Kome je Putin dužan milijarde dolara?

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Jukos (Leonid Nevzlin) saopštio je danas da je sudskom presudom dobio 50 milijardi dolara u sporu protiv Rusije.

Svijet 28.07.2014 | 16:55
Kome je Putin dužan milijarde dolara?

U najvećem arbitražnom postupku do sada, sudu u Londonu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap ltd, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u Jukosu.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.

Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od Jukosa najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada SSSR-a.

Kako je naveo GML, Stalni arbitražni sud je presudio da je Ruska Federacija oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu čineći sve što je potrebno da to postigne.

Direktor GML Tim Ozborn (Osborne) istakao je da presuda predstavlja veliki korak za akcionare kompanije.

- Većinski akcionari Jukosa ostavljeni su bez kompenzacije za gubitak njihovih ulaganja kada je Rusija nelegalno eksproprisala Jukos - naveo je Ozborn, dodajući da je to "ključni korak napred za akcionare koji su se za tu odluku borili deset godina".

Inače, Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru pošto je osudjen za utaju poreza i prevaru.

Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine.

U međunarodnim krugovima proces protiv Hodorkovskog kritikovan je kao politički motivisan, jer je on bio oštar kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.


Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

28.07.2014 16:00

Ovo je oproban recept u Miloradovoj zoni sumraka koju zovu Republika Srpska. Ne pali u Rusiji. Koliki im je procenat obećan za ovakvu presudu? Ili im je stalo i po cijenu obraza nauditi gromadi koja se zove Russia. Izgleda da je i takozvani uredjeni Zapad davno potonuo u mrak. Baš je uredjen. Sramota šta rade. Ovakve su presude donosili i protiv Jugoslavije. Karte su sada otvorene. Od ove partije karata će zavisiti budućnost čovječanstva. Ako je uopšte bude.

ODGOVORITE
Name

Shaban

28.07.2014 16:35

Napadaju Rusiju sa svih strana.

ODGOVORITE
Name

Simo poštar

28.07.2014 21:54

Putin je najveći diktator u Evropi a i svetu. Ko je protiv njegove politike bit će uništen!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.07.2014 11:23

Baš me čudi da je sud u Londonu donio ovakvu presudu. Glupost. Uostalom ako je i istina neka vide kako izgledaju ruske sankcije.

ODGOVORITE