Datumi iz NOB-a imaju poseban značaj

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Vlada Srpske na poseban način posvećena obilježavanju važnih datuma iz istorije srpskog naroda, a posebno događaja iz NOB-a.

Republika Srpska 27.07.2014 | 19:03
Datumi iz NOB-a imaju poseban značaj

"Imena narodnih heroja nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, a ovaj narod treba da bude ponosan i na njih i na svoj slobodarski duh", poručio je Đokić obraćajući se okupljenima u Milića Gaju, gdje se danas velikim narodnim zborom obilježava 27. juli, Dan ustanka naroda u BiH u Drugom svjetskom ratu.

On je naveo da se ovaj veliki istorijski datum danas obilježava na više mjesta, ali da u Krajini ima poseban značaj jer je ovdašnji narod dao ogromne žrtve i narodne heroje koji su nadvisili i tadašnje i današnje vrijeme.

"Naš zadatak je da na mlade prenosimo tradiciju okupljanja i njegovanja tekovina antifašizma i da čuvamo tekovine NOB-a u kolektivnom sjećanju", istakao je Đokić.

On je naglasio da je broj žratva u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima 1,7 miliona, a da je među njima najviše bilo Srba.

"To ne smije biti dio zaborava, iako možda neko želi da se to desi. Narod ovog područja nikad nije trpio ni okupatora, ni tiraniju i uvijek je znao da se bori za slobodu", istakao je Đokić.

Obilježavanje 27. jula u Potkozarju i Knešpolju počelo je danas polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima NOR-a u Knežici.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministar Đokić, konzul Srbije u Republici Srpskoj Radoslav Ilić, predstavnici republičkog i SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica i grada Prijedora, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca, Saveza ratnih vojnih invalida i političkih partija.

Potpredsjednik Srpske Vlajki rekao je da je obilježavanje ovakvih datuma važno jer pokazuje pripadnost dijelu antifašističke borbe koja se vodila u svijetu protiv povampirenog nacizma i jer je u toj borbi pretežan dio iznio srpski narod, koji se borio protiv svake vrste represije, bilo da je turska, austrougarska ili nacistička.

"To je nešto što spada u tradiciju i ovog kraja i ovog naroda, a srpski narod se i devedesetih godina prošlog vijeka suprotstavio novom svjetskom poretku u obliku NATO. To je tradicija koja se mora održati jer govori o pravom karakteru naroda ovog kraja", istakao je Vlajki.

Predsjednik SUBNOR-a Blagoje Gajić rekao je da su se borci NOR-a poštovali, cijenili i uvažavali, kao i da mladi danas treba da preuzmu te tekovine antifašizma i da ne prepuste "tami zaborava" događaje iz slavne i velike narodnooslobodilačke borbe.

"Borbu koju je narod knežopoljski teško podnio i zapamtio nikad ne smijemo i nećemo prepustiti zaboravu", poručio je Gajić.

Ustanak naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije podignut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vodstvom Mladena Stojanovića, a njegove godišnjice obilježavaju se u Milića Gaju u Kozarskoj Dubici tradicionalnim narodnim zborovanjem i okupljanjem učesnika i poštovalaca NOR-a i njihovih potomaka.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

333

27.07.2014 20:03

Pantelija trebao si danas da budes na ovoj manifestaciji I polozis vijenac na spomenik poginulih boraca protiv fasizma,a ne da hodas po Manjaci I tefericis sa fasistima.

ODGOVORITE
Name

sudex

28.07.2014 09:08

Sta reci...nemam sta... Ali ovi sto su dosli da obiljze ovaj datum,najezio sam se skroz... Katastrofa od ljudi...katastrofa...

ODGOVORITE
Name

Rubin

28.07.2014 12:02

U oktobru se sprema ustanak naroda protiv fašističke okupacije MD-neprijatelja Republike Srpske,u kom će narod zbaciti sa 9-godišnje vlasti MD-klan,i poslati ga u zatvor!

ODGOVORITE