Несташица вакцина за бебе

Мајка петомјесечне бебе из Бањалуке видно је незадовољна јер у граду нема петовалентних вакцина за бебе.

Република Српска 29.07.2014 | 10:08
Несташица вакцина за бебе

“Мјесец дана нема вакцина за бебе у Бањалуци, а док су  остали Домови здравља добили вакцине, наш није. Вакцине родитељи могу купити у апотеци Биљана, а цијена вакцине која се добија са шест мјесеци је 78 КМ, а цијене сежу и до 100 КМ. Иначе, вакцинација беба код нас је бесплатна, а како тих вакцина нема, родитељи су приморани да их купују, па да носе вакцине да их дјеца добију”, написала је мајка редакцији портала Бука и додала да нема ХБВ вакцине која се прима са шест мјесеци и петовалентне која се прима са пет мјесеци.

Према непровјереним информацијама до којих је дошла мајка, вакцина нема због “политичких препуцавања”, а она истиче да на крају, нажалост, испаштају само бебе.

Из Фонда здравственог осигурања РС кажу да настоје ријешити проблем набавки петовалентних вакцина, иако се нико није јавио на тендер.

“Иако се већ трећи пут на тендер за набавку петовалентних вакцина ниједан добављач није јавио, Фонд здравственог осигурања РС ради на рјешавању ове вјештачки изазване кризе, како би у што краћем року петовалентне вакцине биле набављене. То што се већ трећи пут нико није јавио на тендер, ми схватамо као уцјену фармацеутских кућа. Очигледно је да иза свега стоје виши финансијски интереси, јер је јасно да неко жели да створи вјештачку кризу”, истакли су из Фонда здравственог осигурања РС.

Истичу да су све вакцине које Фонд набавља знатно јефтиније, него што се продају у апотеци.

“То нас наводи на размишљање да неко има интерес да се врати стари систем набавке, не преко Фонда, јер су тада све вакцине биле много скупље. Фонд сматра крајње неодговорним понашање добављача који су се претходне године јавили на тендер за петовалентну вакцину, а да то сада нико не учини. Нама као институцији је послата јасна порука  да је некоме битнији профит, него да дјеца РС добију на вријеме петовалентне вакцине”, истичу из Фонда.

Напомињу да Фонд као институција која заступа интерес више од милион осигураних лица неће и не смије дозволити да буде жртва уцјена, те да ће учинити све што је у њиховој моћи како би у што хитнијем року набавили ове вакцине.

“Свим родитељима поручујемо да нема мјеста паници и да ће Фонд уложити максималне напоре да ниједно дијете не буде оштећено”, напоменули су.

Подсјетили су да Фонд набавља вакцине путем тендера, а комплетну спецификацију и потребне количине доставља им Институт за јавно здравство РС. Фонд ће, кажу, у наредном периоду инсистирати да свака здравствена установа набавља оно што је у њиховој надлежности.

Из Дома здравља Бањалука такође су потврдили да немају петовалентну вакцину за бебе, али да све остале вакцине имају.

“Вакцина нема ни у другим Домовима здравља, а то се десило због проблема са тендером. Ми смо само ланац између корисника и набављача”, рекли су за БУКУ из Дома здравља Бањалука.

Када је ријеч о вакцанама треба подсјетити на аферу која се десила крајем 2012. године када је смрт беба довођена у везу са вакцинисањем. Тадашњи Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић демантовао је медијске написе према којима су бебе из Источног Сарајева и Добоја умрле од вакцина, наглашавајући да се смрт беба не може довести у везу са вакцинисањем.

Тренутно се у свијету доста гласова диже против вакцинисања, јер вакцинацију везују уз повећан број одређених поремећаја код дјеце, али да досад нема научних доказа који би показали да су вакцине на било који начин штетне, осим у ријетким случајевима. Званична медицина и даље остаје при ставу да је већи ризик уколико се бееб не вакцинишу.

Педијатри и многи други стручњаци сматрају да ризик који носи болест значајно превазилази ризик од саме вакцине.

“У периоду 2000–2011, захваљујући већем обухвату вакцинације, број случајева малих богиња широм свијета пао је за 58%, са 853,480 на 354,922 пријављених случајева, и инциденца обољевања пала је за 65%, са 146 на 52 случајева на милион становника годишње. Још 2011. године било је пријављено 158.000 смрти од малих богиња -  430 смрти дневно, односно 18 смрти на сат! У неимунизованом дијелу свијета новорођеначки тетанус сваке године однесе 300.000 беба и 30.000 породиља. Тетанус је болест за коју постоји једна од најбезбједнијих вакцина, чија се ефикасност процјењује на више од 90%”, стоји на сајту педијатар.рс.

Почетком двадесетог вијека, тачније 1921. године, дифтерија је у САД била један од водећих узрока смрти дјеце, са 206.000 обољеих и 15520 смртних случајева. Од увођења имунизације до 2001. године у САД су пријављена само 2  случаја.

“Треба нагласити да су петовалентне вакцине (Пентаxим и Инфанриx) против дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе и хемофилусне инфекције) значајно безбједније од класичне ДиТеПер  и оралне Полио вакцине”, истиче се на овом сајту.

Извор: Бука

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рубин

29.07.2014 09:46

Па шта да очекујемо од ових лопова,зар је брига онога кога треба да је брига за то што нема вакцина за бебе! Зар суи ишта урадили за 9 година за свој народ!Не,само су радили за свој џеп!Желим дјетету добро здравље ,да буде и оно и његова мајка,и сва друга дјеца и мајке живе и здраве ,а од октобра ће ова злочиначка и геноцидна власт отићи у затвор и заборав,и тек тада ће бити на вријеме и вакцина и лијекова.Охрабрујући п,и за њено дијете!оздрав за забринуту мајку

ОДГОВОРИТЕ