Пале: Парастос за 15 специјалаца МУП-а Српске

У Палама је данас одржан помен за 15 погинулих припадника Првог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске.

Република Српска 27.07.2014 | 15:53
Пале: Парастос за 15 специјалаца МУП-а Српске

Преживјели саборци посјетили су и гроб првог команданта јединице Рајка Кушића, који је остао упамћен не само као херој који је дао живот за Републику Српску већ и као истакнути спортиста који је прославио Пале широм свијета.

У цркви Успења Пресвете богородице у Палама служен је помен за 15 погинулих бораца Првог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске, која је касније постала специјална бригада Јахоринског одреда, и била једна од најелитнијих јединица МУП-а која је учествовала у стварању Српске. Након парастоса преживјели саборци посјетили су гроб првог команданта јединице Рајка Кушића.

,,Формирали смо и Удружење ратних ветерана Специјалне јединице Јахоринског одреда. Данас обиљежавамо славу јединице и дајемо помен погинулим, а свакодневно смо ту да помогнемо колико можемо, породицама погинулих, инвалидима и демобилисаним борцима наше јединице'', каже Борислав Цицовић предсједник Удружења.

Осим што је упамћен као херој Отаџбинског рата Рајко Кушић је прославио име Пала као истакнути спортиста. Био је вишеструки првак Балкана и Европе у џудоу и освајач златне медаље на Универзијади. Његова породица сретна је што име Рајка Кушича није заборављено ни 20 година након његове погибије.

,,Хвала саборцима који га нису заборавили. Ја као сестра увијек ћу говорити све најбоље о мом брату, али кажу да човјек вриједи онолико колико га други хвале и помињу. Када чујем како помињу и хвале мог покојног Рајка, пуно ми је срце'', истиче Веселинка Самарџија сестра покојног Рајка Кушића.

Специјална јединца Јахоринског одреда дјеловала је у саставу Сарајевско-романијског корпуса али је учествовала у одбрани српских огњишта широм Републике. Почаст погинулим припадницима јединице одали су и саборци из других бригада.

,,Као борац Илиџанске бригаде тврдим да је ова јединица била једна од најважнијих за стварање Републике Српске и одбрану Сарајевско-романијске регије'', каже Горан Шеховац предсједник Борачке организације Илиџански борац.

До краја године у Палама ће бити положен камен темељац за изградњу Спомен парка погинулим припадницима Специјалне јединице Јахоринског одреда.

,,Општина Пале и њени становници морају наћи начин да се одуже Рајку Кушићи и свим припадницима Јахоринске бригаде. Они су бисер и понос Пала, који су устали у одбрану нашег града и створили су Републику Српску. Ми данас уживамо у плодовима њихове борбе'', каже наченик општине Пале Миодраг Ковачевић.

Рајко Кушић трбао би бити узор младим генерацијама и као херој протеклог рата и као узоран спортиста. Нажалост данас су на сцени неке друге вриједности.

,,За овакву републику ми се нисмо борили. Морају се увести нови критерији и нове вриједности. Највећи проблем борачке популације данас је запошљавање. У тој области влада партократија и непотизам.Тражимо да се врднују стручност, знање и статус. Ако је неко дао живот за Републику Српску његово дијете мора имати предност при запошљавању'', истиче Михајло Парађина предсједник Борачке организације Пале.

Хероји рата не смију остати само у сјећању својих породица и сабораца. Нема ништа прече ни светије него да покољења која долазе чувају традицију Отаџбинског рата и поштују жртве које су пале за стварање Републике Српске.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

босна

27.07.2014 14:08

Овај Сеховац је из Војковица,велика кукавица и никакав борац,знам га лицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно од сарајево

27.07.2014 14:48

Да га знас знао би да је из Недзарића. А ти си сигурно црвен од главе до пете. Сеха је био добар борац и има 100% подрску бораца са Илидзе

ОДГОВОРИТЕ