Датуми из НОБ-а имају посебан значај

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је Влада Српске на посебан начин посвећена обиљежавању важних датума из историје српског народа, а посебно догађаја из НОБ-а.

Република Српска 27.07.2014 | 19:03
Датуми из НОБ-а имају посебан значај

"Имена народних хероја никада не смијемо и нећемо заборавити, а овај народ треба да буде поносан и на њих и на свој слободарски дух", поручио је Ђокић обраћајући се окупљенима у Милића Гају, гдје се данас великим народним збором обиљежава 27. јули, Дан устанка народа у БиХ у Другом свјетском рату.

Он је навео да се овај велики историјски датум данас обиљежава на више мјеста, али да у Крајини има посебан значај јер је овдашњи народ дао огромне жртве и народне хероје који су надвисили и тадашње и данашње вријеме.

"Наш задатак је да на младе преносимо традицију окупљања и његовања тековина антифашизма и да чувамо тековине НОБ-а у колективном сјећању", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је број жратва у Другом свјетском рату на овим просторима 1,7 милиона, а да је међу њима највише било Срба.

"То не смије бити дио заборава, иако можда неко жели да се то деси. Народ овог подручја никад није трпио ни окупатора, ни тиранију и увијек је знао да се бори за слободу", истакао је Ђокић.

Обиљежавање 27. јула у Поткозарју и Кнешпољу почело је данас полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима НОР-а у Кнежици.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, потпредсједник Републике Српске Емил Влајки, министар Ђокић, конзул Србије у Републици Српској Радослав Илић, представници републичког и СУБНОР-а општине Козарска Дубица и града Приједора, начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Борачке организације, Организације породица погинулих бораца, Савеза ратних војних инвалида и политичких партија.

Потпредсједник Српске Влајки рекао је да је обиљежавање оваквих датума важно јер показује припадност дијелу антифашистичке борбе која се водила у свијету против повампиреног нацизма и јер је у тој борби претежан дио изнио српски народ, који се борио против сваке врсте репресије, било да је турска, аустроугарска или нацистичка.

"То је нешто што спада у традицију и овог краја и овог народа, а српски народ се и деведесетих година прошлог вијека супротставио новом свјетском поретку у облику НАТО. То је традиција која се мора одржати јер говори о правом карактеру народа овог краја", истакао је Влајки.

Предсједник СУБНОР-а Благоје Гајић рекао је да су се борци НОР-а поштовали, цијенили и уважавали, као и да млади данас треба да преузму те тековине антифашизма и да не препусте "тами заборава" догађаје из славне и велике народноослободилачке борбе.

"Борбу коју је народ кнежопољски тешко поднио и запамтио никад не смијемо и нећемо препустити забораву", поручио је Гајић.

Устанак народа и народности БиХ против фашистичке окупације подигнут је 27. јула 1941. године на Козари под водством Младена Стојановића, а његове годишњице обиљежавају се у Милића Гају у Козарској Дубици традиционалним народним зборовањем и окупљањем учесника и поштовалаца НОР-а и њихових потомака.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

333

27.07.2014 20:03

Пантелија требао си данас да будес на овој манифестацији И полозис вијенац на споменик погинулих бораца против фасизма,а не да ходас по Мањаци И теферицис са фасистима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

28.07.2014 09:08

Ста реци...немам ста... Али ови сто су досли да обиљзе овај датум,најезио сам се скроз... Катастрофа од људи...катастрофа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

28.07.2014 12:02

У октобру се спрема устанак народа против фашистичке окупације МД-непријатеља Републике Српске,у ком ће народ збацити са 9-годишње власти МД-клан,и послати га у затвор!

ОДГОВОРИТЕ