Стомак гладан - новчаник празан

Бројке су једно а реалност несто сасвим друго. Званична статистика показује раст плата у Српској за 21 марку али куповна моћ сваким даном опада.

Република Српска 27.07.2014 | 18:23
Стомак гладан -  новчаник празан

Симболично повећање плата појела је потрошачка корпа која је отежала скоро 50 одсто. Уколико се примања радника упореде са растом трошкова живота онда је јасно да имамо исте стандарде као прије неколик година. 

Синдикална рачуница показује да просјечна плата без обзира на раст и даље не може да покрије ни половину мјесечних трошкова. Статистика се, кажу,  односи на пријављене раднике док хиљаде непријављјених имају знатно нижу плату од просјечне. 

Гордана Дрљић купује само најосновније и то углавном када су акције. Са минималном пензијом једва излази на крај с крајем.

Да је тешко посебно добро знају запослени у привреди. То потврђује и статистика која јасно показује да зарада радника у фабрикама не може да покрије ни трошкове за храну.

Ништа није боље ни радницима у угоститељству који под условом да не раде на црно могу да зараде око 600 марака и тај износ је закован годинама. А заковани су и пензионери. Од 25 анализираних земља пензионери у Републици Српској су на самом зачељу тачније на 23 мјесту.

А док не кренемо узлазном линијом и даље ћемо у односу на просјечног европљнина јести 20 одсто мање воћа и око 60 одсто мање меса. Како са 837 марака колико је просјечна плата подмирити потребе потрошачке корпе за четворочлану породицу је све тежа једначина коју углавном рјешавају цијели мјесец.

На крају многи као и Гордана Дрљић примјер из наше приче закључују да ситуација никад није била гора док аналитичари упозоравају да ускоро неће бити боље. Проста математика даје закључак који каже да ко има трошиће а ко нема њему ће минус у банци бити величине каиша који ће се сваки мјесец више стезати!

БН ТВ

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ја

27.07.2014 15:27

Само бјезати из Републике Српске ниста овоне ваља то и слијеп види, нити промјене, нити напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СимеунБЛ

27.07.2014 17:30

Овдје су потребне корјенитет промјене, ови дају марку и о томе на сва звона, а онда узимају на сваком цоску и о томе цуте. ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

27.07.2014 19:40

Нема се за хљеб али има за интернет!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.07.2014 07:40

Данас интернет је потреба није луксуз . Узми омладини И то па не требају ни живјети, у свијету је данас све преко интернета посо И све остало.

ОДГОВОРИТЕ