Лалатовић: Јесмо Звезда, али не 'она стара'!

Тренер Црвене звезде опширно је и детаљно у Словенији причао о проблемима са којима се сусреће и могућностима тима којим располаже. Дотакао се и реалности напада на титулу у следећој сезони.

Фудбал 27.07.2014 | 12:40
Лалатовић: Јесмо Звезда, али не 'она стара'!

Када нови играч дође у Црвену звезду, најчешће истиче да му се остварио дечачки сан, да је дошао у највећи клуб на Балкану, да му је драго што ће играти за некадашњег европског и светског шампиона, чији је позив прихватио без размишљања.

Реалност је, међутим, доста другачија.

Црвена звезда јесте велико име, али клуб одавно није на нивоу на којем је некада био.

Свестан је тога и Ненад Лалатовић, некадашњи капитен црвено-белих који је овог лета сео на тренерску клупу.

"Када сам долазио нисам веровао да је све баш тако, али тек сада видим како је играчима. Имају моју максималну подршку, јер добро раде, а није све сјајно и бајно. Сви знамо зашто не играмо Европу - зато што немамо пара. Нема пара и за ове играче, а свако ко ради без плате, тешко му је. Момцима скидам капу и одушевљен сам њиховим односом према обавезама", истакао је Лалатовић.

Повод за "отварање душе" био је реми у пријатељском мечу са Вашашом, мађарским друголигашем.

"То су Мађари, брзи, агресивни... Један Вашаш има пет пута боље услове од Звезде, а ми смо ту где јесмо. Какав је наш карантин за играче? Клима у њему је и даље иста она из периода када сам ја био играч. Од пре 20 година! Ништа се није урадило да се то унапреди. Не можемо ми да се питамо како је Звезда прошле године изгубила од Черномореца, када тамо један играч зарађује као цео тим Звезде. Имају десет странаца, четири репрезентативца, нови стадион...".
Тешко стање у којем се клуб налази додатно отежава рад стручном штабу и играчима, од којих навијачи очекују да ређају победе и титуле.

"Морамо да заборавимо Црвену звезду која је некада била. Ми јесмо Звезда, али немамо више квалитет као некада. Треба да будемо реални... Овај тим је 50 одсто слабији у односу на онај из прошле сезоне. Немамо квалитет да изнесемо лопту када нас неко нападне и зато су нам потребна појачања. Не треба да живимо у лажи, ми јесмо Црвена звезда, али то није она Звезда од пре десет и више година", искрен је Лалатовић.

Утакмицу против Вашаша играла су два тима, али није било много разлике. Мађари су у оба полувремена деловали боље и доминантније.

Млади стратег покушао је да објасни зашто је било тако, детаљно анализирајући играче са којима сарађује.

"У овом тренутку можемо да се ослонимо на 13 играча, не рачунајући голмане. Имамо Предрага Ђорђевића, који је последња два месеца у Јавору био повређен. Имамо Стефана Ђорђевића, који је дошао да буде замена Николи Мијаиловићу и свестан је тога. Имамо Дарка Лазића, који одлично одрађује ове припреме, али није много играо у Спартаку из Суботице", почео је тренер набрајање, па у даху наставио:

"Имамо Милоша Стојановића, који може да игра још две годне за млађе категорије, затим Душана Живковића, који је омладинац, Николу Караклајића, који није играо у Вождовцу, Оњила, који није играо у Звезди, Ђорђа Деспотовића, који није играо у Локерену... Уз њих има још три-четири играча које можемо да одвојимо, а остале клинце треба да пошаљемо негде на позајмицу да напредују и да за годину-две буду носиоци Звезде", објаснио је.

"Моје право огледало тима биће утакмица против Хановера. Да је против Вашаша друго полувреме остао тим из првог дела, сигуран сам да бисмо победили", додао је.

Ипак, ни прва постава није избегла критике.

"Ракић, Лазовић и Савићевић нису одиграли као што сам очекивао, али од првог дана припрема нисмо смањивали гас и радили смо по два пута дневно. Сада полако спуштамо екипу и то се види. Ова екипа мора да буде свежа да би могло да се очекује да игра на високом нивоу. Задовољан сам игром у првих двадесетак минута. Дали смо гол, имали шансе и да смо их реализовали, сада бисмо причали да је Звезда играла сјајно".

У петак је коначно завршена сага око ангажовања Милоша Босанчића, играча за којег Лалатовић каже да га већ "види" у тиму.

"Он је одличан играч и када ми је из Управе речено да могу да га доведу, сложио сам се са тим јер Босачнић има оно што нама треба у овом тренутку. Било је неких проблема, али надам се да је управа то средила са навијачима и да ће се уклопити у тим, уз подршку свих. Видим га у тиму, јер волим да играм са креативним играчима и онима који умеју да преузму одговорност. Више волим офанзивни, него дефанзивни везни тим", открио је стратег црвено-белих.

Истог дана када и 26-годишњи Босанчић, договор са Звездом постигао је и 19-годишњи Даниел Аврамовски из Македоније.

"Аврамовски је био више жеља управе клуба. Гледао сам га у неким утакмицама и задовољио је критеријуме. Он је сјајан потенцијал и не доводи се да носи игру, већ да појача конкуренцију", нагласио је Лалатовић и додао да су његове жеље од почетка били још Раде Крунић, Обенг Реган, Дејан Дражић и Александар Катаи.

"Потребни су нам играчи које можеш одмах да ставиш у први тим. Чекамо још једно појачање у средини терена, треба нам још један бочни играч, још један шпиц и још један штопер. Морамо да имамо по два играча на свакој позицији, јер само уз добру конкуренцију може да се побеђује".

Лалатовић је истакао и за кога би волео да је остао на "Маракани".

"Дауда, Печник, Келхар... Да сам могао да доведем пет играча које сам желео и да задржим све ове, имао бих потпуну одоговорност да преузмем све на себе и обећам титулу. Јако ми је жао што није тако".

С обзиром да му се жеља није остварила, Звездин тренер био је спреман за план "Б", међутим, на крају ће бити нешто између похода на трон и стварања тима.

"Ја бих волео да све клинце 'исфорсирам' и ставим у први тим да играју целе утакмице, али онда морамо да кажемо 'ништа од титуле наредне две, три године, хајде да форсирамо клинце'.

"Треба да знамо шта хоћемо, да ли да изађемо у Европу или да правимо А тим. Имао бих храброст да то урадим, уз три, чеитири искусна играча поред њих, али да нико не тражи од нас титулу, већ да направимо млад тим који ће за две године донети Звезди 30 милиона евра. Морамо да знамо шта хоћемо", истакао је Лалатовић, а на питање да ли у Звезди знају шта желе, одговорио:

"Показаће време, Звезда у овом тренутку хоће да покуша да освоји титулу. Дакле не да је освоји, него да покуша, јер ће бити јако тешко како ствари стоје, али наравно да ћемо дати све од себе. Уз то, пробаћемо да 'гурнемо' пар младих играча који ће, када буду имали 18-19 година, бити носиоци игре. Предложио сам клубу да имамо нашу филијалу и сада је на руководству да покуша да то реализује".

Лалатовић се нада да капитен Ненад Милијаш неће напустити Звезду због одласка у турску Манису.

"Утицај Милијаша се види на терену. Он је наш најбољи играч на овим припремама, прави вођа и капитен, играч без ког не могу да замислим овај тим и зато се надам да ће остати. Мислим да неће прихватити понуду да као капитен Звезде игра у другој лиги Турске, ипак је он бивши репрезентативац и играч Премијер лиге. Има 'име и презиме'".

Дуел са Генчлербирлигијем, који је црвено-бели требало да играју 2. августа у Словенији, је отказан. Уместо тога, играчи Звезде последњу проверу пред старт првенства имаће истог датума у Београду.

"То смо одлучили зато што смо већ дуго ван Београда и нема потребе да то продужавамо, а и желимо да одиграмо један меч на 'Маракани' јер има играча који никада нису играли тамо. Организоваћемо утакмицу затвореног типа у суботу, 2. августа, а видећемо још против кога", рекао је Лалатовић и потврдио да ће се екипа вратити у Београд 30. јула.

Тренер Црвене звезде сматра да би летњи прелазни рок у домаћем првенству требало раније да се завршава.

"Погубно је што наш прелазни рок траје до 31. августа, јер се онда играчи штеде и чекају понуде до последњег тренутка. Требало би да се то промени, јер ако првенство почиње 9. августа требало би да прелазни рок траје до 5. Онда играч не може да ставља клуб на чекање, него мора одмах да дође када добије позив. Ја бих волео да сва појачања имам бар две недеље пред почетак првенства, али како ствари стоје то неће бити тако".

Нема сумње да пред Ненадом Лалатовићем није лак задатак, а да ли ће некадашњи капитен и као тренер успети да подигне шампионски пехар са црвено-белима, време ће показати.

Коментари / 0

Оставите коментар