Нема правде за српске жртве у Трнову

У Трнову је данас обиљежен Дан страдања Срба из ове општине.

Република Српска 30.07.2014 | 14:15
Нема правде за српске жртве у Трнову

Први напад на Трново догодио се на данашњи дан 1992.године а током рата у Трнову је убијено 157 војника и 124 цивила, жена, дјеце и стараца.До данас нису пронађена тијела 11 цивила настрадалих у протеклом рату на подручју Трнова.

По броју становника и броју убијених Трново је општина која је највише страдала у протеклом рату.Осим 157 војника који су погинули бранећи кућна огњишта убијена су и 124 цивила.Међу њима је највише стараца,који нису могли побјећи пред непријатељским хордама и поклани су у кућама,а страдало је и на десетина жена и дјеце који су покушавали да се преко Рогоја пробију до Калиновика.

Најмлађе звјерски убијено дијете имало је само 15 мјесеци.На данашњи дан Горан Тимотије изгубио је ујака,а двије године касније погинуо му је и отац.Он је на почетку рата имао 4 године и на срећу не сјећа се ставичног покоља српског збијега у којем је био са мајком.

Горан ипак памти своје најмилије који су дали живот за Српску,али њега се, као и остале дјеце погинулих бораца,слабо ко сјети.

,Када изгубите најмилије нико вам се не може до караја одужити, а нама породицама погинулих нису се никада одужили. Али боже мој...'', кажеГоран.

Међу 157 погинулих војника из Трнова је и син Јеле Влашки, Раденико који је свој млади живот уградио у темеље Српске.

,,Заробљен је на данашњи дан 1992. са свештеником трновским.Свештеника су одмах убили, а њега отјерали у логор. Тамо су га тукли, мучили а након 5 мјесеци је размјењен.Послије је погинуо као борац Војске Републике Српске'', прича Јела Влашки.

Од 124 убијена цивила са подручја Трнова тијела њих 11 никада нису пронађена.У Организацији породица заробљених и несталих страхују да их никада неће ни наћи јер, како тврде, институције БиХ опструишу тај процес.

,,У српском селу Обла Брда, које је након Дејтона припало Федерацији,на православном гробљу је пронађено 5 одсјечених глава.Ми предпостављамо да су то главе српских цивила из Трнова, али Институт за тражење несталих и Тужилаштво БиХ су наредили да се те главе однесу у Високо.И данас су тамо,а можда су и у неком мезарју'', истиче Јока Пророк предсједник Организације породица несталих из Трнова.

МУП Републике Српске давно је провео истрагу о злочину над цивилима у Трнову и предао доказе Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву. Предмет је изузело Тужилаштво БиХ и до данас је подигнута отпужница против 3 лица.

,,То није довољно.Треба да одговарају сви који су починили злочин.Нажалост Тужилаштво БиХ је под утицајем дијела међународне заједнице и бошњачке политичке елите којима не одговара да се сазна истина о страдању Срба'', истиче Сташа Кошарац координатор Тима Републике Српске за истраживање ратних злочина.

Преживјели мјештани Трнова огорчени су на провосуђе у БиХ. Кажу злочин над њима врши се и након двије деценије. Не само што одговорни за покољ цивила у Трнову нису осуђени већ се појединци слободно шетају по Трнову, иако су преживјели Срби свједочили да су управо они учествовали у злочину и мучки убијали, клали и палили, старце,жене и дјецу.

БН ТВ

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

милица

31.07.2014 08:52

На жалост нема правде за српске жртве одакле год биле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxандер Дорин

31.07.2014 09:53

Нема правде за српске жртве на целој територији бивше Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бужимска

02.08.2014 22:27

Сваки злочин треба бити кажњен . И правда мора изаћи на видјело за свакога.

ОДГОВОРИТЕ