Астрономске тужбе против Електропривреде

Против мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“ и његових зависних предузећа покренути су судски спорови за одштету у износу 1,8 милијарди КМ, не рачунајући евентуалне затезне камате и трошкове судских поступака, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 31.07.2014 | 15:31
Астрономске тужбе против Електропривреде

Највећу тужбу поднијела је „Електрогосподарство Словенија-развој и инжењеринг“ Марибор које од Електропривреде Српске тражи одштету од 1.416.402 000 КМ, за неиспоручену електричну енергију, по основу заједничког улагања у РиТЕ Угљевик. Само за обрачуне камате од 1995. године до данас Словенија тражи додатних 69,9 милиона КМ.

Виши привредни суд у Бањалуци је 14. марта ове године потврдио претходно рјешење Окружног привредног суда Бијељина којим се одбацује тужба Словеније према РИТЕ Угљевик.

Словенија је 24. фебруара 2014. године доставила захтјев институцијама БиХ за споразумно рјешавање спора путем преговора, на што је Електропривреда РС, по налогу Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, доставила одговор Словенији да је њихов „захтјев беспредметан, јер не постоје реалне претпоставке активирања оваквог механизма“.

Други, највећи тужбени захтјев од 113,6 милиона КМ који пријети Електропривреди РС је од инвестиционих фондова против РИТЕ Гацко за улагање Чешке електропривреде (ЧЕЗ). Фондови као мањински акционари РИТЕ Гацко траже поништење одлуке Скупштине акционара РИТЕ Гацко о прихватању Споразума о проведби Нацрта Процјене вриједности активе и права РИТЕ Гацка.

Трећи поступак који би могао угрозити пословање Електропривреде РС је покренути арбитражни поступак који је у Бечу покренуо ЧЕЗ против РИТЕ Гацко са одштетним захтјевом од 115,4 милиона КМ. Арбитража је у току.

На све ове тужбе пажњу је скренула и независна ревизорска кућа „Делоитте“ која је „Електропривреди РС“ дала мишљење са резервом за 2013. годину.

Ревизор је упозорио управу да су прошле године имали дистрибутивне губитке електричне енергије од 474 ГWх или 13,29%.

Електропривреда је, истиче ревизор, инвестирала у пројекат Хидроелектрана Бук-Бијела 21,7 милиона КМ, али с обзиром да „протеклих година није било значајног напретка у изградњи ове хидроелектране није могуће одредити када ће и да ли ће читав пројекат бити окончан“.
 
Зашто мишљење са резервом – Електропривреда није наплатила 297 милиона КМ струје!

Ревизор је Електропривреди РС дао мишљење са резервом јер, како се наводи у извјештају, потраживања од купаца на крају прошле године су износила 297 милиона КМ, а репрограмирана потраживања 41,8 милиона КМ, међутим ревизија се није могла увјерити у тачност ових података.

„Обзиром да нисмо добили задовољавајући број независних потврда стања, а на добијеним одговорима постоје разлике које нису усаглашене, нисмо били у могућности да се другим ревизорским процедурама увјеримо у стање потраживања од купца и репрограмираних потраживања“, наводи се у ревизорском извјештају.
 
Извор: ЦАПИТАЛ.ба

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ни камен на камену

31.07.2014 06:53

Неће остати кад свако дође по своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изборна снсд-фирма

31.07.2014 07:11

Немају они губитке које краде сиротиња него они краду за изборе и финансирају се тако-прошле изборе у Бијељини је у Електродистрибуцију Бијељина примљен велики број социјалиста и СНСД-а иако су имали основно образовање са оцјеном,,довољан 2,, Можете мислити како је оном ко је завршио електротехнички факултет а за њега ту нема места јер не припада владајућој партиј. Зато имамо парадокс-сви су нам неписмени политички запослени на мјесту где треба бар виша школа, а факултетски образовани су на бироу и неписмени се описмењавају све до пензије а писмени напуштају Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

јота

31.07.2014 07:15

Треба словенцима вратити стару штедњу , један за један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

31.07.2014 08:39

Ха,ха губици 13% како је тек ово наштимано. Електропривреда је легло криминала, непотизма, корупције. Ова фирма може да има бар 100 милиона добити, а они приказују наштиману добит од 2-3 милиона како не би морали оправдавати и приказивати куда иде новац. Бар 2000 радника је вишка. Треба отпустити све који су примљени после 2008, па онда почети сређивати стање. Срећом, брзо ће октобар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљан

31.07.2014 08:46

А како и неће кад је директор финансија Електропривреде човјек који је купио магистериј и докторат парама Електропривреде, а све је коштало 20.000 КМ. Исподпросјечни економиста, за кога у Требињу кажу да није могао положити ни један испит на електротехници данас води најзначајније и најважније електро предузеће у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

31.07.2014 09:06

Још мало оста РС и без струје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

31.07.2014 09:35

Успјели су и ово предузеће да упропасте. Ево и како. У електропривреду се запошљавају родбина и симпатизери СНСД-а СП-а. У већини случајева су то људи без одговаракућег образовања и могућности. И то се ради на мјестима од портира до директора. Предузеће спадне на то да цијели посао обавља неколицина марљивих радника, јер су једино способни да то и раде. Други паразитирају о трошку државе. Пословне одлуке менаџмента су катастрофалне. Имамо вишак струје и ујдено најскупљу струју у Европи. Јефтинија је струја коју извеземо у Хрватску него што ми овдје купујемо... Можда је Цвијановићка сина требала запослити у Електропривреду умјесто у Електропренос. Ако он не би ријешио ове проблеме, ја не знам ко би могао то урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

боља половина ;)

31.07.2014 10:37

Додику да повјере јапанску индустрију да њом управља успио би све спи*кати за два мандата. Направио је биједу и сиротињу од овог народа.. а смио би се кладити у све сто имам де це опет захваљујуци својој хускацкој и националистицкој прици узети бар 30% гласова. Било би добро да БН направи један преглед свих Бајиних гафова.. Јесте ли примјетили да је престао говорити "МИ СМО БОЉА И РАЗВИЈЕНИЈА ПОЛОВИНА БиХ" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВЈЕРКА

31.07.2014 13:43

а тек кад крену чешљати рафинерију у броду бит ће куку леле.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

31.07.2014 14:06

Погледајте извозну цијену ел. енергијеРС и осталих земајја. Од 2007. године. Коме је разлика дата? А то су два будзета РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.07.2014 19:49

Рафинерије,Брод,Модрица,а све Додикове, Руске,Бизнисмене ,Путин хапси.Народ мора несто имати у глави, Немозес истовремено подрзавати Израел и Русију.

ОДГОВОРИТЕ