Грађане прислушкују са свих страна

Прислушкивање у БиХ врши се мимо свих европских стандарда и велики проблем је што не постоји заинтересованост да се ово питање ријеши.

Босна и Херцеговина 28.07.2014 | 09:23
Грађане прислушкују  са свих страна

На то је упозорио Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података, истичући да нико не зна шта се ради са насталим материјалом и да нема статистике о томе колико је законитог пресретања комуникација од стране полиције у току године.

"Стиче се утисак да овакво стање одговара свима, што није истина", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је инспекторима Агенције за заштиту личних података БиХ недавно у сва три водећа телеком оператера у БиХ онемогућена контрола законитости пресретања телекомуникација, односно приступа личним подацима.

Агенција за заштиту личних података БиХ у свом извјештају о раду за прошлу годину такође је истакла проблеме са којима се суочавају приликом контрола у телеком оператерима у БиХ.

"Приликом вршења инспекцијских надзора став телеком оператера био је да се не дозволи да инспектори остваре увид у било који документ који је означен степеном тајности. Због тога није било могуће извршити контролу законитости обраде личних података у поступцима пресретања телекомуникација, односно утврдити да ли постоји судска наредба као основни услов за законитост ове радње", наводи се у извјештају Агенције за заштиту личних података за 2013.

У овој агенцији упозоравају да и поред тога што њихови инспектори који контролишу заштиту личних података у БиХ имају потребне сертификате и одобрења за приступ тајним подацима, те им информације буду ускраћене.

"Наше инспекторе само је интересовало да ли иза сваког налога за прислушкивање постоји одобрење суда, што би био доказ да је пресретање законито", рекао је Ковачевић, додајући да није искључено кажњавање телеком оператера због тога.

Због свега овога, а како се наводи у извјештају о раду, Агенција за заштиту личних података покренула је иницијативу која има за циљ да се из свих земаља ЕУ анализирају европски стандарди и пракса у области прислушкивања.

Иначе, свим законима у БиХ дефинисано је да за прислушкивање мора постојати налог суда са наведеним јасним информацијама због чега се неко прислушкује. Такође, дефинисано је да онај ко је прислушкиван мора у року од 30 дана од дана када је престало прислушкивање бити обавијештен о томе.

Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност, каже да, нажалост, та тема никога у БиХ не интересује, посебно политику, без које је немогуће прислушкивање ставити под институционалну контролу.

"Имате случајеве да чак у новинама објаве транскрипте прислушкиваних разговора и ником ништа. У свим земљама ЕУ нормално је да се објави статистика о томе колико је грађана прислушкивано, а код нас ништа", каже он.

Наглашава да у БиХ постоје механизми да се нелегалном прислушкивању стане украј и у законодавној и у извршној власти, али да очигледно у овом тренутку то никога не занима.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

анти баја

28.07.2014 07:45

То је цланак од Независних новина,па њих Баја контролисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

28.07.2014 08:05

Све се прислускује. И телефонски разговори и фејсбук. Па ви прицајте и писите ста год хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петер

28.07.2014 08:13

Све то је доказано 2004 у Скупстини БиХ.Предсједавајуци истразне комисије је био Тихомир Глигориц.Афера прислускивања се звала " дрзавни удар" .Тада су многи били прислускивани али Тузиластво БиХ никада није поступило по закљуццима Скупстине БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 08:16

Проблем је што нас прислушкује Бајина и полиција и параполиција...и ово што сад пишем провјерава преко ИП адресе Бајина приватна Удба.. Ипак, ако имамо циљ, а циљ је срушити режим...морамо наставити. По сваку цијену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

28.07.2014 08:19

Е,а пошто смо ми у сваком погледу ненормална земља,за разлику од Европе,пошто су избори на прагу,па још који податак и информација треба да буде искориштена од ове кабадахијске ,и за свој народ,злочинске,власти,зато нема ама баш никаквог интереса да се заштите информације и подаци.Али ,само до октобра,издржи напаћени народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

28.07.2014 08:27

Постоје механизми,наравно.Али то не вази за власт ни једну,њих кад тузис судство то одбаци. А кад ниси неки рацун платио или РТВ преплату,одмах суд пресуди против тебе и ребне ти судске троскове,прави рекет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

28.07.2014 09:27

Јасно је сваком да се вецина градјана незаконито прислускује то се види на основу параметара појацан ехо телефон вам се грије батерија се брзо празни итд.Назолист вецина информација и података приликом придлускивања се злоупотребљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

28.07.2014 09:32

Иако су Независне извор, мислим да је ово тачно. Пријатељ који се бави овом врстом посла ми је рекао да се прислушкују многи, а лако је то и утврдити. Довољан је само један позив према особи коју прислушкују да би и тебе прислушкивали одређено вријеме. Ето нам државе, заштите приватности, интереса грађана и сл., када поред Законом утврђене процедуре они раде шта хоће ( као и увијек).

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

28.07.2014 09:34

У свим нормалним земљама морате имати дебео разлог да би неког пратили и прислускувсли јер се цесто деси да они који то раде злоупотребљавају то кад хоце да неком несто напакују и неког дискредитују улазеции у нецију приватност!То је пропуст директно тузиластва и тузиоца јер законски слуцај би мирао да буде покренут против странке да би се слусала и пратила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола_исток

28.07.2014 09:36

Па јасно је коме стање хаоса и неодговорности највише одговара. И тако ће и бити док се не промијене људи који воде ову државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

28.07.2014 11:54

Само уједињење нас мозе спасит од ових криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

29.07.2014 03:12

Тога је било И бит ће увијек. Прије кад није било тих справа свако мјесто је имало човјека једног за те ствари који је био плаћен.

ОДГОВОРИТЕ