Mišić: Nikada nećemo dati glas za promjene!

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da sindikat nikada neće dati glas za promjene na štetu radnika i da Srpskoj u ovom trenutku nije potreban novi zakon o radu.

Republika Srpska 27.07.2014 | 13:42
Mišić: Nikada nećemo dati glas za promjene!

Mišićeva je istakla da su zemlje u regionu - Hrvatska, Srbija i Crna Gora - usvojile izmjene i dopune zakona o radu, kao i da se u Srpskoj nastoji donijeti novi zakon, za šta ne postoji nijedan razlog.

Ona je naglasila da su neopravdane teze pojedinih socijalnih partnera da i u Srpskoj treba mijenjati radničko zakonodavstvo, kao što je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj.

"U Crnoj Gori najvažnija izmjena bila je da rad na određeno nakon dvije godine automatski pređe na neodređeno, ali mi to imamo. U Srbiji su imali godinu dana rada na određeno vrijeme i zahtjev je bio da se poveća na dvije i sada su tu izmjenu dobili, ali mi to imamo", rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Crne Gore Markom Nikčevićem.

Ona je navela da je sa crnogorskim kolegom razgovarala i o solidarnosti i pomoći koju je Savez sindikata Crne Gore organizovao za poplavljene u Srpskoj i Federaciji BiH, te najavila da će 25 djece članova sindikata iz Doboja i Šamca biti gosti Dječijeg odmarališta "Lovćen" u Bečićima o trošku crnogorskog sindikata u periodu od 7. do 14. avgusta.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Marko Nikčević rekao je da je sindikat istrajao u svojim zahtjevima prošle godine, kada su donesene izmjene zakona o radu, te ponovio da je najvažniji zahtjev bio da se prevede rad na određeno vrijeme u rad na neodređeno po automatizmu za sve koji su dvije godine imali ugovor o radu.

"Vidjećemo šta nas čeka u budućnosti. Nismo ni mi imuni na pritiske globalnih kapitalističkih kretanja. Za stečena prava radnika su se generacije godinama unazad borile i ne želimo da se izbrišu jednom
normom pod uticajem globalnog kapitalizma", istakao je Nikčević.

On je dodao da je sindikatima u regionu trenutno teško, da je pred njima veliki izazov, jer globalni kapital i međunarodne finansijske institucije teže da uspostave neke nove odnose koji ne idu "na ruku" radnicima.

Nikčević je naglasio da sindikat ne želi da Socijalni savjet u Crnoj Gori ili Ekonomsko-socijalni savjet u Republici Srpskoj bude "dekor za demokratiju", već mjesto gdje će biti dogovora.

"Ne želimo da se naše vlade u naše ime donose odluke, a mi da se bavimo posljedicama tih odluka, kao što je najčešće bilo", zaključio je Nikčević.


Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

27.07.2014 11:52

Predsjednik Saveza sindikata mora biti neko daleko većeg kapaciteta a i mnogo energičniji. Razvaljivali su i otimali sve fabrike a ona je manje više ćutala. Predsjedništvo Saveza sindikata, zajedno sa njom, nije u stanju dati prave primjedbe na Zakon oradu, kolektivne ugovore itd

ODGOVORITE
Name

betman

27.07.2014 11:56

I ti si dodijala i bogu i narodu svojim manipulacijama i pricom. Penzija odmah. Plate socijalne, penzije socijalne, a potrosacka korpa 1 500 KM.

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.07.2014 13:36

Vece lopoze i manipulatira sa radnicima istorija nije zabiljezila!

ODGOVORITE
Name

bb

27.07.2014 13:38

Ugovori na mjesec dana i tako cetiri godine koji zakon sjela u fotelju i ni makac jadno

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.07.2014 13:38

Naravno da nisi za promjene jer ti je ovako pod Miletovom kapom.odlicno odgovara.Ne radis.ti za radnike nego za Didika. Kolika su ti primanja,reci narodu!

ODGOVORITE
Name

glinica zvornik

27.07.2014 13:54

Ranka je produzena ruka lopovske vlasti. U OKTOBRU ce i ona morati poloziti racune narodu:-$

ODGOVORITE
Name

333

27.07.2014 14:03

Zena koja je imala do sada najmanje 500 nastupa na televiziji i svaki put na sebi drugu odjecu I nakit zagovara pravo radnika.Bruka od zene.Zna li Ona uopste za sta je sindikat osnovan.Molio bih tv BN da ovu spodobu vise ne prikazuje na tv jer mi je vise muka od nje.

ODGOVORITE
Name

super hik

27.07.2014 14:14

Sve ce biti kako vlast hoce,a ove price sindikata su bez veze ,posto je i sindikat u sprezi sa vlascu.

ODGOVORITE
Name

altec

27.07.2014 15:34

Svaki dan nova frizura, nova haljina i novi nakit a predstavlja gladne radnike. Predsjednik sindikata koja izjevljuje da je nezaposleni radnici ne interesuju. Pojma nema sta je Zakon o radu, kolektivni ugovor ali zna dobro braniti Baju i njegove kumove. FUJ.

ODGOVORITE