Подршка увођењу три ентитета у БиХ

Међународна кризна група /ИЦГ/ у посљедњем извјештају о БиХ заговара подршку идеји увођења три ентитета, односно увођење и ентитета са хрватском већином, наводи се у анализи Института за друштвенополитичка истраживања из Мостара.

Босна и Херцеговина 29.07.2014 | 12:11
Подршка увођењу три ентитета у БиХ

Извјештај Међународне кризне групе, наводи се у анализи, објављен је под снажним утицајем администрације САД и у великој мјери одступа од досадашњих таквих докумената ИЦГ-а, пишу "Вечерње новости".

У ранијим извјештајима аналитичари ИЦГ нису се устручавали од порицања чињеничног уставног оквира БиХ, односно концепта конститутивних народа, зузимајући се за централизацију и унитаризацију као политичко-административни концепт најпримјеренији за БиХ.

Они сада тврде да БиХ треба озбиљну уставну реконструкцију на начин да нови аранжмани треба да фаворизују федералистичка рјешења, док су централистичка погубна, наводи се у анализи мостарског Института.

У анализи се истиче да "још револуционарну промјену" представља тврдња да је у БиХ "потребан нови поредак : нормална федерација, територијално дефинисана, без посебне улоге конститутивних народа, али таква да одговара интересима њене три заједнице и правима свих грађана".

У извјештају ИЦГ наводи се да нема ничег погрешног у вези са хрватским ентитетом, који би ријешио многе проблеме - не би било више потребе за кантонима и односи између БиХ и ентитета, као и између ентитета и општина могли би бити конзистентни у цијелој БиХ.

Међународна кризна група наводи да је главна препрека ентитету са хрватском већином – политичка.

"То је веома увредљиво за Бошњаке. Ипак, образложење њиховог одбијања звучи празно", истичу аналитичари ИЦГ, који сматрају да је страх Бошњака од евентуалног референдума о иступању "хрватског ентитета" из БиХ неутемељен с обзиром да то за скоро 20 година није учинила ни територијално много компактнија Република Српска.

Објективно, Бањалука је у најснажнијој позицији, наводи се у извјештају и истиче да је Бањалука надишла иностране диктате ОХР-а и спријечила преузимање њених надлежности од БиХ.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

29.07.2014 10:46

Не! Онда це и Хрвати добити дијелова РС-а?! Никад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

29.07.2014 12:06

Ко зна ста се иза брда ваља... :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ексер Мухлић

29.07.2014 12:32

Три ентитета су основана онда када је Скупштина (или Уставни суд) СРБиХ одобрио оснивање националних странки. Сада само треба да се посао заврши. Хрватски ентитет могу претпоставити у западној Херцеговини и Посавини, коју су јефтино продали, сада нека је скупо купују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

29.07.2014 15:05

Зивила нам Херцегбосна,и вакат је да и ми Хрвати добијемо сто нам припада !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еурици

30.07.2014 02:53

Ви Хрвати сте добили РСК, идите тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Акабиба

02.08.2014 15:40

А то ста вам прпада,одлуцују такви као ти,наравно у изобиљу и као поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниња

02.08.2014 22:40

Можете тупити зубе колико хоћете али овај пут ће бити тко набије тај И добије па ће мо видјети.

ОДГОВОРИТЕ