Најљепше градске плаже Европе

За многе становнике престонице Србије Ада је “најлепша плажа на свету“. Али, концепт "градска плажа" је у неким другим земљама озбиљан посао и неки градови од њих праве праве туристичке атракције. Ево листе градских летњи оаза које морате да посетите - ако вас пут нанесе.

Путовања 29.07.2014 | 13:23
Најљепше градске плаже Европе

Мајка свих плажа - Из Париза се читавом Европом проширила идеја градских плажа. 2002. године отворена је по први пут "Парис Плагес" и то је био дар за све оне који нису могли да отпутују, па су тако осећај годишњег одмору добили одмах испред врата својих домова. Од тада се сваке године од средине јула до средине авгсута улицецесте уз обалу Сене затварају за аутомобиле и претварају у пешачку оазу.

Плаже на Страндпаулију - Контејнерски бродови и лучке дизалице - то се у стварности баш и не повезује с угодним даном на плажи. Али нигде другде лука не припада толико флуиду једног града, као што је то у Хамбургу. "Страндпаули" има свој властити стил: завалити се у лежаљке од прућа с коктелом у руци, уживати у погледу на Лабу и опустити се.

Разноликост на амстердамској јужној плажи - Градска плажа холандске луке уочљива је због своје разноликости: дрвене терасе на води, плутајући павиљон, и пешћана плажа за забаву простиру се између конгресног центра РАИ и парка Беатриx. Амстердамска "плажа" посебно је омиљена када су у питању већа друштвена славља, али такође привлачи и многе шетаче на уживање.

Пливање на реци Шпре - Берлин у понуди има неколико градских плажа, али само једна обећава посебан доживљај купања: у "броду за купање" може се пловити путем с којег пуца поглед на телевизијски торањ. Некадашњи тегљач претворен је у пливајући базен, који сада плови реком Шпре. Зими се брод за купање уз помоћ посебне кровне конструкције претвара у финску сауну.

Оаза у граду - Шта то бар на плажи има заједничког са наводним проналазачем разгледнице? Бар на плажи "Херрманн" у Бечу дели барем име с Емануелом Херманном поводом његовог 102. рођендана из бара на плажи могле су се бесплатно слати разгледнице. А за све заљубљенике у фитнес - градска плажа недељом нуди бесплатне часове јоге на дунавском каналу.

Нека буде плажа - Опустити се на сунцу или ипак одвеслати једну рунду? На градској плажи "Бруxеллес Лес Баинс" не само да се може опустити, већ се може и упражњавати спорт. Велика је разноврсност активности, може се одабрати између фудбала, пењања и плеса. Преко дана постоје и радионице и чаробни шоу програм за децу, а увече се нуде концерти и забава за одрасле.

Опуштање на 689. километру Рајне - 689 километара удаљен од извора Рајне смјестио се келнски "км 689 – Цологне Беацх Цлуб". С десне стране Рајне пуца поглед на келнску катедралу. 3.500 квадратних метара плаже са 1.100 тона песка, место су за хиљаде туриста који могу да се удобно сместе на кревете за "чилаут", лежаљкама и висећим мрежама за лежање.

Једним скоком до Копакабане - Да, још увек се налазимо у Европи. Копенхагенско лучко купалиште Фискеторвет зове се још и "Копакабана". Иако то купалише баш нема пуно сличности с познатим делом Рио де Жанеира, посета тој плажи ипак се исплати. У срцу града може се освежити у шест метара дубоком базену или пак уживати у сунцу на дрвеним мостићима.

Коментари / 0

Оставите коментар