Пауновић: Ова дјеца су понос Србије

Омладинска репрезентација Србије пласманом у полуфинале шампионата Европе испунила циљ. Три генерације заслужне за пласман на СП у Новом Зеланду – каже селектор “орлића”.

Фудбал 27.07.2014 | 14:55
Пауновић: Ова дјеца су понос Србије

Шампион Европе не постаје се случајно, уз квалитет потребно је велико срце, одважност, храброст, морал и карактер. Све то што су имали „Литванци“, имају и „Мађари“, јер је омладинска селекција Србије пласманом у полуфинале Европског првенства остварила први велики циљ - пласман на Мундијал у Новом Зеланду 2015. године.

Победа над Бугарском голом Станише Мандића у 90. минуту само је показала несаломив дух ове екипе која је на сличан начин и прошла у квалификацијама јер је Турцима затресла мрежу у моментима кад је судија стављао пиштаљку у уста. Селектор Вељко Пауновић је изузетно поносан на генерацију коју води.

- Ова деца су понос Србије, остварили су историјски успех за нашу земљу јер су се први пут после 1987, генерације чувених „Чилеанаца“, пласирали на Светско првенство. И треба нагласити да ово није успех једне, већ три генерације јер осим основне коју члине фудбалери рођени 1995. године имамо шесторицу 96. и двојицу 97. годишта. Не треба заборавити и оне који су учествовали током квалификација а који нису са нама у Мађарској. Сви су они заслужни за остварени први циљ - емотивно је хвалио играче Пауновић.

Кад је подвукао црту после првог дела, Пауновић је релативно могао да буде незадовољан једино реализацијом. Све ривале у групи смо надиграли али је прокоцкано бар по десетак прилика по мечу.

- Није лако решетати мреже на ЕП, ово је топ ниво такмичења, а ми смо ушли мећу четири екипе на Старом континенту од 50 и кусур. Кад се саберу сви проблеми са којима смо се сусретали од почетка припрема, па преко губитка стандардних играча, не могу а да још једном не похвалим наш тим који је из сваког проблема излазио јачи. Како су се проблеми низали, решавали смо их у ходу и ето, стигли смо до полуфинала. А, ако против Португалије будемо реализовали 30 одсто прилика можемо се надати и финалу.

Португалци су забележили све три победе у групи, постигли чак 11 голова.

- И не само то, они су бележили све победе и током квалификација. Не знају ни шта значи реми! Они су изузетан тим, поседују квалитет на свакој позицији, притом су веома ефикасни и што је за њих важно - комплетни. Њихова ефикасност је оно што треба нас да брине и опомиње али опет ја тврдим да се и ми питамо у полуфиналу. Ако одиграмо као против Немачке бранићемо злато.

„Орлићи“ ће сигурно имати далеко мањи притисак него у мечевима са Немачком и посебно Бугарском, што би могло да се позитивно одрази у дуелу са Португалијом.

- Слажем се да би Португалци после свих резултата могли са већим притиском да уђу у сам меч, поготово после остварених резултата до сада. Међутим, ми се надамо да ћемо за нијансу подићи ниво игре, поправити ефикасност и изборити пласман у финале. Прошле године смо успели у томе против истог ривала, зашто не бисмо и ове. Ова екипа има карактер, сјајну атмосферу и прави су шампиони - оптимист је селектор Србије.

Немања Максимовић издржао је казну од једног меча због искључења против Немачке, па ће и наш састав бити далеко јачи у полуфиналу.
- Немања је срце екипе, момак кога сви поштују, цене и воле. Он је прави капитен ове екипе и један од најзначајнијих играча. У овом часу, кад је Пантић повређен, а многи видају ране из претходних мечева, позитивна околност пред полуфинале је Немањин повратак у тим - хвали га селектор.

Коментари / 0

Оставите коментар