Protest mještana Krepšića

Nezadovoljni raspodjelom jednokratne novčane pomoći mještani Krepšića kod Brčkog koji su u poplavama pretrpjeli velike štete, mirno su jutros protestvovali ispred Vlade distrikta.         

Republika Srpska 30.07.2014 | 20:08
Protest mještana Krepšića

Nakon objavljenih spiskova s novčanim iznosima za domaćinstva koja su zahvatile poplave i klizišta, za što je Skupština distrikta odobrila 2,7 miliona maraka, Krepšićani su ustanovili brojne nepravilnosti i s protesta ispred zgrade Vlade zahtijevali reviziju i odgovornost nadležnih službenika.           

„Imamo ljudi izostavljenih sa spiska, zatim lica kojima voda nije ni prag nakvasila a odobrena im je veća suma od onih koji su potopljeni do drugog sprata. Ovo je urađeno na nemoralan načuin i u skladu sa nekim drugim kriterijumima od usvojenih“, kaže Milorad Arsenić iz Krepšića.

Pero Popović, predsjednik Mjesne zajednice Krepšić 1 gdje je voda, kao i u Vučilovcu, bukvalno potopila sve kuće i pomoćne objekte, kaže da je dostavio uredne spiskove ugroženih i ističe da je na protestu sa sugrađanima jer je predlog dodjele novčane pomoći većim dijelom neprihvatljiv i nije u skladu sa stanjem na terenu.

„Odgovorno tvrdim – niko na teren nije ni izašao a sve je urađeno na poluinformacijama i „od kamiša“, kaže Popović i dodaje da je nadležnost za ovaj posao Vlada prenijela na Odjeljenje za izbjeglice i raseljena lica.            

Uz odluku o izdvajanju sredstava koja, podsjećamo, nisu vezana za naknadu procijenjenih šteta već su jednokratna novčana pomoć za najnužnije potrebe građana, kriterijumima je utvrđen najniži iznos od 2.100 a najviši 3.650 maraka, u  zavisnosti od broja članova domaćinstva i socijalnog statusa ugroženih domaćinstava.           

Delegacija učesnika protesta primljena je u Vladu distrikta gdje su prihvaćeni njihovi zahtjevi i naložen novi izlazak na teren.                

„Neshvatljivo je da se s toliko neogovornosti uradi posao koji je do kraja definisan i ima istinski humanitarni karakter, a nakon podataka koji se moraju uzeti na licu mjesta, biće urađen novi spisak raspodjele odobrenih sredstava za ove namjene“, rekao je član Vlade Uroš Vojnović.           

Nakon obećanja nadležnih Krepšićani su se mirno razišli a ukoliko Vlada ne ispoštuje dogovoreno, najavili blokadu magistralnog puta Brčko – Lončari i druge mjere građanske neposlušnosti.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar