Nema pravde za srpske žrtve u Trnovu

U Trnovu je danas obilježen Dan stradanja Srba iz ove opštine.

Republika Srpska 30.07.2014 | 14:15
Nema pravde za srpske žrtve u Trnovu

Prvi napad na Trnovo dogodio se na današnji dan 1992.godine a tokom rata u Trnovu je ubijeno 157 vojnika i 124 civila, žena, djece i staraca.Do danas nisu pronađena tijela 11 civila nastradalih u proteklom ratu na području Trnova.

Po broju stanovnika i broju ubijenih Trnovo je opština koja je najviše stradala u proteklom ratu.Osim 157 vojnika koji su poginuli braneći kućna ognjišta ubijena su i 124 civila.Među njima je najviše staraca,koji nisu mogli pobjeći pred neprijateljskim hordama i poklani su u kućama,a stradalo je i na desetina žena i djece koji su pokušavali da se preko Rogoja probiju do Kalinovika.

Najmlađe zvjerski ubijeno dijete imalo je samo 15 mjeseci.Na današnji dan Goran Timotije izgubio je ujaka,a dvije godine kasnije poginuo mu je i otac.On je na početku rata imao 4 godine i na sreću ne sjeća se stavičnog pokolja srpskog zbijega u kojem je bio sa majkom.

Goran ipak pamti svoje najmilije koji su dali život za Srpsku,ali njega se, kao i ostale djece poginulih boraca,slabo ko sjeti.

,Kada izgubite najmilije niko vam se ne može do karaja odužiti, a nama porodicama poginulih nisu se nikada odužili. Ali bože moj...'', kažeGoran.

Među 157 poginulih vojnika iz Trnova je i sin Jele Vlaški, Radeniko koji je svoj mladi život ugradio u temelje Srpske.

,,Zarobljen je na današnji dan 1992. sa sveštenikom trnovskim.Sveštenika su odmah ubili, a njega otjerali u logor. Tamo su ga tukli, mučili a nakon 5 mjeseci je razmjenjen.Poslije je poginuo kao borac Vojske Republike Srpske'', priča Jela Vlaški.

Od 124 ubijena civila sa područja Trnova tijela njih 11 nikada nisu pronađena.U Organizaciji porodica zarobljenih i nestalih strahuju da ih nikada neće ni naći jer, kako tvrde, institucije BiH opstruišu taj proces.

,,U srpskom selu Obla Brda, koje je nakon Dejtona pripalo Federaciji,na pravoslavnom groblju je pronađeno 5 odsječenih glava.Mi predpostavljamo da su to glave srpskih civila iz Trnova, ali Institut za traženje nestalih i Tužilaštvo BiH su naredili da se te glave odnesu u Visoko.I danas su tamo,a možda su i u nekom mezarju'', ističe Joka Prorok predsjednik Organizacije porodica nestalih iz Trnova.

MUP Republike Srpske davno je proveo istragu o zločinu nad civilima u Trnovu i predao dokaze Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Predmet je izuzelo Tužilaštvo BiH i do danas je podignuta otpužnica protiv 3 lica.

,,To nije dovoljno.Treba da odgovaraju svi koji su počinili zločin.Nažalost Tužilaštvo BiH je pod uticajem dijela međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite kojima ne odgovara da se sazna istina o stradanju Srba'', ističe Staša Košarac koordinator Tima Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina.

Preživjeli mještani Trnova ogorčeni su na provosuđe u BiH. Kažu zločin nad njima vrši se i nakon dvije decenije. Ne samo što odgovorni za pokolj civila u Trnovu nisu osuđeni već se pojedinci slobodno šetaju po Trnovu, iako su preživjeli Srbi svjedočili da su upravo oni učestvovali u zločinu i mučki ubijali, klali i palili, starce,žene i djecu.

BN TV

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

milica

31.07.2014 08:52

Na žalost nema pravde za srpske žrtve odakle god bile.

ODGOVORITE
Name

Alexander Dorin

31.07.2014 09:53

Nema pravde za srpske žrtve na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Bužimska

02.08.2014 22:27

Svaki zločin treba biti kažnjen . I pravda mora izaći na vidjelo za svakoga.

ODGOVORITE