Astronomske tužbe protiv Elektroprivrede

Protiv mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ i njegovih zavisnih preduzeća pokrenuti su sudski sporovi za odštetu u iznosu 1,8 milijardi KM, ne računajući eventualne zatezne kamate i troškove sudskih postupaka, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 31.07.2014 | 15:31
Astronomske tužbe protiv Elektroprivrede

Najveću tužbu podnijela je „Elektrogospodarstvo Slovenija-razvoj i inženjering“ Maribor koje od Elektroprivrede Srpske traži odštetu od 1.416.402 000 KM, za neisporučenu električnu energiju, po osnovu zajedničkog ulaganja u RiTE Ugljevik. Samo za obračune kamate od 1995. godine do danas Slovenija traži dodatnih 69,9 miliona KM.

Viši privredni sud u Banjaluci je 14. marta ove godine potvrdio prethodno rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina kojim se odbacuje tužba Slovenije prema RITE Ugljevik.

Slovenija je 24. februara 2014. godine dostavila zahtjev institucijama BiH za sporazumno rješavanje spora putem pregovora, na što je Elektroprivreda RS, po nalogu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, dostavila odgovor Sloveniji da je njihov „zahtjev bespredmetan, jer ne postoje realne pretpostavke aktiviranja ovakvog mehanizma“.

Drugi, najveći tužbeni zahtjev od 113,6 miliona KM koji prijeti Elektroprivredi RS je od investicionih fondova protiv RITE Gacko za ulaganje Češke elektroprivrede (ČEZ). Fondovi kao manjinski akcionari RITE Gacko traže poništenje odluke Skupštine akcionara RITE Gacko o prihvatanju Sporazuma o provedbi Nacrta Procjene vrijednosti aktive i prava RITE Gacka.

Treći postupak koji bi mogao ugroziti poslovanje Elektroprivrede RS je pokrenuti arbitražni postupak koji je u Beču pokrenuo ČEZ protiv RITE Gacko sa odštetnim zahtjevom od 115,4 miliona KM. Arbitraža je u toku.

Na sve ove tužbe pažnju je skrenula i nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ koja je „Elektroprivredi RS“ dala mišljenje sa rezervom za 2013. godinu.

Revizor je upozorio upravu da su prošle godine imali distributivne gubitke električne energije od 474 GWh ili 13,29%.

Elektroprivreda je, ističe revizor, investirala u projekat Hidroelektrana Buk-Bijela 21,7 miliona KM, ali s obzirom da „proteklih godina nije bilo značajnog napretka u izgradnji ove hidroelektrane nije moguće odrediti kada će i da li će čitav projekat biti okončan“.
 
Zašto mišljenje sa rezervom – Elektroprivreda nije naplatila 297 miliona KM struje!

Revizor je Elektroprivredi RS dao mišljenje sa rezervom jer, kako se navodi u izvještaju, potraživanja od kupaca na kraju prošle godine su iznosila 297 miliona KM, a reprogramirana potraživanja 41,8 miliona KM, međutim revizija se nije mogla uvjeriti u tačnost ovih podataka.

„Obzirom da nismo dobili zadovoljavajući broj nezavisnih potvrda stanja, a na dobijenim odgovorima postoje razlike koje nisu usaglašene, nismo bili u mogućnosti da se drugim revizorskim procedurama uvjerimo u stanje potraživanja od kupca i reprogramiranih potraživanja“, navodi se u revizorskom izvještaju.
 
Izvor: CAPITAL.ba

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ni kamen na kamenu

31.07.2014 08:53

Neće ostati kad svako dođe po svoje.

ODGOVORITE
Name

izborna snsd-firma

31.07.2014 09:11

Nemaju oni gubitke koje krade sirotinja nego oni kradu za izbore i finansiraju se tako-prošle izbore u Bijeljini je u Elektrodistribuciju Bijeljina primljen veliki broj socijalista i SNSD-a iako su imali osnovno obrazovanje sa ocjenom,,dovoljan 2,, Možete misliti kako je onom ko je završio elektrotehnički fakultet a za njega tu nema mesta jer ne pripada vladajućoj partij. Zato imamo paradoks-svi su nam nepismeni politički zaposleni na mjestu gde treba bar viša škola, a fakultetski obrazovani su na birou i nepismeni se opismenjavaju sve do penzije a pismeni napuštaju Srpsku

ODGOVORITE
Name

jota

31.07.2014 09:15

Treba slovencima vratiti staru štednju , jedan za jedan.

ODGOVORITE
Name

David

31.07.2014 10:39

Ha,ha gubici 13% kako je tek ovo naštimano. Elektroprivreda je leglo kriminala, nepotizma, korupcije. Ova firma može da ima bar 100 miliona dobiti, a oni prikazuju naštimanu dobit od 2-3 miliona kako ne bi morali opravdavati i prikazivati kuda ide novac. Bar 2000 radnika je viška. Treba otpustiti sve koji su primljeni posle 2008, pa onda početi sređivati stanje. Srećom, brzo će oktobar...

ODGOVORITE
Name

Miljan

31.07.2014 10:46

A kako i neće kad je direktor finansija Elektroprivrede čovjek koji je kupio magisterij i doktorat parama Elektroprivrede, a sve je koštalo 20.000 KM. Ispodprosječni ekonomista, za koga u Trebinju kažu da nije mogao položiti ni jedan ispit na elektrotehnici danas vodi najznačajnije i najvažnije elektro preduzeće u RS.

ODGOVORITE
Name

Boo

31.07.2014 11:06

Još malo osta RS i bez struje .

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

31.07.2014 11:35

Uspjeli su i ovo preduzeće da upropaste. Evo i kako. U elektroprivredu se zapošljavaju rodbina i simpatizeri SNSD-a SP-a. U većini slučajeva su to ljudi bez odgovarakućeg obrazovanja i mogućnosti. I to se radi na mjestima od portira do direktora. Preduzeće spadne na to da cijeli posao obavlja nekolicina marljivih radnika, jer su jedino sposobni da to i rade. Drugi parazitiraju o trošku države. Poslovne odluke menadžmenta su katastrofalne. Imamo višak struje i ujdeno najskuplju struju u Evropi. Jeftinija je struja koju izvezemo u Hrvatsku nego što mi ovdje kupujemo... Možda je Cvijanovićka sina trebala zaposliti u Elektroprivredu umjesto u Elektroprenos. Ako on ne bi riješio ove probleme, ja ne znam ko bi mogao to uraditi

ODGOVORITE
Name

bolja polovina ;)

31.07.2014 12:37

Dodiku da povjere japansku industriju da njom upravlja uspio bi sve spi*kati za dva mandata. Napravio je bijedu i sirotinju od ovog naroda.. a smio bi se kladiti u sve sto imam de ce opet zahvaljujuci svojoj huskackoj i nacionalistickoj prici uzeti bar 30% glasova. Bilo bi dobro da BN napravi jedan pregled svih Bajinih gafova.. Jeste li primjetili da je prestao govoriti "MI SMO BOLJA I RAZVIJENIJA POLOVINA BiH" ?

ODGOVORITE
Name

ZVJERKA

31.07.2014 15:43

a tek kad krenu češljati rafineriju u brodu bit će kuku lele.............

ODGOVORITE
Name

seve

31.07.2014 16:06

Pogledajte izvoznu cijenu el. energijeRS i ostalih zemajja. Od 2007. godine. Kome je razlika data? A to su dva budzeta RS.

ODGOVORITE
Name

rodjo

31.07.2014 21:49

Rafinerije,Brod,Modrica,a sve Dodikove, Ruske,Biznismene ,Putin hapsi.Narod mora nesto imati u glavi, Nemozes istovremeno podrzavati Izrael i Rusiju.

ODGOVORITE