Коме је Путин дужан милијарде долара?

Бивши већински акционар нафтне компаније Јукос (Леонид Невзлин) саопштио је данас да је судском пресудом добио 50 милијарди долара у спору против Русије.

Свијет 28.07.2014 | 16:55
Коме је Путин дужан милијарде долара?

У највећем арбитражном поступку до сада, суду у Лондону обратила се компанија ГМЛ, некадашња Група Менетап лтд, финансијска холдинг компанија која је била највећи акционар у Јукосу.

Тај холдинг тражио је од Русије 103,5 милијарди долара компензације за експропријацију Јукоса.

Бивши директор Михаил Ходорковски направио је од Јукоса највећу нафтну компанију у власништву инвеститора након распада СССР-а.

Како је навео ГМЛ, Стални арбитражни суд је пресудио да је Руска Федерација отерала Јукос у банкрот и преузела његову имовину чинећи све што је потребно да то постигне.

Директор ГМЛ Тим Озборн (Осборне) истакао је да пресуда представља велики корак за акционаре компаније.

- Већински акционари Јукоса остављени су без компензације за губитак њихових улагања када је Русија нелегално експроприсала Јукос - навео је Озборн, додајући да је то "кључни корак напред за акционаре који су се за ту одлуку борили десет година".

Иначе, Ходорковски је провео десет година у затвору пошто је осудјен за утају пореза и превару.

Помилован је и пуштен из затвора крајем прошле године.

У међународним круговима процес против Ходорковског критикован је као политички мотивисан, јер је он био оштар критичар председника Русије Владимира Путина.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Око соколово

28.07.2014 16:00

Ово је опробан рецепт у Милорадовој зони сумрака коју зову Република Српска. Не пали у Русији. Колики им је проценат обећан за овакву пресуду? Или им је стало и по цијену образа наудити громади која се зове Руссиа. Изгледа да је и такозвани уредјени Запад давно потонуо у мрак. Баш је уредјен. Срамота шта раде. Овакве су пресуде доносили и против Југославије. Карте су сада отворене. Од ове партије карата ће зависити будућност човјечанства. Ако је уопште буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схабан

28.07.2014 16:35

Нападају Русију са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо поштар

28.07.2014 21:54

Путин је највећи диктатор у Европи а и свету. Ко је против његове политике бит ће уништен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.07.2014 11:23

Баш ме чуди да је суд у Лондону донио овакву пресуду. Глупост. Уосталом ако је и истина нека виде како изгледају руске санкције.

ОДГОВОРИТЕ