Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom

Ovo nije prvi put da ratoborna severnokorejska retorika sadrži pretnje nuklearnim napadima na SAD i američke baze u Tihom okeanu, navodi AFP, ali većina stručnjaka smatra da je ta zemlja još daleko od sticanja kapaciteta za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete odgovarajućeg dometa.

Svijet 28.07.2014 | 13:23
Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom

Visoki severnokorejski vojni zvaničnik zapretio je nuklearnim napadom na Belu kuću i Pentagon nakon što je optužio Vašington da diže vojne tenzije na Korejskom poluostrvu.Pretnju je uputio direktor vojnog Generalnog političkog biroa Hvang Pjong So u govoru na velikom vojnom skupu koji je juče upriličen u Pjongjangu povodom obeležavanja primirja u Korejskom ratu koji je trajao od  1950. godine do 1953.

Hvang, koji ima čin vicemaršala u Korejskoj narodnoj armiji, izjavio je da su nedavno održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD podigle tenzije,jer je u njima učestvovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon.

- Ako američki imperijalisti prete našem suverenitetu i opstanku naša vojska će lansirati nuklearne rakete na Belu kuću i Pentagon koji su izvor svog zla – rekao je Hvang u govoru koji je danas emitovan na severnokorejskoj državnoj televiziji.Severna Koreja je izvršila tri nuklearne probe, ali veruje se da nije ovladala tehnikama koje su neophodne za opremanje rakete nukrlearnom bojevom glavom.

Poseduju rakete kratkog i srednjeg dometa koje mogu da dopru do Južne Koreje i Japana, a proteklih nedelja je sprovela niz probnih ispaljivanja raketa u Japansko more.Poslednja od tih proba izvršena je u subotu i njome je rukovodio severnokorejski lider Kim Džong Un.

Tokom nje je simuliran napad raketom kratkog dometa na Južnu Koreju u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika.Savet bezbednosti UN 17. jula je zvanično osudio Pjongjang zbog nedavnih proba, navodeći da su time prekršene rezolucije UN kojima je Severnoj Koreji zabranjeno da koristi balističku raketnu tehnologiju.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dado

28.07.2014 13:33

Baci jednu majke ti... Osilili se ovi Amerikanci...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.07.2014 15:54

Ko zna za rakete, možda su im Rusi dali koju. Kao da ameri nebi pregazili Sjevernu Koreju da smiju. Čudno je kako S.Bezbjednosti osuđuje sve osim NATO-a.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

28.07.2014 16:44

VRS RVI, nije to čudno ako je taj isti savjet bezbjednosti pod kontrolom NATOa.

ODGOVORITE
Name

Kobac

29.07.2014 04:59

Ne zna čovjek šta bi sa sobom šteta što mu narod ima mir I slobodu . Samo tupi zube bez veze ubiće ga njegovi ljudi.

ODGOVORITE