Sindikat: "Vlada je uništila zdravstvo"

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske u koju su udruženi Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i

Republika Srpska 28.07.2014 | 13:00
Sindikat: "Vlada je uništila zdravstvo"

Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske je jednoglasno donio odluku da ne prihvati odluku Vlade Republike Srpske kojom se ukida Klinički centar u Banjaluci.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske ilegalno provela konačni izavršni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti Republike Srpske u oblasti organizovanja zdravstvene zaštite njenih građana, zbog čega se traži da se ova odluka odmah stavi van snage.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da svako dalje provođenje ove neprihvatljive odluke može proizvesti teške i nepopravljive pravne, ekonomske i mnoge druge posljedice na postojeći ustavom utvrđeni sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, kao i na profesionalni, socijalni i ekonomski status zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Banjaluci, a naročito direktne i teške posljedice za osnovna prava pacijenata i osiguranika koji iz obaveznih doprinosa finansiraju zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj.

Stoga obavještavamo javnost, osiguranike i pacijente u Republici Srpskoj, da ukoliko vlasti odbiju da ukinu navedenu odluku, Unija sindikata radnika u zdravstvu će preduzeti sve potrebne mjere i sva pravna i druga sredstva sindikalne borbe da se navedena odluka formalno ospori i na sve zakonite načine onemogući njeno provođenje.

Pozivajući se na navedeno, Unija sindikata radnika u zdravstvu javno izražava i svoje sumnje u postojanje dobre namjere Vlade Republike Srpske, koja je u tajnosti na nelegitiman i potpuno ilegalan način provela odluku o ukidanju Kliničkog centra u Banjaluci, a naročito izražava svoje sumnje u povezanost ove nelegalne odluke sa zaključivanjem brojnih sumnjivih ugovora o građevinskim radovima na rekonstrukciji i nabavci opreme za sada bivši Klinički centar, kao i dugogodišnjem, svjesnom i neopravdanom gomilanju enorminih dugovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koja Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, nikada nije utvrdila odgovornost dosadašnjih uprava Kliničkog centra, koje su zajedno sa republičkim vlastima navedenu javnu zdravstvenu ustanovu konačno doveli i u potpuni finansijski kolaps.

Na osnovu navedenog Unija sindikata radnika u zdravstvu, kao većinski i faktički jedini reprezentativni sindikat u Kliničkom centru u Banjaluci, javno poziva sve zaposlene radnike Kliničkog centra da sačuvaju socijalni mir i dostojanstvo svoje profesije i da se sindikalnim mjerama i aktivnostima na miran, efikasan i organizovan način izborimo za profesionalan, održiv i ekonomičan sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj koji garantuje Ustav Republike Srpske, kao i da se omogući dostojanstven nivo profesionalnih, ekonomskih i socijalnih prava zdravstvenih radnika, kao i potpuna zaštita garantovanih prava pacijenata.

UPRAVNI ODBOR UNIJE
Saopštenje

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

hercegovac

28.07.2014 11:13

Konačno glas naroda (radnika).Do sada sve odluke donošene su na nivou ministra i direktora (SNSD).Dosta je klimanja glavom i legalne pljačke vrijeme je da medicinski radnici dignu glas umjesto plata jer plata više neće biti ako nastave da ćute!

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 11:21

Добро сте се сјетили... Кад је Васковић исчачкао све, али баш све...ви сте се наједном пробудили. Но - боље икад него никад...боље данас - него сутра... боље 12.октобра 2014. него него чекати још четири дуге године...

ODGOVORITE
Name

Nikola

28.07.2014 11:34

Vrijeme je da se ustane i ovoj bahatoj vlasti kaze DOSTA JE!

ODGOVORITE
Name

GAVRILO

28.07.2014 12:04

NE RADI TO VLADA, TO JE DJELO DODIKA I SNSD. UNISTI OPLJACKAJ POKRADI STO MOZES!?

ODGOVORITE
Name

SanjaVG

28.07.2014 12:10

Narod progovorio! U oktobru ce glas naroda presuditi, a narod postaje sve više svesniji dokle ste nas doveli!

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

28.07.2014 12:11

Svi, ali svi, penzioneri, studenti, đaci, radnici, seljaci, akademici, domaćice, svi moramo ustati i demokratski reći DOSTA JE. Dosta nam je kriminala u svim sferama društva, dosta nam je nepotizma, dosta nam je korupcije, dosta nam je bahate vlasti i pojedinaca... Jer mi smo ljudi, nismo stoka...Mi imamo svoja prava i hoćemo da nam se ona ostvaruju...

ODGOVORITE
Name

ostoja

28.07.2014 12:12

Vidi sad i radnici zdravstvenih ustanova progovorise. Po onoj narodnoj kasno Marko na Kosovi stize. Mudro su cutali dok su preko fonda muzli dobre plate, privilegije, dobra vozila nabavljalu, nocni rad, dezurstva sve to pod izgovorom za narod i u ime naroda. Niko se nije pitao sta je sa proizvodjaca u RS. Ma more nije njihova briga dobronamerna. Brinu zbog onog sto sledi. Brojcano vise njih ima nego proizvodjaca u RS.

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

28.07.2014 12:20

OOooooo dobro jutro zdravstveni radnici!!! Lijepo je što ste se probudili, krajnje vrijeme vam je bilo. Više se običan narod brine za KC, nego vi. SAad je samo bitno da ne odustajete, jer će Baja da pokuša da vas spriječi na sve moguće načine. Dosta je bilo njegovog bahaćenja i uplitanja u sve sfere društvenog života ( o političkom da i ne pričam), samo naprijed!!!

ODGOVORITE
Name

milanm

28.07.2014 12:31

Samo hrabro braćo, progovoriće radnici svih grana, jer svi smo opljačkani

ODGOVORITE
Name

Mrki..

28.07.2014 12:54

Koji su ovi lopovi mislim na vlast SNSD..unistili su Srbe i SRPSKI narod kolju i otimaju sve sto mogu..Kod nas dovode CECU u Modricu a narod nema gdje da radi i osta da zivi..Treba nekome para..

ODGOVORITE
Name

zoran

28.07.2014 13:03

Bravo Vaskovicu ovaj protest i svi drugi sto ce doci su rezultat tvog istrazivanja.Kada dodje do smjene vlasti pistena policija i posteni tuzioci imaju vec objavljene dokaze i neka postupe.

ODGOVORITE
Name

Đoda

28.07.2014 13:04

Nadam se samo još u jedno,da će posle promjena u oktobru konačno svi koji su nanijeli nezamislivu štetu RS završiti na dugim robijama.Narod je željan pravde i napretka kao žedan vode!

ODGOVORITE
Name

Soforonije

28.07.2014 13:23

Pa mora biti ukinut jer nema para,nema para ljudi,!!HAloo,nestalo lastre,RS je finansijski na koljenima,raspad sistema,privredni kolaps,svjetla se lagano gase,zadnji neka zatvori vrata

ODGOVORITE
Name

Урош Нејаки

28.07.2014 14:13

Закон мафије је јасан мјесто злочина мора бити уништено а свједок мора умријет,о БОЖЕ шта смо ти толико згријешили.

ODGOVORITE
Name

glasac

28.07.2014 14:17

Milorad Dodik zavjek!

ODGOVORITE
Name

Nikola

28.07.2014 14:28

Imam osjecaj da ce Vlada do cetvrtka potkupiti i ove sindikalce...oni to tako rade godinama!?

ODGOVORITE
Name

Momo

28.07.2014 14:29

Ovi nisu opljačkali i uništili samo zdravstvo nego sve. Baš sve. Pitanje je treba li ih u oktobru demokratski otjerati s pozicije vlasti ili oprobati drenove kolčeve ili lagire na njima. Pojeli su i zemlju i kamenje. Banda prokleta.

ODGOVORITE
Name

jovance

28.07.2014 14:29

Pa ljudi moji toliko mediji i portali bruje o kriminalu i korupciji pa neko je morao biti uhapsen taj Skrbic, pa nije mu Republika Srpska cacina prcija, to je narod krvlju stvarao majke su dale najbolje sinove sokolove za srpsku svetinju da je hostopleri pljackaju. Odmah ga uhapsit, SIPA hapsi ga.

ODGOVORITE
Name

kosac

28.07.2014 15:26

U Federaciji grade puteve i fabrike, a Mile gradi kampanju pjevajuci pod satorom i na kosevini. Kad se narod u Federaciji digao na ustanak mi smo govorili da su placenici.. sad kukamo. Opet cemo izabrati Baju. Kakvi smo mi to ljudi?! Zasluzujemo li bolje? D ok se nije pojavio BN TV mi smo bili u medijskom mraku. Mi nismo znali sta se oko NAS desava. Hvala BN TV.Jedina svijetla tacka u ovom tunelu!

ODGOVORITE
Name

re OSTOJA

28.07.2014 18:47

Ostoja, jel po tebi dobra plata hirurga sa 4 dežurstva 2200 km?A dezurstvo traje 24 sata.. pa jača je dnevnica jednog frizera i molera nego hirurga. A svi kad dodjete kod nas kazete da hirurzima treba dati 10 000 km platu,

ODGOVORITE
Name

Душан

28.07.2014 19:01

Све док се обесправљени радници и народ не почну борити за своја права ми ћемо и даље доживљавати овакве ствари као у здравству. Доста је било промашене политике, вријеме је за промјене

ODGOVORITE
Name

Пао са крушке

28.07.2014 19:56

И Баја постао пробосанац!

ODGOVORITE
Name

lobista

29.07.2014 02:31

Dragi nam predsednik ima odgovor na sva goruca pitanja pa i ovo. Naruci knjigu ala; Karganovic; Kao stranci spremaju nesto, iz Federacije nam spremaju nesto, itd itda i tako u nedogled. Samo mi je zao naroda u sta ce nam zivot proci u LAZIMA I PREVARAMA Bojim se da nismo bolje ni zasluzili jer kad su banditi i ovi pljackasi lazima mrznju u nama hranili mi nismo svojom glavom mislili . SILA BOGA NE MOLI ALI BOG SILU NE VOLI .Ostadosmo opljackani ponizeni gladni i osramoceni .SAD MI JE JASNO ZASTO SE RATOVI VODE.

ODGOVORITE
Name

za istinu

29.07.2014 20:07

krajnje je vreme da se raskopa ova banda doktora koga god je nesto zabolilo i otisao u bolnicu nije se vratio

ODGOVORITE