Nestašica vakcina za bebe

Majka petomjesečne bebe iz Banjaluke vidno je nezadovoljna jer u gradu nema petovalentnih vakcina za bebe.

Republika Srpska 29.07.2014 | 10:08
Nestašica vakcina za bebe

“Mjesec dana nema vakcina za bebe u Banjaluci, a dok su  ostali Domovi zdravlja dobili vakcine, naš nije. Vakcine roditelji mogu kupiti u apoteci Biljana, a cijena vakcine koja se dobija sa šest mjeseci je 78 KM, a cijene sežu i do 100 KM. Inače, vakcinacija beba kod nas je besplatna, a kako tih vakcina nema, roditelji su primorani da ih kupuju, pa da nose vakcine da ih djeca dobiju”, napisala je majka redakciji portala Buka i dodala da nema HBV vakcine koja se prima sa šest mjeseci i petovalentne koja se prima sa pet mjeseci.

Prema neprovjerenim informacijama do kojih je došla majka, vakcina nema zbog “političkih prepucavanja”, a ona ističe da na kraju, nažalost, ispaštaju samo bebe.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da nastoje riješiti problem nabavki petovalentnih vakcina, iako se niko nije javio na tender.

“Iako se već treći put na tender za nabavku petovalentnih vakcina nijedan dobavljač nije javio, Fond zdravstvenog osiguranja RS radi na rješavanju ove vještački izazvane krize, kako bi u što kraćem roku petovalentne vakcine bile nabavljene. To što se već treći put niko nije javio na tender, mi shvatamo kao ucjenu farmaceutskih kuća. Očigledno je da iza svega stoje viši finansijski interesi, jer je jasno da neko želi da stvori vještačku krizu”, istakli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ističu da su sve vakcine koje Fond nabavlja znatno jeftinije, nego što se prodaju u apoteci.

“To nas navodi na razmišljanje da neko ima interes da se vrati stari sistem nabavke, ne preko Fonda, jer su tada sve vakcine bile mnogo skuplje. Fond smatra krajnje neodgovornim ponašanje dobavljača koji su se prethodne godine javili na tender za petovalentnu vakcinu, a da to sada niko ne učini. Nama kao instituciji je poslata jasna poruka  da je nekome bitniji profit, nego da djeca RS dobiju na vrijeme petovalentne vakcine”, ističu iz Fonda.

Napominju da Fond kao institucija koja zastupa interes više od milion osiguranih lica neće i ne smije dozvoliti da bude žrtva ucjena, te da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi u što hitnijem roku nabavili ove vakcine.

“Svim roditeljima poručujemo da nema mjesta panici i da će Fond uložiti maksimalne napore da nijedno dijete ne bude oštećeno”, napomenuli su.

Podsjetili su da Fond nabavlja vakcine putem tendera, a kompletnu specifikaciju i potrebne količine dostavlja im Institut za javno zdravstvo RS. Fond će, kažu, u narednom periodu insistirati da svaka zdravstvena ustanova nabavlja ono što je u njihovoj nadležnosti.

Iz Doma zdravlja Banjaluka takođe su potvrdili da nemaju petovalentnu vakcinu za bebe, ali da sve ostale vakcine imaju.

“Vakcina nema ni u drugim Domovima zdravlja, a to se desilo zbog problema sa tenderom. Mi smo samo lanac između korisnika i nabavljača”, rekli su za BUKU iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kada je riječ o vakcanama treba podsjetiti na aferu koja se desila krajem 2012. godine kada je smrt beba dovođena u vezu sa vakcinisanjem. Tadašnji Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić demantovao je medijske napise prema kojima su bebe iz Istočnog Sarajeva i Doboja umrle od vakcina, naglašavajući da se smrt beba ne može dovesti u vezu sa vakcinisanjem.

Trenutno se u svijetu dosta glasova diže protiv vakcinisanja, jer vakcinaciju vezuju uz povećan broj određenih poremećaja kod djece, ali da dosad nema naučnih dokaza koji bi pokazali da su vakcine na bilo koji način štetne, osim u rijetkim slučajevima. Zvanična medicina i dalje ostaje pri stavu da je veći rizik ukoliko se beeb ne vakcinišu.

Pedijatri i mnogi drugi stručnjaci smatraju da rizik koji nosi bolest značajno prevazilazi rizik od same vakcine.

“U periodu 2000–2011, zahvaljujući većem obuhvatu vakcinacije, broj slučajeva malih boginja širom svijeta pao je za 58%, sa 853,480 na 354,922 prijavljenih slučajeva, i incidenca oboljevanja pala je za 65%, sa 146 na 52 slučajeva na milion stanovnika godišnje. Još 2011. godine bilo je prijavljeno 158.000 smrti od malih boginja -  430 smrti dnevno, odnosno 18 smrti na sat! U neimunizovanom dijelu svijeta novorođenački tetanus svake godine odnese 300.000 beba i 30.000 porodilja. Tetanus je bolest za koju postoji jedna od najbezbjednijih vakcina, čija se efikasnost procjenjuje na više od 90%”, stoji na sajtu pedijatar.rs.

Početkom dvadesetog vijeka, tačnije 1921. godine, difterija je u SAD bila jedan od vodećih uzroka smrti djece, sa 206.000 oboljeih i 15520 smrtnih slučajeva. Od uvođenja imunizacije do 2001. godine u SAD su prijavljena samo 2  slučaja.

“Treba naglasiti da su petovalentne vakcine (Pentaxim i Infanrix) protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i hemofilusne infekcije) značajno bezbjednije od klasične DiTePer  i oralne Polio vakcine”, ističe se na ovom sajtu.

Izvor: Buka

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Рубин

29.07.2014 11:46

Па шта да очекујемо од ових лопова,зар је брига онога кога треба да је брига за то што нема вакцина за бебе! Зар суи ишта урадили за 9 година за свој народ!Не,само су радили за свој џеп!Желим дјетету добро здравље ,да буде и оно и његова мајка,и сва друга дјеца и мајке живе и здраве ,а од октобра ће ова злочиначка и геноцидна власт отићи у затвор и заборав,и тек тада ће бити на вријеме и вакцина и лијекова.Охрабрујући п,и за њено дијете!оздрав за забринуту мајку

ODGOVORITE