Umro potpredsednik FIFA - Hulio Grondona

Hulio Grondona, više decenija predsednik FS Argentine i prvi potpredsednik FIFA, umro je u Buenos Airesu u 82. godini.

Fudbal 31.07.2014 | 06:32
Umro potpredsednik FIFA - Hulio Grondona

Grondona je na čelo nacionalnog fudbalskog saveza stupio 1979, a od 1988. je potpredsednik FIFA u ime Južne Amerike.

Prethodne dve decenije u je bio drugi čovek i najbliži saradnik Sepa Blatera. Sa bratom Ektorom osnovao je 1956. Arsenal de Sarandi, koji je postao stabilan prvoligaš.

Ranije u sredu on je zbog srčanog udara prebačen u bolnicu, ali su ubrzo lekari konstatovali smrt.

Grondona je tokom dana trebalo da se pojavi na konferenciji na kojoj bi svoju ostavku trebalo da obrazloži selektor Alehandro Sabelja.

"Pričao sam sa Sabeljom, ali nežću vam preneti šta mi je rekao", požalio se dan pred smrt Grondona.

"Ako vas devojka ne voli, ne možete je ubediti da ostane sa vama".

Iako je dočekao da posle 24 godine njegov nacionalni tim uđe u finale SP, Grondonin boravak u Brazilu obeležio je sukob sa čovekom koji mu je doneo titulu 1986.

"Baksuz je izašao i odmah smo dobili", prokomentarisao je potpredsednik FIFA Maradonin izlazak sa stadiona pred kraj meča sa Iranom, pred Mesijev pobdnički gol.

Dijego mu je uzvratio sredniim prstom.

Tokom duge Grondonine karijere smenjivali su se uspesi i kontroverze. Preuzeo je FS dok je Argentina bila svetski prvaka, a u njegove tri i po decenije oni su još tri puta stigli u finale i osvojili pehar 1986. Ipak, na pehar u bilo kom seniorskom kontinentalnom ili svetskom takmičenju čekaju od 1991.

Mlada selekcija (U20) je 6 puta bila prvak sveta, a nešto starija generacija (U23) dva puta olimpijski pobednik. Ipak, već gotovo deceniju Argentinci nemaju mnogo uspeha sa mlađim kategorijama, pa se za prethodno U20 SP nisu ni plasirali.

Na drugoj strani su optužbe za korupciju, uobičajene za visoke funkcionere FIFA, brojni antisemitski izlivi i otvoreni politički motivisani sukob sa Britancima i Amerikancima.

Tokom decenija je na domaćem planu ulazio u sukobe i neobične situacije, od fizičkih napada an sudije tokom šetdesetih, preko paralelnog držanja funkcije u dva kluba (Arsenal i independijente), do optužbi da je namestio prvenstvo 2003. delegiranjem sudija i da već decenijama pere novac kroz argentinski fudbal.

Klubovi iz unutrašnjosti decenijama ga optužuju da je sistem takmičenja prilagodio ekipama iz Buenos Ajresa, koji sa okolinom ima manje od trećine stanovnika Argentine, ali često i preko 60 posto prvoligaša.

Grondonina najmračnija strana vezana je za samo postavljenje na čelo FS Argentine u doba vojne hunte, jer je imao veoma bliske odnose sa tadašnjim diktatorom Argentine Horheom Videlom. Videlin režim masovno se obračunavao sa neistomišljenicima i iza sebe ostavio desetine hiljada mrtvih i nestalih.

Hulio Grondona izabran je 1980. za člana tehničkog komiteta FIFA, od 1988. je predstavnik CONMEBOL u predsedništvu FIFA (svaka kontinentalna konfederacija bira po jednu osobu, koje postaju potpredsednici), a od Blaterovog stupanja na mesto predsednika FIFA 1998. on je konstantno prvi potpredsednik.

U trenutku smrti on je u sklopu FIFA bio predsednik Finansijskog komiteta i zamenik predsednika Strateškog komiteta.

Počevši od SP 1986. konstantno je u organizacionim komitetima svih Mundijala. Osim toga na SP 2014. u Brazilu bio je član Biroa, i predsednik Administrativnog odbora za dodelu ulaznica.

Njegov sin Umberto, takođe zaposlen u FIFA kao tehnički savetnik, priznao je da se bavio ilegalnom preprodajom karata za nedavno završeno SP.

Hulio Grondona bio je jedna od ključnih meta kampanja za borbu protiv korupcije i uspostavljanje transparentnosti u FIFA.

Najčešće je navođen kao primer loše prakse da jednom izabran fudbalski funkcioner doživotno ostaje na toj ili višim funkcijama. Smrt na mestu drugog čoveka FIFA potvrdila je tu praksu.

Komentari / 0

Ostavite komentar