mogao se očekivati s obzirom na to da ni sam ministar nije bio zadovoljan situacijom u školama po pitanju opreme i bezbjednosti, a u šta se mogao uvjeriti prilikom posljednjih poplava.

"Uvjerio sam se da mnoge škole na terenu nemaju sve ono što bi trebalo da imaju i nisam siguran da svaka škola provjerava stanje seta prve pomoći i prohodnosti zadnjih vrata, stepenica u slučaju opasnosti i mnogih drugih stvari. Da ne govorimo o domovima u kojima nije bilo svijeća, baterijskih lampi i drugih stvari, a za koje se ispostavilo da mogu da budu vrlo važne", kazao je ranije Goran Mutabžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Ovu ideju podržali su u Aktivu direktora osnovnih škola regije Doboj, gdje su školski objekti pretrpjeli ogromnu štetu i gdje su pojedini učenici ostali zarobljeni u bujici vode koja je poplavila ovaj grad.

"Bezbjednost učenika uvijek mora biti na prvom mjestu i smatramo da učenici moraju da budu obučeni kako da na najbezbjedniji način napuste objekat, da se evakuišu i zaštite od bilo koje elementarne nepogode. U školi u kojoj radim smo sami napravili pravilnik i imamo svoj plan evakuacije po kojem bi se djelovalo. Jer, poslije onoga što je zadesilo Doboj i cijelu RS smatram da se moramo vratiti u vremena kada su ova pitanja bila sistemski uređena", kazala nam je Zora Gluvak, predsjednica Aktiva.

I u bijeljinskom Aktivu direktora osnovnih škola dijele slično mišljenje kada je zaštita od elementarnih nepogoda u pitanju, dodajući kako su pojedine projekte po ovom pitanju već pokušali realizovati.

"Mišljenja smo da ne samo učenici nego i svi građani u RS treba da osvježe pamćenje i nauče kako se treba ponašati u kriznim situacijama i ovakvu akciju definitivno podržavamo", poručili su iz ovog aktiva.

Rezultat obuke:

upoznavanje bezbjednosnih rizika
steći vještine djelovanja
znati rukovati zaštitnom opremom
znati mjere prve pomoći
osposobiti se za djelovanje


Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar