Stomak gladan - novčanik prazan

Brojke su jedno a realnost nesto sasvim drugo. Zvanična statistika pokazuje rast plata u Srpskoj za 21 marku ali kupovna moć svakim danom opada.

Republika Srpska 27.07.2014 | 18:23
Stomak gladan -  novčanik prazan

Simbolično povećanje plata pojela je potrošačka korpa koja je otežala skoro 50 odsto. Ukoliko se primanja radnika uporede sa rastom troškova života onda je jasno da imamo iste standarde kao prije nekolik godina. 

Sindikalna računica pokazuje da prosječna plata bez obzira na rast i dalje ne može da pokrije ni polovinu mjesečnih troškova. Statistika se, kažu,  odnosi na prijavljene radnike dok hiljade neprijavljjenih imaju znatno nižu platu od prosječne. 

Gordana Drljić kupuje samo najosnovnije i to uglavnom kada su akcije. Sa minimalnom penzijom jedva izlazi na kraj s krajem.

Da je teško posebno dobro znaju zaposleni u privredi. To potvrđuje i statistika koja jasno pokazuje da zarada radnika u fabrikama ne može da pokrije ni troškove za hranu.

Ništa nije bolje ni radnicima u ugostiteljstvu koji pod uslovom da ne rade na crno mogu da zarade oko 600 maraka i taj iznos je zakovan godinama. A zakovani su i penzioneri. Od 25 analiziranih zemlja penzioneri u Republici Srpskoj su na samom začelju tačnije na 23 mjestu.

A dok ne krenemo uzlaznom linijom i dalje ćemo u odnosu na prosječnog evropljnina jesti 20 odsto manje voća i oko 60 odsto manje mesa. Kako sa 837 maraka koliko je prosječna plata podmiriti potrebe potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu je sve teža jednačina koju uglavnom rješavaju cijeli mjesec.

Na kraju mnogi kao i Gordana Drljić primjer iz naše priče zaključuju da situacija nikad nije bila gora dok analitičari upozoravaju da uskoro neće biti bolje. Prosta matematika daje zaključak koji kaže da ko ima trošiće a ko nema njemu će minus u banci biti veličine kaiša koji će se svaki mjesec više stezati!

BN TV

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ja

27.07.2014 15:27

Samo bjezati iz Republike Srpske nista ovone valja to i slijep vidi, niti promjene, niti napretka.

ODGOVORITE
Name

SimeunBL

27.07.2014 17:30

Ovdje su potrebne korjenitet promjene, ovi daju marku i o tome na sva zvona, a onda uzimaju na svakom cosku i o tome cute. ORGANIZOVANI KRIMINAL!!!

ODGOVORITE
Name

dado

27.07.2014 19:40

Nema se za hljeb ali ima za internet!?

ODGOVORITE
Name

Crni

28.07.2014 07:40

Danas internet je potreba nije luksuz . Uzmi omladini I to pa ne trebaju ni živjeti, u svijetu je danas sve preko interneta poso I sve ostalo.

ODGOVORITE