Студенти у Америци даве се у дуговима

Школарина на америчким колеџима се од 1978. године до данас увећала за 1.100 одсто, а ноги студенти су почели да се даве у дуговима, јавља Глас Америке.

Свијет 27.07.2014 | 12:58
Студенти у Америци даве се у дуговима

Пре двадесет година, многе америчке породице успевале су да финансијски плове кроз непознате воде плаћања за школовање на факултетима. Међутим, од тада, трошкови студија су рапидно расли, због чега су многи студенти почели да се даве у дуговима. То је тема документарног филма Ендрјуа Росија – Кула од слоноваче.

Врели, спарни дан у пивари Порт Сити у старом делу Александрије, надомак престонице - Вашингтона... Врелина, међутим, не успорава Брендона Атилиса, студента који проводи лета радећи. Новац који заради добро ће му доћи када буде на колеџу, где изнајмљује кућу са двојицом својих пријатеља.

“Моји родитељи плаћају мој смештај, ја плаћам комуналије. Кад се све сабере, и даље је јефтиније него да живим на самом колеџу”.

Брендон има много предности. Има добру радну етику, паметан је, а његова школарина за колеџ је унапред плаћена.

“Платили смо четворогодишње школовање на колеџу за мање него што кошта година студија на данашњем тржишту”, истиче Крис Атилис, Брендонова мајка. Крис Атилис, Брендонова мајка, каже да су она и њен муж почели да штеде за школарине убрзо по рођењу своје деце. Међутим, већина данашњих студената није имала ту срећу. Нови документарни филм Ендрјуа Росија, “Кула од слоноваче”, приказује како се амерички студенти даве у дуговима.

“Видимо да се школарина на колеџима повећала око 1.100 одсто од 1978. до данас”, истиче Роси. Постоји више фактора за то, између осталог и смањена владина подршку вишем образовању, због све штедљивијих буждета. Роси каже да је - пошто дипломира - половина студената незапослена или ради слабије плаћене послове од онога за за шта су школовани.

Његов документарац показује да лоша ситуација на тржишту рада не спречава колеџе у подизању школарина.

"Свакако има оних који тврде да школе из елитне групе ‘Ајви Лиг’ имају бренд који гарантује да ће се та висока школарина касније исплатити”. У настојању да привуку студенте и повећају сопствени престиж, колеџи граде импресивне кампусе, а студенти на крају плаћају трошкове њихове изградње.

Крис Атилис је то искусила из прве руке, када је са Брендоном обилазила кампусе…

“Добро се представљају. Док сам пролазила и гледала лавабое од гранита у купатилама, мислила сам – факултети нису овако изгледали кад сам ја ишла у школу. Затим смо разговарали да - како изгледа - плаћамо да пошаљемо дете у кантри клуб”.

Према филму “Кула од слоноваче”, многи студенти одлучују да не иду на колеџ због трошкова које не могу финансијски да поднесу. Неки се окрећу школовању преко интернета, али Брендон сматра да то није за свакога.

“Треба да радите веома вредно, и да заиста желите да добијете ту диплому”.

Брендон је захвалан што добија школовање које га неће утерати у дугове. Сматра да живот већ сада личи на покретну траку, где мора да решава све изазове који му се ређају – добијање дипломе из бизниса, стицање искуства неопходног да би имао импресивни резиме, како би једног дана могао да има каријеру, и своју породицу, без огромног терета дуга из “куле од слоноваче” вишег образовања, преноси Глас Америке.



Коментари / 0

Оставите коментар