Протест мјештана Крепшића

Незадовољни расподјелом једнократне новчане помоћи мјештани Крепшића код Брчког који су у поплавама претрпјели велике штете, мирно су јутрос протествовали испред Владе дистрикта.         

Република Српска 30.07.2014 | 20:08
Протест мјештана Крепшића

Након објављених спискова с новчаним износима за домаћинства која су захватиле поплаве и клизишта, за што је Скупштина дистрикта одобрила 2,7 милиона марака, Крепшићани су установили бројне неправилности и с протеста испред зграде Владе захтијевали ревизију и одговорност надлежних службеника.           

„Имамо људи изостављених са списка, затим лица којима вода није ни праг наквасила а одобрена им је већа сума од оних који су потопљени до другог спрата. Ово је урађено на неморалан начуин и у складу са неким другим критеријумима од усвојених“, каже Милорад Арсенић из Крепшића.

Перо Поповић, предсједник Мјесне заједнице Крепшић 1 гдје је вода, као и у Вучиловцу, буквално потопила све куће и помоћне објекте, каже да је доставио уредне спискове угрожених и истиче да је на протесту са суграђанима јер је предлог додјеле новчане помоћи већим дијелом неприхватљив и није у складу са стањем на терену.

„Одговорно тврдим – нико на терен није ни изашао а све је урађено на полуинформацијама и „од камиша“, каже Поповић и додаје да је надлежност за овај посао Влада пренијела на Одјељење за избјеглице и расељена лица.            

Уз одлуку о издвајању средстава која, подсјећамо, нису везана за накнаду процијењених штета већ су једнократна новчана помоћ за најнужније потребе грађана, критеријумима је утврђен најнижи износ од 2.100 а највиши 3.650 марака, у  зависности од броја чланова домаћинства и социјалног статуса угрожених домаћинстава.           

Делегација учесника протеста примљена је у Владу дистрикта гдје су прихваћени њихови захтјеви и наложен нови излазак на терен.                

„Несхватљиво је да се с толико неоговорности уради посао који је до краја дефинисан и има истински хуманитарни карактер, а након података који се морају узети на лицу мјеста, биће урађен нови списак расподјеле одобрених средстава за ове намјене“, рекао је члан Владе Урош Војновић.           

Након обећања надлежних Крепшићани су се мирно разишли а уколико Влада не испоштује договорено, најавили блокаду магистралног пута Брчко – Лончари и друге мјере грађанске непослушности.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар