Синдикат: "Влада је уништила здравство"

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству Републике Српске у коју су удружени Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске и

Република Српска 28.07.2014 | 13:00
Синдикат: "Влада је уништила здравство"

Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске је једногласно донио одлуку да не прихвати одлуку Владе Републике Српске којом се укида Клинички центар у Бањалуци.

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству тврди да је укидањем јединог клиничког центра у Републици Српској, Влада Републике Српске илегално провела коначни изавршни акт урушавања здравственог система и потпуно се неосновано одрекла уставних надлежности Републике Српске у области организовања здравствене заштите њених грађана, због чега се тражи да се ова одлука одмах стави ван снаге.

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству тврди да свако даље провођење ове неприхватљиве одлуке може произвести тешке и непоправљиве правне, економске и многе друге посљедице на постојећи уставом утврђени систем здравствене заштите у Републици Српској, као и на професионални, социјални и економски статус здравствених радника запослених у Клиничком центру у Бањалуци, а нарочито директне и тешке посљедице за основна права пацијената и осигураника који из обавезних доприноса финансирају здравствену заштиту у Републици Српској.

Стога обавјештавамо јавност, осигуранике и пацијенте у Републици Српској, да уколико власти одбију да укину наведену одлуку, Унија синдиката радника у здравству ће предузети све потребне мјере и сва правна и друга средства синдикалне борбе да се наведена одлука формално оспори и на све законите начине онемогући њено провођење.

Позивајући се на наведено, Унија синдиката радника у здравству јавно изражава и своје сумње у постојање добре намјере Владе Републике Српске, која је у тајности на нелегитиман и потпуно илегалан начин провела одлуку о укидању Клиничког центра у Бањалуци, а нарочито изражава своје сумње у повезаност ове нелегалне одлуке са закључивањем бројних сумњивих уговора о грађевинским радовима на реконструкцији и набавци опреме за сада бивши Клинички центар, као и дугогодишњем, свјесном и неоправданом гомилању енорминих дуговања у овој здравственој установи за која Влада Републике Српске као њен оснивач, никада није утврдила одговорност досадашњих управа Клиничког центра, које су заједно са републичким властима наведену јавну здравствену установу коначно довели и у потпуни финансијски колапс.

На основу наведеног Унија синдиката радника у здравству, као већински и фактички једини репрезентативни синдикат у Клиничком центру у Бањалуци, јавно позива све запослене раднике Клиничког центра да сачувају социјални мир и достојанство своје професије и да се синдикалним мјерама и активностима на миран, ефикасан и организован начин изборимо за професионалан, одржив и економичан систем здравствене заштите у Републици Српској који гарантује Устав Републике Српске, као и да се омогући достојанствен ниво професионалних, економских и социјалних права здравствених радника, као и потпуна заштита гарантованих права пацијената.

УПРАВНИ ОДБОР УНИЈЕ
Саопштење

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

херцеговац

28.07.2014 11:13

Коначно глас народа (радника).До сада све одлуке доношене су на нивоу министра и директора (СНСД).Доста је климања главом и легалне пљачке вријеме је да медицински радници дигну глас умјесто плата јер плата више неће бити ако наставе да ћуте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 11:21

Добро сте се сјетили... Кад је Васковић исчачкао све, али баш све...ви сте се наједном пробудили. Но - боље икад него никад...боље данас - него сутра... боље 12.октобра 2014. него него чекати још четири дуге године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

28.07.2014 11:34

Вријеме је да се устане и овој бахатој власти казе ДОСТА ЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО

28.07.2014 12:04

НЕ РАДИ ТО ВЛАДА, ТО ЈЕ ДЈЕЛО ДОДИКА И СНСД. УНИСТИ ОПЉАЦКАЈ ПОКРАДИ СТО МОЗЕС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СањаВГ

28.07.2014 12:10

Народ проговорио! У октобру це глас народа пресудити, а народ постаје све више свеснији докле сте нас довели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

28.07.2014 12:11

Сви, али сви, пензионери, студенти, ђаци, радници, сељаци, академици, домаћице, сви морамо устати и демократски рећи ДОСТА ЈЕ. Доста нам је криминала у свим сферама друштва, доста нам је непотизма, доста нам је корупције, доста нам је бахате власти и појединаца... Јер ми смо људи, нисмо стока...Ми имамо своја права и хоћемо да нам се она остварују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

28.07.2014 12:12

Види сад и радници здравствених установа проговорисе. По оној народној касно Марко на Косови стизе. Мудро су цутали док су преко фонда музли добре плате, привилегије, добра возила набављалу, ноцни рад, дезурства све то под изговором за народ и у име народа. Нико се није питао ста је са производјаца у РС. Ма море није њихова брига добронамерна. Брину због оног сто следи. Бројцано висе њих има него производјаца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

28.07.2014 12:20

ООооооо добро јутро здравствени радници!!! Лијепо је што сте се пробудили, крајње вријеме вам је било. Више се обичан народ брине за КЦ, него ви. САад је само битно да не одустајете, јер ће Баја да покуша да вас спријечи на све могуће начине. Доста је било његовог бахаћења и уплитања у све сфере друштвеног живота ( о политичком да и не причам), само напријед!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миланм

28.07.2014 12:31

Само храбро браћо, проговориће радници свих грана, јер сви смо опљачкани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки..

28.07.2014 12:54

Који су ови лопови мислим на власт СНСД..унистили су Србе и СРПСКИ народ кољу и отимају све сто могу..Код нас доводе ЦЕЦУ у Модрицу а народ нема гдје да ради и оста да зиви..Треба некоме пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

28.07.2014 13:03

Браво Васковицу овај протест и сви други сто це доци су резултат твог истразивања.Када додје до смјене власти пистена полиција и постени тузиоци имају вец објављене доказе и нека поступе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

28.07.2014 13:04

Надам се само још у једно,да ће после промјена у октобру коначно сви који су нанијели незамисливу штету РС завршити на дугим робијама.Народ је жељан правде и напретка као жедан воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софороније

28.07.2014 13:23

Па мора бити укинут јер нема пара,нема пара људи,!!ХАлоо,нестало ластре,РС је финансијски на кољенима,распад система,привредни колапс,свјетла се лагано гасе,задњи нека затвори врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош Нејаки

28.07.2014 14:13

Закон мафије је јасан мјесто злочина мора бити уништено а свједок мора умријет,о БОЖЕ шта смо ти толико згријешили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

28.07.2014 14:17

Милорад Додик завјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

28.07.2014 14:28

Имам осјецај да це Влада до цетвртка поткупити и ове синдикалце...они то тако раде годинама!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

28.07.2014 14:29

Ови нису опљачкали и уништили само здравство него све. Баш све. Питање је треба ли их у октобру демократски отјерати с позиције власти или опробати дренове колчеве или лагире на њима. Појели су и земљу и камење. Банда проклета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јованце

28.07.2014 14:29

Па људи моји толико медији и портали брује о криминалу и корупцији па неко је морао бити ухапсен тај Скрбиц, па није му Република Српска цацина прција, то је народ крвљу стварао мајке су дале најбоље синове соколове за српску светињу да је хостоплери пљацкају. Одмах га ухапсит, СИПА хапси га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

косац

28.07.2014 15:26

У Федерацији граде путеве и фабрике, а Миле гради кампању пјевајуци под сатором и на косевини. Кад се народ у Федерацији дигао на устанак ми смо говорили да су плаценици.. сад кукамо. Опет цемо изабрати Бају. Какви смо ми то људи?! Заслузујемо ли боље? Д ок се није појавио БН ТВ ми смо били у медијском мраку. Ми нисмо знали ста се око НАС десава. Хвала БН ТВ.Једина свијетла тацка у овом тунелу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ОСТОЈА

28.07.2014 18:47

Остоја, јел по теби добра плата хирурга са 4 дежурства 2200 км?А дезурство траје 24 сата.. па јача је дневница једног фризера и молера него хирурга. А сви кад додјете код нас казете да хирурзима треба дати 10 000 км плату,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

28.07.2014 19:01

Све док се обесправљени радници и народ не почну борити за своја права ми ћемо и даље доживљавати овакве ствари као у здравству. Доста је било промашене политике, вријеме је за промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пао са крушке

28.07.2014 19:56

И Баја постао пробосанац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лобиста

29.07.2014 02:31

Драги нам председник има одговор на сва горуца питања па и ово. Наруци књигу ала; Каргановиц; Као странци спремају несто, из Федерације нам спремају несто, итд итда и тако у недоглед. Само ми је зао народа у ста це нам зивот проци у ЛАЗИМА И ПРЕВАРАМА Бојим се да нисмо боље ни заслузили јер кад су бандити и ови пљацкаси лазима мрзњу у нама хранили ми нисмо својом главом мислили . СИЛА БОГА НЕ МОЛИ АЛИ БОГ СИЛУ НЕ ВОЛИ .Остадосмо опљацкани понизени гладни и осрамоцени .САД МИ ЈЕ ЈАСНО ЗАСТО СЕ РАТОВИ ВОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за истину

29.07.2014 20:07

крајње је време да се раскопа ова банда доктора кога год је несто заболило и отисао у болницу није се вратио

ОДГОВОРИТЕ