Кривична пријава против Беванде?

Због одуговлачења с потврђивањем директора Регулаторне агенције за комуникације (РАК), постоји могућност да Савјет ове агенције поднесе кривичну пријаву против Вјекослава Беванде, предсједавајућег Савјета министара БиХ, јер ово именовање још није извршено.

Босна и Херцеговина 29.07.2014 | 08:29
Кривична пријава против Беванде?

Наиме, Закон о комуникацијама БиХ прецизира да Савјет РАК-а који броји седам чланова предлаже директора, а Савјет министара БиХ га потврђује у року од 30 дана, што практично значи да Савјет министара БиХ нема никакве надлежности над процедуром избора изузев саме потврде.

"Нема сумње, Закон о комуникацијама је прекршен, јер Савјет министара БиХ у року од 30 дана на приједлог Савјета РАК-а није потврдио Срђана Рајчевића за директора, а највећу одговорност сноси Беванда, као предсједавајући", испричао је извор "Независних" близак РАК-у.

Исти извор наводи да је Савјет РАК-а још 30. маја Савјету министара БиХ прослиједио приједлог за директора на потврђивање, а да до данас то још није извршено.

"Након тога било је неких преписки и ми смо као крајњи рок за потврђивање Рајчевића прихватили 17. јул, међутим његово име још није потврђено. Нико нема право да крши законе ове земље и за то неко треба да одговара. РАК је потпуно независно тијело, а процедура за избор директора трајала је од фебруара до маја.На конкурс је пристигло 11 пријава, од којих је осам испуњавало све потребне услове, а што је ријетко за БиХ, Савјет који броји седам чланова, једногласно је изабрао Рајчевића", испричао је извор.

С предсједавајућим Савјета министара БиХ јуче нисмо успјели ступити у контакт јер је био недоступан на мобилни телефон.

У Савјету министара БиХ кажу да је потврђивање директора РАК-а на дневном реду сједнице која ће бити одржана сутра, али да се не зна да ли ће то бити и урађено.

Иначе, већ неколико сједница Савјет министара БиХ одуговлачи с потврђивањем Рајчевића за генералног директора, а посљедњи пут су тражили и додатне информације о осталим кандидатима, укључујући и њихове биографије.

Како сазнајемо, иза опструкције потврђивања Рајчевића за генералног директора РАК-а стоји садашњи директор ове агенције Кемал Хусеиновић, којем је истекао мандат прије седам година. Како тврде добро упућени, Хусеиновић има циљ да потврђивање Рајчевића не дође на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ прије годишњих одмора.

"Послије годишњих одмора иду избори, а послије избора формирање Савјета министара, које је задњи пут трајало скоро годину и по. По тој логици иде Хусеиновић не би ли себи обезбиједио још коју годину директорског мандата", испричао је наш извор.

Петар Кунић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома парламента БиХ, каже да неко због опструкција именовања директора РАК-а мора бити позван на одговорност, која у институцијама БиХ практично не постоји.

"Понавља се образац када су у питању именовања кадрова из РС у заједничке институције БиХ. Људи, односно политика на све начине то опструишу", рекао је Кунић.

Он истиче да комисија на чијем је челу нема никаквих надлежности у вези с именовањем директора РАК-а, али да у случају и да има тешко да би могао добити већину у њој.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рубин

29.07.2014 06:42

"Нико нема право да крши законе ове земљеи зато неко треба да одговара"-одлично,хајмо сада цијелу гарнитуру СНСД-а у Републици Српској и владајућу у Федерацији послати у затвор и пожељети им неповрат у нашу стварност за следећих хиљаду година,јер ће толико отприлике требати да се ова земља доведе у иоле нормално стање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

29.07.2014 09:02

Чик погодите, откуда таква заинтересованост Копање и његовог билтена, за ову функцију? Па очекује да ће он управљати овом агенцијом уз помоћ својих полтрона у Савјету РАК-а из сјене...зато му и служи Шолаја "Бајин експерт"...тако је годинама управљао РТРС-ом!

ОДГОВОРИТЕ