Амбасадор БиХ напуша Либију?

Ситуација у либијској пријестоници Триполију данас је била мирна, али би то, по ријечима Ибрахима Ефендића, амбасадора БиХ у тој држави, могло бити тек затишје пред буру.

Босна и Херцеговина 30.07.2014 | 22:33
Амбасадор БиХ напуша Либију?

"Ево, сада је мирно, као затишје пред буру, али нема никаквих показатеља да би могло доћи до неког трајног мира", казао је Ефендић, који је намјеравао да јутрос напусти Либију, али у бх. амбасади у Триполију није било струје, па није могао да припреми потребне документе.

Ефендић потврдио је да о сличном поступку размишљају и бх. грађани који живе и раде у тој држави, њих око 300.

"Наши људи који раде у здравственим установама рекли су да се полако спремају. Већина њих ће ићи у БиХ. Међутим, они који раде у страним фирмама вратиће се у своја матична предузећа, која су, примјера ради, из Француске или Италије", рекао је Ефендић.

Ипак, када је ријеч о оним бх. грађанима који су настањени у Либији и пакују кофере како би ту државу напустили, за њих стижу лоше вијести.

Наиме, један од могућих праваца напуштања либијске територије је копненим путем, преко Туниса. Тунис, међутим, неће моћи да прихвати масовни долазак људи из Либије и спреман је да затвори границе ако се појача прилив избјеглица, потврдио је Монги Хамди, туниски шеф дипломатије.

"Затворићемо границе ако то буде у нашем националном интересу", каже он.

Од вијести које су јуче стигле из Либије издвојила се она према којој су исламистичке групе заузеле сједиште специјалних снага либијске војске у Бенгазију, након неколико дана жестоких сукоба.

Либију је погодило насиље незабиљежено од свргавања Муамера Гадафија, односно од 2011. године. Током двије недјеље борби сукобљених милиција за контролу над аеродромом у Триполију, као и у сукобима исламиста и снага генерала Хифтера у Бенгазију, погинуло је око 100 људи.

Коментари / 0

Оставите коментар