И електронске цигарете изазивају рак

Електронске цигарете могу да изазову рак и да доведу до отпорности бактеријских инфекција на антибиотике, показало је истраживање које су провели научници Универзитета у Калифорнији.

Здравље 28.07.2014 | 19:12
И електронске цигарете изазивају рак

Студија директора Центра за истраживање дуванских производа при калифорнијском универзитету Стентона Гланца показала је да пара е-цигарете садржи велику количину наночестица које подстичу разне упале, а могу се повезати и с астмом, можданим и срчаним ударом и дијабетесом.

Гланц је истакао да није доведено у питање да су електронске цигарете мање токсичне од нормалних цигарета.

Студија Присиле Калахан-Лајон, из америчке Агенције за храну и лекове, показала је да текућина којом се пуни електрична цигарета садржи трагове штетних материја као што су формалдехид или ацеталдехид, које могу изазвати рак.

Е-цигарете постале су главни производ, али упркос њиховој популарности веома је мало научних студија које се баве њиховим утицајем на људско здравље.

Процењује се да је 20 одсто пушача пробало е-цигарету, те да ће њена продаја - али и производа који су повезани са е-цигаретом - у наредних 10 година прерасти продају класичних дуванских производа.

Око е-цигарета врти се индустрија која је прошле године приходовала 1,7 милијарди долара.

Коментари / 0

Оставите коментар