Pale: Parastos za 15 specijalaca MUP-a Srpske

U Palama je danas održan pomen za 15 poginulih pripadnika Prvog odreda specijalne brigade MUP-a Republike Srpske.

Republika Srpska 27.07.2014 | 15:53
Pale: Parastos za 15 specijalaca MUP-a Srpske

Preživjeli saborci posjetili su i grob prvog komandanta jedinice Rajka Kušića, koji je ostao upamćen ne samo kao heroj koji je dao život za Republiku Srpsku već i kao istaknuti sportista koji je proslavio Pale širom svijeta.

U crkvi Uspenja Presvete bogorodice u Palama služen je pomen za 15 poginulih boraca Prvog odreda specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koja je kasnije postala specijalna brigada Jahorinskog odreda, i bila jedna od najelitnijih jedinica MUP-a koja je učestvovala u stvaranju Srpske. Nakon parastosa preživjeli saborci posjetili su grob prvog komandanta jedinice Rajka Kušića.

,,Formirali smo i Udruženje ratnih veterana Specijalne jedinice Jahorinskog odreda. Danas obilježavamo slavu jedinice i dajemo pomen poginulim, a svakodnevno smo tu da pomognemo koliko možemo, porodicama poginulih, invalidima i demobilisanim borcima naše jedinice'', kaže Borislav Cicović predsjednik Udruženja.

Osim što je upamćen kao heroj Otadžbinskog rata Rajko Kušić je proslavio ime Pala kao istaknuti sportista. Bio je višestruki prvak Balkana i Evrope u džudou i osvajač zlatne medalje na Univerzijadi. Njegova porodica sretna je što ime Rajka Kušiča nije zaboravljeno ni 20 godina nakon njegove pogibije.

,,Hvala saborcima koji ga nisu zaboravili. Ja kao sestra uvijek ću govoriti sve najbolje o mom bratu, ali kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko ga drugi hvale i pominju. Kada čujem kako pominju i hvale mog pokojnog Rajka, puno mi je srce'', ističe Veselinka Samardžija sestra pokojnog Rajka Kušića.

Specijalna jedinca Jahorinskog odreda djelovala je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa ali je učestvovala u odbrani srpskih ognjišta širom Republike. Počast poginulim pripadnicima jedinice odali su i saborci iz drugih brigada.

,,Kao borac Ilidžanske brigade tvrdim da je ova jedinica bila jedna od najvažnijih za stvaranje Republike Srpske i odbranu Sarajevsko-romanijske regije'', kaže Goran Šehovac predsjednik Boračke organizacije Ilidžanski borac.

Do kraja godine u Palama će biti položen kamen temeljac za izgradnju Spomen parka poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Jahorinskog odreda.

,,Opština Pale i njeni stanovnici moraju naći način da se oduže Rajku Kušići i svim pripadnicima Jahorinske brigade. Oni su biser i ponos Pala, koji su ustali u odbranu našeg grada i stvorili su Republiku Srpsku. Mi danas uživamo u plodovima njihove borbe'', kaže načenik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Rajko Kušić trbao bi biti uzor mladim generacijama i kao heroj proteklog rata i kao uzoran sportista. Nažalost danas su na sceni neke druge vrijednosti.

,,Za ovakvu republiku mi se nismo borili. Moraju se uvesti novi kriteriji i nove vrijednosti. Najveći problem boračke populacije danas je zapošljavanje. U toj oblasti vlada partokratija i nepotizam.Tražimo da se vrdnuju stručnost, znanje i status. Ako je neko dao život za Republiku Srpsku njegovo dijete mora imati prednost pri zapošljavanju'', ističe Mihajlo Parađina predsjednik Boračke organizacije Pale.

Heroji rata ne smiju ostati samo u sjećanju svojih porodica i saboraca. Nema ništa preče ni svetije nego da pokoljenja koja dolaze čuvaju tradiciju Otadžbinskog rata i poštuju žrtve koje su pale za stvaranje Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bosna

27.07.2014 16:08

Ovaj Sehovac je iz Vojkovica,velika kukavica i nikakav borac,znam ga licno.

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajevo

27.07.2014 16:48

Da ga znas znao bi da je iz Nedzarića. A ti si sigurno crven od glave do pete. Seha je bio dobar borac i ima 100% podrsku boraca sa Ilidze

ODGOVORITE