Тегелтија: Успјешна борба против криминала

Очување независности правосуђа, те брже и ефикасније процесуирање ратних злочина, корупције и организованог криминала приоритети су Милана Тегелтије, новоизабраног предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС).

Босна и Херцеговина 28.07.2014 | 21:22
Тегелтија: Успјешна борба против криминала

Тегелтија категорично одбацује оптужбе да је човјек лидера СНСД-а Милорада Додика и грађанима и политичарима поручује да ће правосуђе испунити њихову жељу да се више ради на процесуирању корупције и организованог криминала.

НН: Шта ће све бити Ваши приоритети у раду?

ТЕГЕЛТИЈА: Очување достигнутог нивоа независности правосуђа је основни задатак Високог судског и тужилачког савјета. Подјела власти на извршну, законодавну и судску је од кључне важности за демократизацију друштва. У демократском друштву нема простора за причање о превише независности правосуђа. Остали приоритети су ефикасност и смањивање броја предмета. Радићемо на убрзању процесуирања ратних злочина и убрзању и ефикасности процесуирања корупције и организованог криминала. Унаприједићемо у ВСТС процес избора и именовања судија и тужилаца у циљу његове максималне објективизације како бисмо добили најбоље кандидате на позицијама за које расписујемо конкурсе.

НН: Хоћете ли Ви бити независни? Питам због медијских навода да сте "човјек Милорада Додика"?

ТЕГЕЛТИЈА: Ти медијски наводи нису само тврдња о упитности моје независности. Та тврдња је деградација свих судија из 30 судова у РС који су гласали за мене, а њих је већина. То је деградација и свих судија и чланова ВСТС, који су по дефиницији најауторитативнији чланови правосудне заједнице, а гласали су за мене, а таквих је већина. Према томе, ако се говори о питању моје независности, говори се о питању независности цијелог судства. Нема говора да сам Додиков или било чији човјек и да сам овдје дошао по било чијем налогу јер би то по садашњим прописима било немогуће извести.

НН: Изјавили сте да ће судије и тужиоци имати Вашу снажну подршку да се прихвате озбиљног посла у борби против корупције и криминала. Зар досад нису имали довољну подршку?

ТЕГЕЛТИЈА: Та ће подршка бити јача и усмјеренија. У мору активности које проводи ВСТС, борба против организованог криминала и корупције је била само једна од њих, а тежиште је стављено на процесуирање ратних злочина. Ми ћемо, упоредо са ратним злочинима, ставити фокус на предмете организованог криминала и корупције, што подразумијева јачање потенцијала правосудних институција како би се ефикасније могле носити с тим проблемом.

НН: Шта значи Ваше обећање да ћете урадити све да политичари убудуће мање причају о правосуђу?

ТЕГЕЛТИЈА: Правосуђе ће, под вођством ВСТС-а, учинити све да сузи простор за критике о процесуирању ратних злочина, корупције и организованог криминала. Добронамјерни и поштени политичари због наших резултата имаће мање разлога да нас критикују. Они непоштени и недобронамјерни политичари неће бити у прилици да било кога критикују, јер ће, ако постоји разлог, законски основ и доказ они "завршити" тамо гдје им је мјесто. Пошто су политичари често причали о потреби већег ангажмана правосуђа у борби против корупције, мислим да ће им у времену које долази та жеља бити остварена.

НН: Сматрате ли добрим садашњи начин избора судија и тужилаца путем ВСТС-а и како гледате на приједлоге да се парламенти директно укључе у избор?

ТЕГЕЛТИЈА: И у постојећем систему, који обезбјеђује независност избора носилаца правосудних функција, спекулише се питањима ко је чији човјек. Замислите шта би било у земљи каква је БиХ да то раде парламенти?! У оваквој земљи је врло контрапродуктивно судије и тужиоце извести изван постојећег начина избора.

НН: Шта мислите о приједлогу да убудуће ВСТС оцјењује све судије и тужиоце, укључујући и предсједника Суда БиХ, што досад није било могуће?

ТЕГЕЛТИЈА: Мој став је да сви носиоци правосудних функција, без обзира на којем су нивоу и на којој су функцији, морају бити оцијењени за свој рад и ту не смије нико бити изузетак. Основно мјерило вашег рада је оцјена. Оцјена рада је усвојена и као критериј напредовања судија и тужилаца у њиховој каријери, па чак и за руководиоце институција. Не треба дозволити да било ко у правосудној структури не буде оцјењиван и сматрам да оцјењивање треба вршити ВСТС.

НН: Када правосуђе БиХ може ријешити проблем старих судских предмета?

ТЕГЕЛТИЈА: Правосуђе у БиХ је, у погледу ефикасности, учинило значајан резултат. Прошле године је годину завршило са 455.000 неријешених предмета, који нису комуналне природе, а примило је око 520.000 нових. То значи да је заостатак правосуђа већ сад мањи од једногодишњег прилива нових предмета.

Ратни злочини су баласт који оптерећује правосуђе БиХ. Предузећемо све да то брже рјешавамо. Разговарао сам с главним тужиоцима тужилаштава БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикта да би се учинили максимални напори на испуњавању свих задатака из Државне стратегије за процесуирање ратних злочина. Чињеница је да они неће бити испуњени у року и да нисмо учинили довољно. Зато морамо урадити што више да се предмети што прије заврше. Добио сам податак да је Тужилаштво БиХ од почетка ове године до данас подигло 19 оптужница за ратне злочине, а цијеле прошле године 23 оптужнице. Главни тужилац Тужилаштва БиХ очекује да ће до краја године бити подигнуто минимално 50 оптужница за ратне злочине.

Извор: Независне новине

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

КС

28.07.2014 10:14

Ста изјави а оста зив!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рубин

28.07.2014 10:52

Овај пут не вјерујемо никоме кога је Додо поставио на било коју позицију.Дошли смо дотле да гладан ситом не вјерује.Па ти си ту,Тегелтија,само да заташкаш афере и пријављену и непријављену корупцију и криминал.Не би ли се Додикова секта како ископрцала из блата у које се сама увалила ,захваљујући својој похлепи и незаситости.Али, народу је дошло из гу..це у главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 11:17

Не...не...овај приучени и корумпирани ћелавац није човјек Милорада Баје Додика. Јок. Ја сам... Не , овај ћелавац није пријатељ људи из криминалног миљеа...Јок. Ја сам. Али, шта ја ту даље да пишем - интервју је пренесен из новина које су у рукама приученог новинарског тајкуна - лимара по занимању... Јединог "новинара" који ке успио да се обогати једући новинарски лебац са седам кора... Најрадије бих замјерио БН ТВ-у, што овакво смеће од новина уопште и преноси...али...свјесан сам да је у томе величина овог медија и његове отворености... Иначе, знам да је БН као медијска кућа апсолутно на другим позицијама од ових који фабрикују овакве памфлете из кухиње разних Козом(о)ра, Васића, Копања и сличне полуписмене свите...која вири из чмара великом Баји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

28.07.2014 11:21

Једноставно не могу ни да прочитам шта је то све овај човјек изјавио. Он је живи доказ да мораш да не мораш да будеш високо морална особа како то закон налаже, да би дошао на неку битнију функцију. Избор њега на мјесто предсједника ВСТС је стамота и деградација многих поштених и вриједних судија који нису Додикови полтрони, као он. Јад и биједа је био сам избор њега на мјесто предсједника Основног суда у Бањој Луци, а о овом избору за предсједника ВСТС и да не причам. Колико је само нас јадних који студирамо право разочарано његових избором, учим о томе које квалитете треба да има један правник, али нас изгледа погрешно уче. Очигледно да се не требамо знати изражавати, да не морамо да познајемо правни систем наше државе, да не морамо бити начитани, елоквентни ... битно је само да смо блиски Додику. Само да дође ОКТОБАР, да оду са власти оваки, да можемо да живимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја89

28.07.2014 11:26

Кад прочитам како се успјешно боримо против криминала, рекла бих да живимо у идеалној држави, да криминалаца уопште нема, а оно гле чуда код нас страва и ужас у стварном животу, код нас мито и корупција не представљају кривична дјела, потписивање штетних уговора је изгледа корисно за РС итд. Благо нама, нисам ни знала да нам је тако добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трта

28.07.2014 11:39

Примјени закон и ништа више,са врха до дна ,ако ниси само пиун!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

28.07.2014 11:42

Хало друзе све ок али објасни ми мајке ти како неко мозе бити судија а поцинио је кривицно дјело правосназно и судјен за то дјело присвајање незаконито новца од градјана слуцај бивсе пресједице суда у Мркоњиц Граду сада судија Недјија Сехелиц пресуда којом је осудјена је у окрузном суду у Добоју двије године услова тј сест мјесеци затвора ил обрнуто.Није ли то испод морала и каљање угледа и цасти правосудја и институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

28.07.2014 11:51

Како онда да си на слободи ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

28.07.2014 12:08

Само не обецавајте, увијек урадите контра од обецаног!

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

28.07.2014 12:10

Овај човјек је луд 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола91

28.07.2014 12:15

Лош смисао за хумор има овај министар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

28.07.2014 12:41

Ако мислис да смо ми луди, онда си ти заиста будала која ради по нецијем наредјењу народ је имао времена да се отријезни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

28.07.2014 13:19

Он је сеф судске мафије која ради за политицко - дрзавну мафију Милорада Додика.Један је од најбогатији људи из лактаског клана.Њега треба истразити под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софроније

28.07.2014 13:26

Оде човјек на високу позицију по страначкој заслузи и томе слично и тако даље,скептик сам по питању његовог опстанка на тако високој функцији,неће дуго,акоБогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајмун

28.07.2014 13:37

Оваквих мајмуна је на претек у овој нашој јадној држави и БХ и РС и само помоћу њих може велики баја да нас све држи у шаци и да управља са нашим животима и судбинама, њему не требају стручни и одговорни људи, него само послушници који буду награђени неограничено ако су послушни, па видите да он петоразредног Селмана поставља за предсједника Уставног суда, сада и овог окорелог коцкара коме увјек треба народних пара јер знате како је то на коцки, више доњи, па видите гдје нам је крај, народе будимо разумни и паметнији од њих и да их казнимо за почетак побједом на изборима, а онда бајбук, угледајмо се на Србију, могуће је вјерујте, вриједи покушати, ко год да не учини ништа у мандату мјењајмо, до нас је доста????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.07.2014 14:37

Овај је један од најзаслужнијих за хаос у Основном суду Бањалука. Он ће сигурно кривично одговарати након октобарских избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

28.07.2014 15:02

Због оваквих стипси у судовима Српске, мафијаси могу красти до миле воље те мирно спавати. Због оваквих јајара послодавци могу малтретирати раднике, избјегавати уплате стаза, плата, пореза, прогонити раднике као сто то раде Додикови стиценици из нафтне индустрије без имало страха да це сносити правне посљедице јер су судови одавно купљени новцем опљацканим од народа. Судови требају да су стубови друства а не стубови срама те легла корупције. Јадни су судови у којима сједе овакви људи попут овог Тегелтије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

28.07.2014 15:49

Довољно је само прву реценицу процитат"оцување достигнутог нивоа независности правосудја". Ако ти је то циљ да оцувас то сто " је до сада постигнуто"јаоооо благо нама с тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

мима

28.07.2014 16:48

Увести казне затвора за судије за нерад и пропусте. Прицине људима стете свјесно и онда ником ниста не одговарају тацније, ако им не туснете коверту васа пресуда или тузба неце проци ил залба, без обзира сто имате законско упористе и материјалне доказе јер их судија неце увазити намјерно, јер ником зато не одговара правдајуци се на независан рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

28.07.2014 17:32

Хехе, изгледа да су наступили нови стандарди у правосудју, да би се досло на врха није само битна политицка подрска, мора се набацити која тетоваза, коцкати у веце новцане суме, друзити и пити са зеленасима и пресудјеним кримосима и оргијати са младим дјевојкама, па ко воли нек изволи. Ваљда се тако лаксе пресудјује сиротиња кад украде пијетла и стеку цигара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

конан

28.07.2014 19:13

Господине, какво је правосудје у БиХ колико постује градјане и градјанска права и Зеневске конвенције о људским правима најбоље сведоце пресуде Европског суда у Стразбуру који увјек опали по самар БиХ правосудју. Ја бих се стидео да имам плату од пар хиљда марака а да при том крсим законе и медјународне конвенције јел то независно правосудје о ком прицате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубиц

28.07.2014 19:27

Овај брбљо се прво мора научити да прича. Гдје ја живим мајко мила, овакав ... председник ВСТС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

28.07.2014 21:39

Људи све опрастају, ал успјех никада...Сва подрска младим снагама у борби против корупције. Било је вријеме да старе судије дају мац у праве руке... Напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

бато

29.07.2014 06:30

Најбољи судија, свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

29.07.2014 11:47

Они кад лазу не знају ни да слазу! Не само да вриједја насу интелигенцију него како неко тако глуп мозе да се надје на том полозају!!! За кога ти Целави радис???? За народ или против народа?! Закон је ту да стити народ а не да ти и такви као ти злоупотребљавате закон и крадете Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

29.07.2014 13:59

Не може се криминалац борити против криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

29.07.2014 14:01

Јесте ли то сви заборавили како му је у Бањалуци изгорио дио суда у коме су чувани докази? Послије тога сви криминалци против којих се водио поступак били су слободни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јошко

29.07.2014 16:37

Све је то лакрдија. Тешко само онима који раде у правосудју из реда радника којима је сва права уништило. Дало им само најнижу плату и стало за врат да шуте. Ово су времена само већином лоших судија и представника ВСТС који беру велике паре за велики нерад. Срамота већа никад није била у правосудју, веће плате, регрес,путовања а већи неред и јавашлук. Реформа је отјерала добре, моралне, стручне и вриједне Судије а попримала нове супротно томе. Ваљда ће и овом доћи крај, имајући на уму да је правда спора али достижна. Ако ико пресуди пресудиће Бог најправеднији судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пријатељ

29.07.2014 19:45

Сви подаци у извјештајима о раду суда у којем је био предсједник господин Тегелтија су нетачни.Изјављује се како се рјешавају стари предмет у великом броју. Предмети се стављају у евиденцију по неколико година. О каквој ажуирности се говори ако предмети стоје по неколико година нетакнути и продужава им се само евиденција. Молим вас лијепо то господин треба објаснити а не приказивати лажне податке.У једном предмету се мијења по пет судија а ни један не подузме нити једну радњу осим налога за плаћање таксе за странку која је покренула поступак и продужене евиденције.Част неколицини судија који ипак достојанствено раде али упркос достојанственом рада не напредују у струци, док поједини напредују који ни најмање нису показали своју стручност како у квалитету тако и квантитету ријешених предмета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

29.07.2014 20:57

Криминала, корупције и непотизма више је у РС него на цијелом Балкану.Режимски људи су на кључним мјестима и ништа се не може промијенити.Кум Станковић туче људе по БЛ, а син му је главна фаца у РУГИП РС. Кум Шкрбић је уништио здравство РС. Жељка је сина удомила, док су дјеца погинулих бораца без посла.Њихови очеви дали су животе за РС и зато сад у њој немају мјеста и морају да се исељавају и траже другу домовину.То је наша реалност. Жалосно, али истинито.Ово се не рјешава без уплитања стреанаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

29.07.2014 21:35

све владе свијета имају 100 дана рада па пустите и овог цовјека да ради , па тек онда доносите одредјене закљуцке ... одговорите ми ста су то претходни урадили за добро свију нас... да ли су сви претходни били постенији од овога и ста то претходни имају од имовине ..нека то јавно објаве и гдје им дјеца раде ... овај је мањи лопов од ових културних ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

покушавам бити објективан

30.07.2014 10:11

а шта кад њега склонимо , кад њега уклонимо , кад њега дискредитујемо .... да видим кога ћемо онда довести . Јер стварно сви ви мислите да ће ту доћи неки независан , који ће користити закон социјалистичке Југославије , Босне и Херцеговине , Републике Српске ..... ма дајте ... нека одради свој мандат и да што мање упрља руке за свог мандата

ОДГОВОРИТЕ
Name

сцорпион

30.07.2014 14:13

Страсно... Цовјек није у стању да повезе једну просту реценицу, а камоли да води и руководи ВСТС-ом. Ста је само направио као предсједник ОС Бањалука. Па доказе из депозита неко запали, па људи ста вам је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

30.07.2014 20:49

Само напријед судија, успијесно сте кренули, пале су дактилографкиње, монтери, улицни пандури, јос постари, цистаци и медицинске сестре и ви сте оцистили дрзаву од криминала. Сто се мало не позабавите Кљајцином, Секом Кузмановиц и синовима, Скрбицем, Ковацевицем и другим постењацинама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тего

30.07.2014 21:38

ко о цему ''Тегелтија'' о постењу...ако смо досли у ситуацију да он гради правосудни систем, онда јад и цемер..

ОДГОВОРИТЕ