Мишић: Никада нећемо дати глас за промјене!

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да синдикат никада неће дати глас за промјене на штету радника и да Српској у овом тренутку није потребан нови закон о раду.

Република Српска 27.07.2014 | 13:42
Мишић: Никада нећемо дати глас за промјене!

Мишићева је истакла да су земље у региону - Хрватска, Србија и Црна Гора - усвојиле измјене и допуне закона о раду, као и да се у Српској настоји донијети нови закон, за шта не постоји ниједан разлог.

Она је нагласила да су неоправдане тезе појединих социјалних партнера да и у Српској треба мијењати радничко законодавство, као што је учињено у Србији и Хрватској.

"У Црној Гори најважнија измјена била је да рад на одређено након двије године аутоматски пређе на неодређено, али ми то имамо. У Србији су имали годину дана рада на одређено вријеме и захтјев је био да се повећа на двије и сада су ту измјену добили, али ми то имамо", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са генералним секретаром Савеза синдиката Црне Горе Марком Никчевићем.

Она је навела да је са црногорским колегом разговарала и о солидарности и помоћи коју је Савез синдиката Црне Горе организовао за поплављене у Српској и Федерацији БиХ, те најавила да ће 25 дјеце чланова синдиката из Добоја и Шамца бити гости Дјечијег одмаралишта "Ловћен" у Бечићима о трошку црногорског синдиката у периоду од 7. до 14. августа.

Генерални секретар Савеза синдиката Црне Горе Марко Никчевић рекао је да је синдикат истрајао у својим захтјевима прошле године, када су донесене измјене закона о раду, те поновио да је најважнији захтјев био да се преведе рад на одређено вријеме у рад на неодређено по аутоматизму за све који су двије године имали уговор о раду.

"Видјећемо шта нас чека у будућности. Нисмо ни ми имуни на притиске глобалних капиталистичких кретања. За стечена права радника су се генерације годинама уназад бориле и не желимо да се избришу једном
нормом под утицајем глобалног капитализма", истакао је Никчевић.

Он је додао да је синдикатима у региону тренутно тешко, да је пред њима велики изазов, јер глобални капитал и међународне финансијске институције теже да успоставе неке нове односе који не иду "на руку" радницима.

Никчевић је нагласио да синдикат не жели да Социјални савјет у Црној Гори или Економско-социјални савјет у Републици Српској буде "декор за демократију", већ мјесто гдје ће бити договора.

"Не желимо да се наше владе у наше име доносе одлуке, а ми да се бавимо посљедицама тих одлука, као што је најчешће било", закључио је Никчевић.


Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Крајишник

27.07.2014 11:52

Предсједник Савеза синдиката мора бити неко далеко већег капацитета а и много енергичнији. Разваљивали су и отимали све фабрике а она је мање више ћутала. Предсједништво Савеза синдиката, заједно са њом, није у стању дати праве примједбе на Закон ораду, колективне уговоре итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

бетман

27.07.2014 11:56

И ти си додијала и богу и народу својим манипулацијама и прицом. Пензија одмах. Плате социјалне, пензије социјалне, а потросацка корпа 1 500 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.07.2014 13:36

Веце лопозе и манипулатира са радницима историја није забиљезила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

27.07.2014 13:38

Уговори на мјесец дана и тако цетири године који закон сјела у фотељу и ни макац јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.07.2014 13:38

Наравно да ниси за промјене јер ти је овако под Милетовом капом.одлицно одговара.Не радис.ти за раднике него за Дидика. Колика су ти примања,реци народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глиница зворник

27.07.2014 13:54

Ранка је продузена рука лоповске власти. У ОКТОБРУ це и она морати полозити рацуне народу:-$

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

27.07.2014 14:03

Зена која је имала до сада најмање 500 наступа на телевизији и сваки пут на себи другу одјецу И накит заговара право радника.Брука од зене.Зна ли Она уопсте за ста је синдикат основан.Молио бих тв БН да ову сподобу висе не приказује на тв јер ми је висе мука од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

27.07.2014 14:14

Све це бити како власт хоце,а ове прице синдиката су без везе ,посто је и синдикат у спрези са власцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

27.07.2014 15:34

Сваки дан нова фризура, нова хаљина и нови накит а представља гладне раднике. Предсједник синдиката која изјевљује да је незапослени радници не интересују. Појма нема ста је Закон о раду, колективни уговор али зна добро бранити Бају и његове кумове. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ