Чавез вјечити лидер социјалиста у Венецуели

Конгрес Социјалистичке партије Венецуеле изабрао је покојног председника Уга Чавеза за вечитог председника странке, а садашњег председника Николу Мадура за њеног новог лидера, преносе тамошњи медији.

Свијет 27.07.2014 | 16:55
Чавез вјечити лидер социјалиста у Венецуели

Социјалистичка партија држи трећи конгрес од оснивања 2008, а први пут без Чавеза, који је умро прошле године од рака, после 14 година владавине у Венецуели.

"Овај конгрес ће оставити незабораван траг на будућност отаџбине. Ми сви треба да будемо Чавез. Ми смо његови наследници", рекао је Мадуро пред 537 делегата обучених у црвено.

Социјалисти су изабрали Мадура за свог новог лидера, наводећи да је он "достојан Чавезов син". На конгресу је приказан филм о Чавезу, на којем покојни председник пева националну химну.

Уго Рафаел Чавез (1954-2013) био је председник Венецуеле током четири мандата, од 1998. године до марта 2013. године.

Као вођа такозване боливарске социјалистичке револуције промовисао је своје виђење демократског социјализма, латиноамеричких интеграција и антиимперијализма.

Чавез је био ватрени критичар неолибералне глобализације и спољне политике САД. Изазивао је обожавање у земљи као јунак који брани сиромашне, гради демократију и супротставља се САД, док су га на Западу критиковали да је диктатор који затвара противнике, подржава терористе и пушта сопствени народ да гладује.

Коментари / 0

Оставите коментар