Сјеверна Кореја пријети нуклеарним нападом

Ово није први пут да ратоборна севернокорејска реторика садржи претње нуклеарним нападима на САД и америчке базе у Тихом океану, наводи АФП, али већина стручњака сматра да је та земља још далеко од стицања капацитета за производњу интерконтиненталне балистичке ракете одговарајућег домета.

Свијет 28.07.2014 | 13:23
Сјеверна Кореја пријети нуклеарним нападом

Високи севернокорејски војни званичник запретио је нуклеарним нападом на Белу кућу и Пентагон након што је оптужио Вашингтон да диже војне тензије на Корејском полуострву.Претњу је упутио директор војног Генералног политичког бироа Хванг Пјонг Со у говору на великом војном скупу који је јуче уприличен у Пјонгјангу поводом обележавања примирја у Корејском рату који је трајао од  1950. године до 1953.

Хванг, који има чин вицемаршала у Корејској народној армији, изјавио је да су недавно одржане војне вежбе Јужне Кореје и САД подигле тензије,јер је у њима учествовао и амерички носач авиона на нуклеарни погон.

- Ако амерички империјалисти прете нашем суверенитету и опстанку наша војска ће лансирати нуклеарне ракете на Белу кућу и Пентагон који су извор свог зла – рекао је Хванг у говору који је данас емитован на севернокорејској државној телевизији.Северна Кореја је извршила три нуклеарне пробе, али верује се да није овладала техникама које су неопходне за опремање ракете нукрлеарном бојевом главом.

Поседују ракете кратког и средњег домета које могу да допру до Јужне Кореје и Јапана, а протеклих недеља је спровела низ пробних испаљивања ракета у Јапанско море.Последња од тих проба извршена је у суботу и њоме је руководио севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Током ње је симулиран напад ракетом кратког домета на Јужну Кореју у којој се налази 28.500 америчких војника.Савет безбедности УН 17. јула је званично осудио Пјонгјанг због недавних проба, наводећи да су тиме прекршене резолуције УН којима је Северној Кореји забрањено да користи балистичку ракетну технологију.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дадо

28.07.2014 11:33

Баци једну мајке ти... Осилили се ови Американци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.07.2014 13:54

Ко зна за ракете, можда су им Руси дали коју. Као да амери неби прегазили Сјеверну Кореју да смију. Чудно је како С.Безбједности осуђује све осим НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

28.07.2014 14:44

ВРС РВИ, није то чудно ако је тај исти савјет безбједности под контролом НАТОа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

29.07.2014 02:59

Не зна човјек шта би са собом штета што му народ има мир И слободу . Само тупи зубе без везе убиће га његови људи.

ОДГОВОРИТЕ