Podrška uvođenju tri entiteta u BiH

Međunarodna krizna grupa /ICG/ u posljednjem izvještaju o BiH zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

Bosna i Hercegovina 29.07.2014 | 12:11
Podrška uvođenju tri entiteta u BiH

Izvještaj Međunarodne krizne grupe, navodi se u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a, pišu "Večernje novosti".

U ranijim izvještajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zuzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH.

Oni sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna, navodi se u analizi mostarskog Instituta.

U analizi se ističe da "još revolucionarnu promjenu" predstavlja tvrdnja da je u BiH "potreban novi poredak : normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana".

U izvještaju ICG navodi se da nema ničeg pogrešnog u vezi sa hrvatskim entitetom, koji bi riješio mnoge probleme - ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između BiH i entiteta, kao i između entiteta i opština mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH.

Međunarodna krizna grupa navodi da je glavna prepreka entitetu sa hrvatskom većinom – politička.

"To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno", ističu analitičari ICG, koji smatraju da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju "hrvatskog entiteta" iz BiH neutemeljen s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se u izvještaju i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i spriječila preuzimanje njenih nadležnosti od BiH.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

CCCC

29.07.2014 12:46

Ne! Onda ce i Hrvati dobiti dijelova RS-a?! Nikad!

ODGOVORITE
Name

sudex

29.07.2014 14:06

Ko zna sta se iza brda valja... :-)

ODGOVORITE
Name

Ekser Muhlić

29.07.2014 14:32

Tri entiteta su osnovana onda kada je Skupština (ili Ustavni sud) SRBiH odobrio osnivanje nacionalnih stranki. Sada samo treba da se posao završi. Hrvatski entitet mogu pretpostaviti u zapadnoj Hercegovini i Posavini, koju su jeftino prodali, sada neka je skupo kupuju!

ODGOVORITE
Name

Akabiba

29.07.2014 17:05

Zivila nam Hercegbosna,i vakat je da i mi Hrvati dobijemo sto nam pripada !!

ODGOVORITE
Name

eurici

30.07.2014 04:53

Vi Hrvati ste dobili RSK, idite tamo.

ODGOVORITE
Name

re Akabiba

02.08.2014 17:40

A to sta vam prpada,odlucuju takvi kao ti,naravno u izobilju i kao poklon.

ODGOVORITE
Name

Ninja

03.08.2014 00:40

Možete tupiti zube koliko hoćete ali ovaj put će biti tko nabije taj I dobije pa će mo vidjeti.

ODGOVORITE