Вето на Закон о уџбеницима

Предсједник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона Славиша Михајловић изјавио је данас да је овај клуб покренуо механизам заштите виталног националног интереса на Закон о уџбеницима у овом кантону у ком нема српског језика и групе националних предмета.

Босна и Херцеговина 28.07.2014 | 14:21
Вето на Закон о уџбеницима

Михајловић је рекао да је у форми приједлога овај закон Скупштина Ливањског кантона разматрала прије 15 дана. "Законска рјешења ће, након што смо ставили вето, разматрати Уставни суд Федерације БиХ. Очекујем да ће неко од представника Срба у Ливањском кантону, пред овом институцијом, образложити због чега смо покренули заштиту виталног националног интереса", рекао је Михајловић.

Он је навео да су представници општина Босанско Грахово и Дрвар, те вијеће родитеља током јавне расправе о Нацрту закона о уџбеницима уложили амандмане, који нису прихваћени. Михајловић је нагласио да дјеца морају имати право на групу националних предмета и матерњи језик.

"Опет се понавља стара пракса у образовању у овом кантону да у уџбеницима нема српског језика и групе националних предмета, што је дискриминаторски и недопустиво", рекао је Михајловић.

Он је напоменуо да се законским рјешењима мора дефинисати и штампање уџбеника на српском језику. Михајловић је подсјетио да је Уставом Федерације БиХ и кантона дефинисано да су службени језици у том ентитету босански, српски и хрватски, а да су службена писма латиница и ћирилица.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

судеx

28.07.2014 20:06

Постено. .ако неко има право нека имају сви... Само не сјецам се најбоље како се заврси ситуација са бошњачком дјецом у подрињу...

ОДГОВОРИТЕ