Ствари за које не очекујете да су заразне

Бактерије нису једина ствар око којих треба да бринете да су заразне. Проверите које су друге неочекиване “заразе”.

Здравље 28.07.2014 | 19:03
Ствари за које не очекујете да су заразне

Ако нисте приметили, емоције се лако шире и преносе на друге. То је потврдило и истраживање о друштвеним заразама и томе како се понашање и расположење преноси с човека на човека. Иако сви волимо да верујемо да контролишемо своја осећања, доказано је да особине и одлуке наших пријатеља, а понекад чак и пријатеља од наших пријатеља, имају итекакав утицај на нас.

Доносимо вам листу пет неочекиваних зараза и савете како се одбранити од њих:

Одлуке у ресторану - Вечере су срећније кад људи наруче предјела сличних храњивих вредности као и људи с којима деле сто, показало је истраживање Универзитета у Илиноису.Ако пазите на своју тежину, радије први наручите храну да не паднете у искушење и наручите исто што и ваши пријатељи.

Негативно размишљање - Бруцоши који су смештени у собе с цимерима склоним негативним мислима имали су велике шансе да ће се и сами заразити њиховим црним мислима након свега три месеца проведених заједно, показало је једно истраживање.Схватите да туђи начин рамишљања може утицати на начин на који се ви носите са животним недаћама, и на време се макните од “црњака”.

Срећа - С друге стране, и позитивно размишљање се лако шири, доказали су истраживачи с Харварда и Универзитета у Сан Дијегу. Кад сте срећни, ваш пријатељ који живи близу вас у кругу од километер и по има 25 одсто више шансе да такође буде срећан, док су шансе ваших комшија за осећај среће веће за чак 34 одсто.

Исто истраживање доказало је да додатних 5.000 долара повећава осећај среће за 2 одсто, што је много мањи добитак од оног који добијете кад имате веселог пријатеља од пријатеља, који ваше расположење може подићи за чак 10 одсто.

Престанак пушења - Иста екипа која је истраживала срећу сазнала је током спровођења студије и да кад једна особа престане да пуши, за 36 одсто је вероватније да ће пушење оставити и неко од њихових блиских пријатеља или чланова породице.Овај случај има и ефекат таласа, јер чак и познаник особе која је прва престала да пуши смањује шансе да ће запалити за 20 одсто.

Стрес - Наш мозак је програмиран тако да детектује стрес код других људи, као што је убрзано дисање. То пак повлачи за собом читав низ наших хормона стреса, а не треба чак ни да будете у истој просторији с узнемиреном особом како бисте и сами почели осећате ефекте стреса, јер се он може ширити путем електроничке поште, смс порука и друштвених мрежа (кратки, одсечни одговори могу указати да је неко у стисци с временом, на пример).

Кад сте под стресом, осигурајте себи довољно пауза током дана и сна по ноћи. То није себично, јер на крају чини добро свима око вас.

Шест телесних активности којима се можете заразити од других - Зевање, смејање, свраб, кашаљ, повраћање и плач су такође друштвено заразни. Зевање је пак толико заразно, истиче психолог Роберт Р. Провин, да ћемо зевнути кад видимо, чујемо или само читамо о томе. "Ми се често понашамо попут животињског стада, те нисмо заправо свесни свог понашања", додаје Провин.

Научници сматрају да дељење ових активности има своју еволуцијску предност: смех је начин повезивања, а чешкање облик сигурносне мере опреза (ваш мозак помисли како би, на пример, буве могле скочити и напасти вас такође). А зевање би могло означавати начин на који су још пећински људи синхронизовали свој распоред спавања и буђења.

Коментари / 0

Оставите коментар