Paunović: Ova djeca su ponos Srbije

Omladinska reprezentacija Srbije plasmanom u polufinale šampionata Evrope ispunila cilj. Tri generacije zaslužne za plasman na SP u Novom Zelandu – kaže selektor “orlića”.

Fudbal 27.07.2014 | 14:55
Paunović: Ova djeca su ponos Srbije

Šampion Evrope ne postaje se slučajno, uz kvalitet potrebno je veliko srce, odvažnost, hrabrost, moral i karakter. Sve to što su imali „Litvanci“, imaju i „Mađari“, jer je omladinska selekcija Srbije plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva ostvarila prvi veliki cilj - plasman na Mundijal u Novom Zelandu 2015. godine.

Pobeda nad Bugarskom golom Staniše Mandića u 90. minutu samo je pokazala nesalomiv duh ove ekipe koja je na sličan način i prošla u kvalifikacijama jer je Turcima zatresla mrežu u momentima kad je sudija stavljao pištaljku u usta. Selektor Veljko Paunović je izuzetno ponosan na generaciju koju vodi.

- Ova deca su ponos Srbije, ostvarili su istorijski uspeh za našu zemlju jer su se prvi put posle 1987, generacije čuvenih „Čileanaca“, plasirali na Svetsko prvenstvo. I treba naglasiti da ovo nije uspeh jedne, već tri generacije jer osim osnovne koju čline fudbaleri rođeni 1995. godine imamo šestoricu 96. i dvojicu 97. godišta. Ne treba zaboraviti i one koji su učestvovali tokom kvalifikacija a koji nisu sa nama u Mađarskoj. Svi su oni zaslužni za ostvareni prvi cilj - emotivno je hvalio igrače Paunović.

Kad je podvukao crtu posle prvog dela, Paunović je relativno mogao da bude nezadovoljan jedino realizacijom. Sve rivale u grupi smo nadigrali ali je prokockano bar po desetak prilika po meču.

- Nije lako rešetati mreže na EP, ovo je top nivo takmičenja, a mi smo ušli meću četiri ekipe na Starom kontinentu od 50 i kusur. Kad se saberu svi problemi sa kojima smo se susretali od početka priprema, pa preko gubitka standardnih igrača, ne mogu a da još jednom ne pohvalim naš tim koji je iz svakog problema izlazio jači. Kako su se problemi nizali, rešavali smo ih u hodu i eto, stigli smo do polufinala. A, ako protiv Portugalije budemo realizovali 30 odsto prilika možemo se nadati i finalu.

Portugalci su zabeležili sve tri pobede u grupi, postigli čak 11 golova.

- I ne samo to, oni su beležili sve pobede i tokom kvalifikacija. Ne znaju ni šta znači remi! Oni su izuzetan tim, poseduju kvalitet na svakoj poziciji, pritom su veoma efikasni i što je za njih važno - kompletni. Njihova efikasnost je ono što treba nas da brine i opominje ali opet ja tvrdim da se i mi pitamo u polufinalu. Ako odigramo kao protiv Nemačke branićemo zlato.

„Orlići“ će sigurno imati daleko manji pritisak nego u mečevima sa Nemačkom i posebno Bugarskom, što bi moglo da se pozitivno odrazi u duelu sa Portugalijom.

- Slažem se da bi Portugalci posle svih rezultata mogli sa većim pritiskom da uđu u sam meč, pogotovo posle ostvarenih rezultata do sada. Međutim, mi se nadamo da ćemo za nijansu podići nivo igre, popraviti efikasnost i izboriti plasman u finale. Prošle godine smo uspeli u tome protiv istog rivala, zašto ne bismo i ove. Ova ekipa ima karakter, sjajnu atmosferu i pravi su šampioni - optimist je selektor Srbije.

Nemanja Maksimović izdržao je kaznu od jednog meča zbog isključenja protiv Nemačke, pa će i naš sastav biti daleko jači u polufinalu.
- Nemanja je srce ekipe, momak koga svi poštuju, cene i vole. On je pravi kapiten ove ekipe i jedan od najznačajnijih igrača. U ovom času, kad je Pantić povređen, a mnogi vidaju rane iz prethodnih mečeva, pozitivna okolnost pred polufinale je Nemanjin povratak u tim - hvali ga selektor.

Komentari / 0

Ostavite komentar