Умро потпредседник ФИФА - Хулио Грондона

Хулио Грондона, више деценија председник ФС Аргентине и први потпредседник ФИФА, умро је у Буенос Аиресу у 82. години.

Фудбал 31.07.2014 | 06:32
Умро потпредседник ФИФА - Хулио Грондона

Грондона је на чело националног фудбалског савеза ступио 1979, а од 1988. је потпредседник ФИФА у име Јужне Америке.

Претходне две деценије у је био други човек и најближи сарадник Сепа Блатера. Са братом Ектором основао је 1956. Арсенал де Саранди, који је постао стабилан прволигаш.

Раније у среду он је због срчаног удара пребачен у болницу, али су убрзо лекари констатовали смрт.

Грондона је током дана требало да се појави на конференцији на којој би своју оставку требало да образложи селектор Алехандро Сабеља.

"Причао сам са Сабељом, али нежћу вам пренети шта ми је рекао", пожалио се дан пред смрт Грондона.

"Ако вас девојка не воли, не можете је убедити да остане са вама".

Иако је дочекао да после 24 године његов национални тим уђе у финале СП, Грондонин боравак у Бразилу обележио је сукоб са човеком који му је донео титулу 1986.

"Баксуз је изашао и одмах смо добили", прокоментарисао је потпредседник ФИФА Марадонин излазак са стадиона пред крај меча са Ираном, пред Месијев побднички гол.

Дијего му је узвратио средниим прстом.

Током дуге Грондонине каријере смењивали су се успеси и контроверзе. Преузео је ФС док је Аргентина била светски првака, а у његове три и по деценије они су још три пута стигли у финале и освојили пехар 1986. Ипак, на пехар у било ком сениорском континенталном или светском такмичењу чекају од 1991.

Млада селекција (У20) је 6 пута била првак света, а нешто старија генерација (У23) два пута олимпијски победник. Ипак, већ готово деценију Аргентинци немају много успеха са млађим категоријама, па се за претходно У20 СП нису ни пласирали.

На другој страни су оптужбе за корупцију, уобичајене за високе функционере ФИФА, бројни антисемитски изливи и отворени политички мотивисани сукоб са Британцима и Американцима.

Током деценија је на домаћем плану улазио у сукобе и необичне ситуације, од физичких напада ан судије током шетдесетих, преко паралелног држања функције у два клуба (Арсенал и индепендијенте), до оптужби да је наместио првенство 2003. делегирањем судија и да већ деценијама пере новац кроз аргентински фудбал.

Клубови из унутрашњости деценијама га оптужују да је систем такмичења прилагодио екипама из Буенос Ајреса, који са околином има мање од трећине становника Аргентине, али често и преко 60 посто прволигаша.

Грондонина најмрачнија страна везана је за само постављење на чело ФС Аргентине у доба војне хунте, јер је имао веома блиске односе са тадашњим диктатором Аргентине Хорхеом Виделом. Виделин режим масовно се обрачунавао са неистомишљеницима и иза себе оставио десетине хиљада мртвих и несталих.

Хулио Грондона изабран је 1980. за члана техничког комитета ФИФА, од 1988. је представник ЦОНМЕБОЛ у председништву ФИФА (свака континентална конфедерација бира по једну особу, које постају потпредседници), а од Блатеровог ступања на место председника ФИФА 1998. он је константно први потпредседник.

У тренутку смрти он је у склопу ФИФА био председник Финансијског комитета и заменик председника Стратешког комитета.

Почевши од СП 1986. константно је у организационим комитетима свих Мундијала. Осим тога на СП 2014. у Бразилу био је члан Бироа, и председник Административног одбора за доделу улазница.

Његов син Умберто, такође запослен у ФИФА као технички саветник, признао је да се бавио илегалном препродајом карата за недавно завршено СП.

Хулио Грондона био је једна од кључних мета кампања за борбу против корупције и успостављање транспарентности у ФИФА.

Најчешће је навођен као пример лоше праксе да једном изабран фудбалски функционер доживотно остаје на тој или вишим функцијама. Смрт на месту другог човека ФИФА потврдила је ту праксу.

Коментари / 0

Оставите коментар