Стечајеви прогутали 32 милиона КМ

Током првих пола године Пореска управа РС (ПУ РС) је на основу 112 судских рјешења о ненаплативости потраживања у стечајним поступцима отписала дуг тежак 32,28 милиона КМ.

Република Српска 29.07.2014 | 10:28
Стечајеви прогутали 32 милиона КМ

На то да је у црној стечајној причи наставак негативног тренда отписа дуговања пропалих предузећа све очитији указују званични подаци ПУ РС, према којима је, за цијелу прошлу годину, на бази 90 судских рјешења отписано укупно 47,85 милиона КМ, док ће, по свему судећи, ова цифра до краја 2014. бити далеко већа.

Највише дуга у првих пола године је отписано предузећу "Инга" из Градишке, 5,31 милион КМ. Ова фирма је прије осам година завршила у стечају, а само годину дана прије тога је била велика узданица нових улагања пољских инвеститора.

Тик иза ње, са 5,3 милиона КМ отписаног дуга, је челиначка "Свила", такође позната по маратонски окончаном стечајном поступку.

Иза ње, по висини отписаних дуговања, слиједе "Шипад 10. август" из Власенице, "Чајавец елементи аутоматике" из Челинца, те теслићка "Борја".

Из ПУ РС констатују да просјек наплате потраживања из стечајних поступака износи свега око десет одсто. Иван Вучковић, портпарол ове институције, каже да је у РС тренутно у току 251 стечајни поступак.

"Пријављена су нам потраживања у износу од 436,49 милиона КМ, од чега су закључно са 30. јуном ове године призната потраживања у износу од 273,32 милиона КМ", каже Вучковић.

Из ПУ РС потврђују да је њихов став према подношењу приједлога за покретање стечајних поступака у крајњој мјери одређен ефектима принудне наплате, који су резултат анализе укупно предузетих мјера и активности у том поступку.

"На бази резултата анализе поступака принудне наплате, а у сарадњи с ресорним министарством и Владом РС, имајући у виду укупну друштвено-економску ситуацију и посебно уважавајући њен социјални моменат, ПУ РС нерадо даје приједлог за покретање претходног стечајног поступка", каже он.

Алекса Њежић, стечајни управник са дугогодишњом праксом у вођењу ових поступака, каже да би ПУ РС требало да у већој мјери обезбиједи сопствена потраживања прије отварања стечаја.

"Они себе треба да поставе у ниво разлучних повјерилаца, а не повјерилаца општег исплатног реда. На тај начин би у сваком поступку успјели у већој мјери да се наплате. Обично се у поступку прве наплате банке, али уколико би се ПУ РС ставила на другу позицију, могли би да наплате веће износе", каже Њежић.

Он је додао да велики проблем представља и пракса да се неким фирмама дугови прећутно гомилају, а касније отписују дуговања.

"Уколико у некој фирми стечајни поступак траје три или четири године, нико се не може правити луд на то да не зна како се ту дуговања гомилају", каже Њежић.

Он објашњава да они који праве таква дуговања дођу у Пореску и кажу - ми морамо отпустити 200 или 300 радника, онда им након тога држава обезбиједи репрограм, који они касније не плаћају.

Пет пореских обвезника с највећим рјешењима за отпис

Порески обвезник                                  Износ дуга

1. "Инга" Градишка                                5.314.578,92 КМ

2. "Свила" Челинац                                  5.305.533,29 КМ 

3. "Шипад 10. август" Власеница             4.529.595,35 КМ

4. "Чајавец елементи
 аутоматике" Челинац                            3.075.917,18 КМ

5. "Борја" Теслић                                    2.802.793,98 КМ     


Извор: Независне новине   

Коментари / 0

Оставите коментар